Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miért sírnak sokan, hogy...

Miért sírnak sokan, hogy minden drága és keves a fizu, miközben nulla pénzügyi tudatossággal verik el a pénzüket?

Figyelt kérdés

Azt nem cáfolom, természetesen, hogy sz*r a helyzet, de valami elképesztő az is, hogy sokan szó szerint elcseszik a fizetesüket.

Ilyenek pl. a szomszédaim (jófejek, joban vagyunk, ezért tudok róluk sokat, de a pénzkezelésük,huh). 30as pár, 1 kisgyerek. Második nem lesz, mert "nem telik rá" az örökléssel, családi segítséggel és minimális hitellel vett házban, de mindketten elcigiznek havi 100 ezret. Két autót tartanak fent, miközben anyuka home officeban dolgozik, de igazaból nem bírja ki, hogy ne menjem be kb. mindennap vásárolni a varosba ilyen 1-1 dolgokat, inkább tankolja az autót 630 forintos benzinnel, de akkor is elmegy a legtávolabbi, 20 kmre lévő boltba egy akcios játékert a gyereknek. Igazából tipikusan az, aki minden hülyeseget megvesz, mert akciós, folyton jönnek a Temu-csomagok, vele tenyleg mindent meg lehet vetetni. Fözni se főznek, merthogy allítólag nincs idejük, nem tudnak a gyerektől, meg lustak is, inkábn elvernek havi 150 ezret kajarendelésre.

Egy barátnőm ugyanez, 30as pár, kisgyerek, kaptak lakást a családtól, pénzt is, és mégis azon sírnak, hogy nem tudnak nagyobb lakásba menni, mert nincs pénzük - ertitek, soha nem laktak albérletben, nem fizettek hitelt, és 35 éves korukra mégsem tudtak pár milliot se összerakni maguktól, amit hozzacsaphatnának a kapott lakás árahoz. De közben ugyanez, a budira is kocsival mennek, nem főznek, mert allítolag nem tudnak a gyerektől, de elbuliznak havonta 40 ezret, meg műköröm, edzőterem, stb.

Most ez csak két példa volt, de többen vannak az ismerősi körömben ilyenek, akik folyton panaszkodnak, hogy nem telik nagyobb lakásra, gyerekre, barmire, de közben cigire, kajarendelésre, edzőteremre, két autó fenntartásara telik. Nem azt mondom, hogy mindenről le kell mondani és csak enni meg fűteni, de nem értem, hogy nem látják sokan, hogy a saját pénzköltesi szokásaikkal is gond van, hogy tudnának bőven spórolni.

ma 14:40
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
75%

Otthonról ezt a mintát látták. Nem tanították meg nekik mi a tudatosság, mi az érték és mi a fontossági sorrend.

Én ilyenkor megjegyzem magamban, hogy sírjanak csak, megérdemlik, nem tudom őket sajnálni. Saját maguknak keresik a bajt. Én örülök annak, hogy engem tudatosságra neveltek, tudom, hogy mi a fontos (ami nem a káros szenvedély, a cigi és a pia).

Majd az élet rákényszeríti egyszer őket a tudatosságra, amikor majd a függőségi tárgyukról le kell mondaniuk kényszerből.

ma 14:49
 2/18 anonim válasza:
7%
Azért mert nem fullgazdagok, miért ne költhetnének magukra? Párszor hallottam,olvastam,hogy aki szegény,akkor miért van internetje, miért van telefonja, miért van bútora,ha ezek nincsenek akkor még mindig nem szegény mert van fedél a feje fölött,annak ellenére hogy nincs mit ennie. Magyar mentalitás: dolgozz,izzadj vért a munkától,vegetálj,spórolj,hogy olyan alap dolgaid legyen mint egy vagy két autó,egy lakás. Éhezz meg mindent mert úgy az igazi,nem kell a kényelmes élet,a kényelmes megélhetés,ha bedöglik egy háztartási gép,akkor ott a provident.
ma 15:08
 3/18 anonim ***** válasza:
80%

Egy családba minek 2 autó? Minek cigizni? Minek vedelni az alkoholt? Minek eljárni műkörmöshöz, meg edzőterembe?

Ezek mind-mind teljesen felesleges pénzkidobások. Az ezekre szánt összeget minőségibb étkezésre is lehetne fordítani. Meg, ha magadnak főzöl és nem rendeled, akkor olcsóbban kijössz. Sportolni a szabadban és otthon is lehet.

Meg mondjuk az, akinek a cigi, alkohol, drága márkás ruha, kocsi, drága telefon előfizetéssel előrébb van, mint a minőségibb étkezés és a számlák kifizetése, az már nagy probléma.

ma 15:12
 4/18 anonim ***** válasza:
38%
Már megint az autóval boltba járós? Többször is megválaszoltuk már ezt a kérdésed.
ma 15:13
 5/18 anonim ***** válasza:
39%

Egyetértek. Albérlet mellett (ami 85k) hónapokig kijöttem 200 ezerből úgy, hogy magamra is költöttem. Nyilván spóroltam.

Panaszkodik mindenki, de tényleg szórják a pénzt. Igaz, hogy lakást úgy sem tudnának sokan 1-2 év alatt venni, de megtakarításuk sokkal több lenne, ha tudatosan költekeznének.

ma 15:45
 6/18 anonim ***** válasza:
39%
Az az igazság, hogy azt hiszi az emberek többsége, hogy amiket megvesznek az létfontosságú, mert a reklámok ezt sugallják. Én AI-ról gondoltam, hogy létfontosságú, mert havi 10 ezer forint olcsóbb, mint 60 ezret elkölteni pszichológusra. Mikor lemondtam, akkor derült ki, hogy nem is korlátoznak engem a hasznàlatban. Annyi olyan dolog van, amit megvesznek az emberek, de nem szükséges, csak azt hiszik. Vásárláskor pillanatnyi örömöt érzünk, amitől függővé válunk és ezért az emberek nagy része az egész fizetését elveri. Ha valakinek van egy kis önreflexiója, akkor pontosan tudni fogja, hogy mi az a lelki gát, amiért vásárlásban leli örömét. Nekem sikerült rájönnöm, hogy vásárlással nem csökken a lelki probléma súlya, így nagyobb összegeket félre tudunk tenni havonta, de önfegyelem is szükséges, hogy le tudj mondani dolgokról.
ma 15:52
 7/18 anonim ***** válasza:
18%

Ja, több lenne a megtakarítás, de ez nem sokat ér ha többet nőnek az ingatlanárak évről évre, mint amennyit félre tud tenni az ember.

ma 15:52
 8/18 anonim ***** válasza:
69%

Összességében tényleg rengeteg temus szart rendelgetnek az emberek.

De ő dolguk, mit fáj az neked.

ma 16:03
 9/18 anonim válasza:
0%

Igazad van járjanak gyalog vagy régi rozsdás csepel biciklivel,lyukas cipőben, semmi élvezeti cikket ne fogyasszanak, amíg a fideszes politikusok luxusban,falnak,nyaralnak,utaznak,élnek a magyarok pénzéből. Az egyszerű magyar meg döntse el hogy eszik vagy költ magára.

ma 16:07
 10/18 A kérdező kommentje:

9, leírtam, hogy nem erről van szó, hogy senki semmit ne költsön és kuporgasson minden forintot a kajám felül.

Ha nem olvasod vegig a kérdest, minek kommentalsz?

ma 16:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!