Tényleg kihalt a borravaló adása a futárnak?
Engem megbűntetnek ha egy forintot is elfogadok a munkahelyemen (egészségügy). Én meg adjak másnak? Miért? Mindenki a fizetéséért dolgozik. Az hogy az övé esetleg szar az nem az én hibám és nem is nekem kell kipotolni. Az én fizetésem is szar mégse várom el a betegektol hogy kipotoljak mert nem az ő dolguk.
Szerintem az ilyen elvarasbol lett elege az embereknek.
Én ritkán rendelek futárral, de tényleg nem jellemző, hogy adok borravalót. Vagy előre ki van fizetve a rendelés (ez jellemzően olyan helyeken, ahol nincs utánvétre lehetőség), vagy az utánvét még plusz költséggel jár, de azt meg azért szoktam bevállalni, mert belefutottam már abba, hogy nem volt a termék, és macerásabb, ha vissza kell utalgatni.
Olyan terméket ritkán rendelek, aminél jófej faktor is számíthat (például nagy, nehéz termék, még ha van is lift, de akkor ha nem tapló, aki kiszállít, felkerekítem a fizetendőt, ha utánvétes a rendelés).
Ételfutárnak én már nem adok, mert pofátlanul drága a szolgáltatás.
Csomagfutárnak néha szoktam adni, mert aki hozza nekem, az nagyon rendes srác.
Budaoestről írok.
Covid alatt futárkodtam. Csomó házban láttam a JATT?! feliratot, és a kolléga nevében is lesült a bőr a pofámról. Én is igyekeztem fordulni, amilyen gyorsan csak lehet, örültem a jattnak, de egyáltalán nem vártam el. Jó étvágyat kívántam a megrendelőnek - ha személyesen vette át, mert ugye sokan kérték, hogy érintkezésmentes legyen, és csak tegyem le valahol. Így is volt, aki adott borravalót, volt, hogy üzenet várt az ajtón, hogy tedd le kérlek a kis asztalra a gangon, vedd el, ami a lábtörlő alatt van, aztán csöngess. Igyekeztem minél gyorsabban végezni egy címmel, ha átadtam az ételt már fél lábbal a lépcsőházban voltam, hogy menjek a következőre. Sosem értettem azokat, akik tartották a markukat jattért, vagy felvésték a liftre ezt a szégyenteljes feliratot, hogy hogy nem sajnálják rá az időt?
Én egyébként mindig jattolok nekik, nem tudom, szokás-e még, de én csinálom, mert tudom, hogy leszopják magukat, és jól esik nekik a plusz ötszáz forint mondjuk, a legtöbb futár eleve egyéni vállalkozó, nem kapnak elimserést a munkahelyükről, csak fizetést, a köszönömöm meg a jattom az elismerés. Tök jó, hogy egy csomó helyen már online is lehet borravalót adni a futárnak, mert sokszor nincs nálam kp, mikor másnapossan kitalálom, hogy én most pizzát akarok enni.
A körmösnek szoktam még borravalót adni, de neki úgy, hogy kp-ban fizetek, és egy 5500-as munkára adok 6000-t, és megköszönöm, ezzel finoman jelezve, hogy nem tartok igényt a visszajáróra.
Bárokban, kocsmákban viszont mindig megkérdezem a pultost, hogy megkapják-e. Ha igen, és jó a kiszolgálás, akkor otthagyom a 10%-ot (nyilván, ha nincs szervízdíj), ha benyúlja a főnök, akkor viszont pontosan fizetek, kérve a visszajárót az utolsó öt forintosig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!