Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Karácsonyra hitel? Éltetek...

Karácsonyra hitel? Éltetek már ezzel? Vagy van az ismerősi körötökben aki élt már ezzel?

Figyelt kérdés

Egy felmérés szerint idén a magyarok 12%-a vesz fel hitelt a karácsonyi ünnepek finanszírozására (ajándékok, nagy ünnep, stb).

Oké, a Cofidis csinálta a felmérést, szóval érdekükbne állhat ezt normálisnak bemutatni.

Nektek erről van tapasztalatotok? Mekkora hitelről volt szó? Mire ment el pontosan? Megérte?

nov. 12. 10:59
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
Gyakori jelenség ez ma is, nem tanul a nép.
nov. 12. 11:52
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

#10: honnan tudod, hogy úgy veszi fel?

Meg egyébként ha elavult lesz már 1 év múlva (bár miért lenne?), nem mindegy, hogy egybe fizette ki előre, vagy részleteiben?

nov. 12. 12:03
 13/22 anonim ***** válasza:
91%

"Mire kifizetik, addigra pedig sokkal kevesebbet ér majd az eszköz"

Szerintem ez önmagában értelmetlen kijelentés, hiszen a termékek nagyja kevesebbet fog érni attól a pillanattól, hogy megveszed és használni kezded.

A termék aktuális, megvételi értéke a lényeg ami X összeg akkor is, ha azt részletben meg X akkor is ha egyben fizeted ki. Mindkét esetben ugyanannyit fizetsz.

Persze várhatsz XY időt, amire meglesz rá egyben a pénzed. Csak közben a termék is változni fog, adott esetben akár drágulhat is. Vagy kifut a termék és vehetsz ugyanannyiért/drágábban másikat, tehát összességében anyagilag ugyanott vagy, csak közben XY ideig nem tudtad használni a terméket.

Nyilván egyéni szinten azt kell eldönteni, hogy szükség van-e az adott XY időszakban a termékre, vagy várhat még.

nov. 12. 12:06
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

"Pont ezért nem tudnak félre tenni sem, mert ilyeneket csinálnak"

Szerintem a pénz nyers félretétele mellett érdemes megvizsgálni azt is, milyen arányban van félretett pénzünk, tartalékunk. Én eleve úgy gondolkozom, hogy legyen egy fix megtakarításunk, ami folyamatosan gyarapodik és ha lehet akkor ne ahhoz nyúljunk hozzá.

Aki nem tud félretenni, az hiteltől függetlenül sem fog tudni. Aki viszont igen, annak adott esetben biztonságos lehet, hogy ott van a tárgy értéke elrakva amihez szükség esetén hozzá lehet nyúlni.

nov. 12. 12:25
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Kicsit OFF: Nekem most például fogászati kezelésem volt. 100+ ezer Forintomba került. Jól jött, hogy van megtakarításom, van mihez nyúlni.

Adott esetben pénzügyileg tudatos ember is mondhatja, hogy inkább megtartja a tárgyra szánt összeget és fizeti részletben a kamatmentes hitelt. Többletköltsége nincs, van viszont egy tőke amihez szükség esetén hozzá lehet nyúlni olyan esetben is akikor sürgősen kell a pénz.

nov. 12. 12:35
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Vettem már fel áűruhitelt karácsonykor, de nem azért, mert karácsony lesz, hanem mert akkor ment tönkre az adott dolog, és sürgősen kellett helyette másik.

Csak a karácsony miatt hitelt felvenni...

Baromság. Akkor nem kell akkora karácsonyt tartani.

nov. 12. 12:54
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
Nem vennék fel hitelt. Akkor inkább szegényesebb karácsonyt tartanék kézzel készített dekorral (az azért nem egy egetrengető összeg, pl. színes újságpapírból díszeket készíteni), ajándékok nélkül vagy apróbb / ingyenes ajándékokkal, spéci karácsonyi ünnepi ételek nélkül ingyenes programokkal. Még ha lenne gyerek is, el lehet neki magyarázni, hogy miért nincs csilivili ajándék.
nov. 12. 15:00
 18/22 anonim ***** válasza:
100%
Én már nyáron, amikor a kert termett, már készültem a karácsonyra. Lakvár válogatást fogunk adni a távolabbi családtagoknak. Van szamóca, szamóca-málna, cseresznye-meggy, csokoládés meggy, alma-sziva-füge és sült alma lekvárom. Most készülök még két főzet sütőtök-naracs lekvárt készíteni. Nyilván a fiam nem lekvárt fog kapni, de a többiek kimondottan örülnek a saját készítésű, kézműves ajándéknak. Én sem tervezek hitelt felvenni :-)
nov. 12. 15:11
 19/22 NPeti11 válasza:
100%
2 éve vettem fel hitelt karácsonyra. Nem bántam meg. Szeretteimnek vágyait szerettem volna teljesíteni, ami sikerült is.
nov. 13. 08:58
 20/22 A kérdező kommentje:
20, ha szabad tudni, mik voltak ezek a vágyak? Mekkora összegről volt szó? Meddig kellett fizetned?
nov. 13. 09:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!