Az hogy lehet, hogy valaki sehol nem tud megélni?
Úgy, hogy nem tanult meg takarékoskodni és valószínűleg olyanokra költi el, amire nincs meg a pénze.
Érted manapság már boldog boldogtalan vehet magának milliós notebookot vagy akár egy 500.000 Ft-os iPhone-t csak utána nyilván ki kell köhögni a havi 30-40 ezer forintos törlesztőket, ami már egy jelentős kiadás. Így gyakorlatilag előre elkötik sokan a pénzüket aztán csodálkoznak, ha nem elég és csak azon kapják magukat, hogy egyre több a felhalmozódott adósságuk. Nem olyan bonyult ez..
Mert sokan elfelejtik azt az aprosagot hogy kulfoldon is kell alberletet, rezsit, szamlakat fizetni, bevasarolni, tankolni, stb, amit nem egyszeru kikohogni az ottani minimalberbol, ami forintba ugye milyen szep osszeg.
Vagy csak nem tudja beosztani, erre is van sok pelda.
Ahogy a 2-es írta, ráadásul ez részben tanulható csak. Vagy van érzéked hozzá, vagy nincs.
Én Ausztriában élek és dolgozom. A cég ahol melózok, ad ilyen elektromos kerékpárokra támogatást. Szóval a 6000 eurós bicikli csak 4000 euró.
Van egy kollegám, 25 éves, állandóan le van égve. Van hogy hónap közepétől nem eszik, mert egyszerűen nincs pénze.
Na, hát ő igénybe vette ezt a kedvezményt és 4000 euróért biciklit vett, 4 év hitelre, havi 120 euróért...
Na most egy ilyen embernek hiába magyaráznád, hogy mi a jó k.rva anyádnak kell neked 4000 eurós bicikli, amikor a p.csád kilóg a nadrágból, mert úgysem értené meg, mert egyszerűen pénzügyi analfabéta.
De ugyanez azok az emberek, akik bemennek a Telekomhoz, vesznek egy akármilyen iPhone-t vagy Samsungot, teljesen mindegy, pénzük természetesen nincs rá, és megmagyarázzák, hogy milyen kedvezményes áron vettek telefont. Mert a Media Markt-ba 380 ezer az iPhone, de a Telekomnál csak 315.. Kijátszották ám a rendszert.
Csak az a probléma, hogy ezek az emberek nem tudnak 2 számot összeadni és szorozni. Merthogy lehet, hogy neked 315-ért adta a Telekom az iPhone-t, csak te 24 hónapig 25 ezret fizetsz telefonszámlára, akkor is ha 1 percet nem telefonálsz vagy internetezel. Persze ilyenkor szokták mondani a mentődumát, hogy "de azt a szolgáltatásra fizeted", ami igaz is, de a legmagasabb csomagot kell választanod ahhoz hogy 0 Ft-tal vagy minimális előleggel kihozhasd a telefont és az emberek többsége ezt választja, mert egyszerűen nem engedheti meg magának a 380.000 Ft-os telefont. De nekik természetesen az kell.
Tehát a 2 év alatt, egy 380 ezer forintos telefonra kifizettél 600.000 forintot és meggyőződésed, hogy micsoda kedvezményes készüléket vásároltál.. Jól van..
Tehát amíg ezek az alapismeretek nincsenek meg, addig teljesen mindegy, hogy Magyarországon vagy vagy a világ végén, hogy 200 ezret keresel vagy 1.3 milliót, mert az utóbbival is ugyanazt csinálod, csak más tételekkel.
En kulfoldon amiért nem tudtam megélni:
- pl.mikor munkahelyet váltok a 2 közti megélhetésre kell
- a munkahelyi szállást vonták a fizumbol
-a menzát(mivel bőven jobban megérte ott kajálni mint otthon főzni, plusz reggeli is volt mindig- szálloda), azt is vonták a fizumból
-2 hetente volt 4 nap szabadnap azalatt haza tudtam utazgatni, de telekocsival utazva is elment rá a lé plusz itthon is ugyanugy kaja ez az
-fenntartottam az itthoni albérletem is mert olcsó, mert ha bármilyen gebasz beütne a munkahellyel (azzal meg a munkahelyi szállással is) ne az utcán kelljen már lennem.
-a fizum kb ezekre volt csak elég meg kb a májkrémes kenyér szintre hétvégenként
Szóval a képlet:
Kulfoldi szállodai takarito melós fizubol kivonva;
- m.helyi szállás
-menza
-itthoni albi(es azon a korabban felgyűlt tartozások átalányos rezsidíjak ez az)
-ha 2 munka közt kellett megélni
-hazalátogatások 2 hetente
-kaja létfenntartás
Legalább kint utazási koltségem nem volt mert pl a szállásrol a bejárást munkahelyre összedobtul a benzinre, aztán volt pasim is aki elvitt néha pl ügyintézni vagy strandra bárhova, tomegkozlekedésen max kétszer ha utaztam csak külföldön évek alatt.
És használt telefonom volt használttelos üzletből itthonrol ami allandoan besz.rt, igy kint vettem vmi multszádai 5 euros nyomógombos nem használt sz.rt de az müködött legalább.
De évek alatt kb volt vagy 5 gáz telefonom kint, androidos is aztán.
Es egyszer megvilágosodtam hogy bakker ilyen szinten minőségben májkrémes kenyeren én itthon is tudok élni..
5
Ahhoz mondjuk sok ész kell, hogy valaki albérletet fizet Magyarországon úgy, hogy külföldön él, és 2 hetente hazautazgatik...
Szóval ilyen mentalitással mint az 5-ös válaszoló, sokat ne várj pénzügyi tudatosság terén.
Plusz olcsó albi. Ha felmondom es baj van, akkor ugye vegyek ki hirtelen kaucioval 150 -200 ezreset/hó.
Na az lenne az öngól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!