Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Tényleg jobb lett volna neki,...

Tényleg jobb lett volna neki, ha gyerekkorában tanulok vele? 58ff

Figyelt kérdés

A gyerek anyjával hamar szétmentünk, óvoda elején járhatott a lányom. Utána ment a huza-vona. Eleinte nála volt hét közben, nálam hétvégén, majd nálam hét közben és nála hétégén, mert az óvodában azt mondták, hogy az anyjától nyugtalanul és idegesen jött. Valamin mindig össze tudtak veszni, a gyerek nem csinálta azt, amit mondott, én egyszer szóltam és azonnal. Végül csak nálam volt, mert a gyerek anyjának "nem ment", és élte az életét különösebb érdeklődés nélkül. Akkoriban jól fizető állásom volt egy bútorcégnél, havi netto 400-500 ezer ft, egészségügyi gondjaim sem voltak úgy, akadályoztak volna. Saját lakásban éltem, de én csak tulajdonos voltam, néhai anyám második férje volt a haszonélvező. Azután, hogy szétmentünk a gyerek anyjával, odaköltöztem a másik szobába, ők maradtak az albérletben. Megvolt az anyagi biztonság, hivatalosan 8 órában dolgoztam, de ha nagyritkán vagy szükség szerint azt mondtam, hogy előbb elmegyek, előbb elmentem. Simulékonyan ment.

3 évvel azután, hogy a lányom véglegesen hozzám került, akkor már általános iskolát elkezdte, a céget bezárták, érszűkületem lett, cukorbeteg lettem, vérnyomás gondjaim lettek. Szívemmel mindig is gondok voltak, de addig nem különösebben volt semmi. Ha jön a baj, csőstül jön... jött is. Kerestem munkát, nem csak a szakmámban, de szégyenszemre közel három évig a nevelőfater nyugdíjából éltünk. Mi ketten a nevelőfaterrel kimondatlanul, de mindig is rühelltük a másikat, mint ahogy anyám sem szerette, mert buta volt és a higiénia ellensége. Inkább elástam volna magam, minthogy rá legyek utalva, tinédzserként már dolgoztam, 18 évesen elköltöztem otthonról, hogy a saját életemet éljem. Némi pénz laptopjavítással bejött, de nem vagyok szakember, nincs végzettségem, csak eltanultam ezt-azt, hogy legyen valamennyi hozzáértésem. Főztem, mostam, bevásároltam, takarítottam, intéztem a csekket és a a nevelőfater dolgait, és minden mást is, és persze ott volt a gyereknevelés is. Sehova nem kellettem a betegségeim vagy a nem megfelelő képzettségem miatt. Ami összejött, az egy 4 órában bejelentett 12 órás munka volt netto 90 ezer forintért + néhány éjszakázás, hogy pár tízezerrel több legyen + jött a családi + vagy nem jött a gyerek anyjától 10 ezer forint, mert évekig nem utalta, vagy jött. A munka lófax volt, de fix munka, kilenc évet lehúztam ott, mást nem találtam, pláne ami tényleg biztos, mert olyan reatrdált gyökerekkel dolgoztam ott, hogy miután felmondtam, hónapokkal később be is zártak.

