Mit tegyek szorongás, depresszió ellen?
Pár emberrel beszélgettem már innen és máshonnan is, és témától függetlenül mindenki azt mondta menjek pszichológushoz a szorongásom miatt. Nem rosszból mondták, hanem tényleg segítő szándékkal, tehát nem a beszélgetés fordult személyeskedésbe. Ha ez számít.
Én tudtam, hogy más vagyok, és vannak gondjaim, de ennyire nagy lenne baj, az meglepett.
Olyannyira magányos vagyok már, hogy néha a legrosszabbra gondoltam, de képtelen lennék rá, mert annyi sok szép dolog van. Például sose voltam még szerelmes, és ezt is szeretném átélni egyszer.
A kérdező utalt rá, én csak arra utaltam hogy LEHET hogy ő úgy érzi hogy szánalmas vagy hogy nevetséges.
De ez nem biztos hogy úgy van. :)
Ezt az állapotot csak szakember tudja kezelni. Hiába szeretnél mással beszélgetni, laikusként könnyen mondhat olyat -puszta jószándékból-, amitől csak rosszabbul fogod magad érezni. Vagy olyat ami nem is rossz ötlet, mondjuk egy szomorúbb nap felvidítására tökéletes, de egyszerűen depresszióra nem elég gyógymód (pl sétálj/ eddz/ jógázz/ olvass stb).
A pszichológus arra jó, hogy olyan kérdéseket tegyen fel, amivel tisztábban látod hogy mi juttatott ide, miért nem tudsz kilépni, és hol van a megoldás. Segít leásni a mélyre. Nekem durva volt a terápia. Rájöttem/ünk, hogy anyám nem szeretett. Hogy azért nem gondoskodom magamról, mert anno senki nem gondoskodott rólam. Beszéltünk a gyermekkori énemhez, megtanultunk pánikrohamot kezelni, és sok esetben amikor azt hittem hogy az én hibámból történt valami rossz, "feloldozást" kaptam tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!