Beismerem, hirtelen haragú tudtam lenni, a puszta létezésből elegem volt, mert semmi nem jött össze, nem volt segítségem, nem volt szerencsém, csak nyomorom. A gyerek négyig az iskolában ült, ott megcsinálta a leckét, elvileg elkezdte tanulni a másnapit, de otthon is kell, vagy kellett volna. De ő csak nagyritkán tanult itthon, utálta és nem érdekelte. Voltak veszekedéseink erről, de nem változott semmi. Angolból és történelemből háromszor-négyszer pótvizsgázott, az utolsó napokban tanulta meg az éves tananyagot a kettesért. Néhányszor jött hozzám, hogy segítsek tanulni, de én azt mondtam neki, hogy mit segítsek a történelemben, nem tudom helyette megtanulni. Mert a történelem csak seggelés, én is seggeltem. Szívesen kikérdeztem, de azzal meg "ő törölheti ki". Matekból is kért segítséget, de annál meg én olyan türelmetlen voltam, hogy ha háromszor nem értette meg a magyarázatomat, kiabáltam, hogy mit nem ért ezen, ennél szebben nem tudom elmagyarázni. 12 óra munka + 1 óra oda-vissza út után időm sem volt már. Hazaértem, megfőztem, takarítottam, ettem, aludni mentem és kezdődött a nap. Ennek ellenére igyekeztem mindent megtenni érte, amikor szólt, hogy kellenék valahova, megpróbáltam elintézni, próbáltam támogatni anyagiakat érintően is, iskolaváltásnál is mentem, hogy jó, csináljuk, csak nézzen egyet ki. Amit tudtam, megoldottam helyette. Kihez máshoz, mindennel hozzám fordult segítségért. Amit tudtam, megtettem, mert mindig is imádtam a lányomat és gyűlölöm, hogy így alakultak a dolgaink.

A kérdés onnan jött, hogy egyre több helyről hallom, hogy a gyerekkel akár estig tanulnak. Az egy dolog, hogy ahol anyuka és apuka is van, könnyen megoldható, de ahol csak anyuka van, ott is azt hallom, hogy amikor gyerek volt a fia vagy lánya, leült vele tanulni és szép eredményeket produkált. De én ezt még mindig nem értem. Mit lehet segíteni? Ott ül mellette és nézi, aztán kikérdezi? Ehhez miért kell mellette ülni, miért segítség a gyereknek? És hogyan fér bele az egyedül nevelő szülőnek? 12 órában dolgozó anyától is ugyanezt tudom, két ismerősöm is egyedül nevelték fel a lányaikat, egyiküknek több munkahelyük volt, vezették a háztartást, mindent ők intéztek, mégis leültek a gyerekkel tanulni, a gyerekeikből pedig diplomások lettek, az én lányom pedig gyorsétteremben dolgozik teljes munkaidőben, mert az általa választott szakmát nem szereti, csak az anyaga minimálisan érdekelte. Semmit nem tett és nem is akar tenni a tanulásba, mert semmi nem érdekli, hogy kitartást vigyen bele. Valaki úgy nézett emiatt rám emiatt, hogy ha megmondtam, én nem ültem le vele tanulni, mert... mint azt fentebb írtam, mintha ezzel mindent el**esztem a gyerek életében.

2024. márc. 1. 11:54
 1/7 anonim ***** válasza:
65%
Alapvetően az iskola és a gyerek dolga a tanítás, tanulás. Én azt csodálom, nem bolondultál bele abba a megalázó helyzetbe, amibe kerültél. Nagyon szomorú volt olvasni a családotok történetét. Nekem úgy tűnik, megtetted, amit adott helyzetben kellett és lehetett, nincs okod szégyenkezni, sőt...
2024. márc. 1. 12:03
 2/7 anonim ***** válasza:

Le a kalappal előtted!!!

Egyszer mutasd meg neki a kérdésed.

2024. márc. 1. 12:07
 3/7 A kérdező kommentje:
Hát, hivatalosan nem bolondultam bele, de azt túlzás lenne állítanom, hogy olyan jól ment. Ha nagyon felidegesített és ráadásul leállt velem veszekedni is, hogy a saját igazát bizonygassa, volt, hogy hozzávágtam valamit, csak menjen már be a szobájába... Nem tudom, miért van ez, hogy bármennyire is szeretem, rajta kívül a nagyanyámnak volt ilyen nagy tehetsége percek alatt kihozni a sodromból, pedig imádtam az öreglányt.
2024. márc. 1. 12:44
 4/7 anonim ***** válasza:

A te helyzetedben érthető, hogy nem ment a tanulás vele. De ha lett volna rá időd, biztosan nem lettek volna a pótvizsgák sorban.

4.-6.-9. osztályosak a gyerekeim, időm is van, eszem is hozzá szerencsére.

A nagynak a matekot kell magyarázni, mert nem érti, és segítettem neki felkészülni az angol nyelvű felvételire tavaly, mutattam, hogyan kell képet leírni, mert összeszedtük együtt a tételekhez tartozó szókincset.

A kicsikkel a történelmet, környezetet érdemes együtt tanulni, leülünk átolvassuk, magyarázatot fűzök hozzá.

Kicsit még, nem tudnak maguktól hatékonyan tanulni, időbeosztást készíteni maguknak, vagy inkább nem is akarnak. Így alsóban kitűnők, később 4 egész feletti tanulók.

Mivel van rá lehetőségem, segítem őket, tolom a szekerüket, mert ha jó középiskolákba kerülnek be, könnyebb lesz az indulás az életben. Szerintem.

2024. márc. 1. 14:25
 5/7 anonim ***** válasza:

Ez egy eléggé összetett dolog, nehéz lenne rá röviden válaszolni.

A gyereknek (a tanulás szempontjából) legelőször is, sok sok törődés, odafigyelés kell. Tartalmas beszélgetések, rengeteg türelem, az, hogy az önismerete is ezáltal csiszolódjon és legyenek céljai.

Az anyjától nem kapott semmit, a legérzékenyebb kortól kezve.

Te jó apa voltál, de nem jó pszichológus (egy szülőnek annak is kell lennie). Persze ezért nem hibáztatlak, sokan nem gondolnak erre...

A gyermekednél tehát hiányoznak alapok, több szempontból is. Bár vannak, akik nem igénylik különösebben a szülői odafigyelést, útmutatást, egyedül is tudnak tanulni és boldogulnak, megtalálják valahogy az útjukat, de a lányod úgy látom, nem ilyen.

Időt lehet szakítani a gyerekre, ha hétköznap, munka után nem is érsz rá mindig, akkor kinevezel egy szombatot vagy vasárnapot és akkor pótoljátok a tanulást, meg beszélgetést. De persze ha sürgős kérdése van, akkor muszáj megválaszolni.

Nos még mindig nincs veszve semmi. Még fiatal a lányod, még tanulhat, de ahoz biztatás kell, türelmem, célt kell neki adni, inspirálni, biztatni.Kell önbizalom, becsvágy, érdeklődés, új célok, új kezdet, önismegismerés, ami

most gondolom nem nagyon van

neki. Ha segíteni akarsz neki, nagyon jól kell ismerned, meg kell tudni, hogy hogyan hozhatod ki belőle a legjobbat és aszerint tenni.

2024. márc. 1. 15:14
 6/7 A kérdező kommentje:
Már huszonéves, aligha fogok rá hatni. Gyakran így is terhes vagyok, ha rászólok valami aptóság miatt, ami engem zavar, vagy néhányszor bemegyek fél felsőtesttel a szobájába mondani vagy kérdezni valamit.
2024. márc. 1. 16:02
 7/7 anonim ***** válasza:
90%

Hát igen, lehet, hogy nem lesz egyszerű, de mint mondtam, ez pszichológia. Ha tényleg szeretnél segíteni neki, akkor meg kell találnod hozzá az utat, a lelkéhez. Ő teli van hiányokkal, ebben a történetben ő sokat vesztett, növesztett tüskéket, ennek tudatában kell lenni.

Te is voltál türelmetlen vele. Most ő türelmetlen veled. De most egy célért megpróbálhatsz változni, ez neked lehet új kaland, más oldalról ismerheted meg magadat is, ha kitartó és türelmes leszel.

Ha úgy látod, elutasít, írd le neki a gondolataid, érzéseid, mit szeretnél, mit bántál meg, min változtatnál és add oda neki. Ha elsőre nem is fogadja kitörő örömmel, ártani nem fogsz vele. Azért el fogja olvasni és emlékezni fog.

2024. márc. 1. 16:23

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!