Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért zavar egyeseket, hogy...

Miért zavar egyeseket, hogy albérletben lakunk, miközben jobban és szabadabban élünk?

Figyelt kérdés

30-as éveink elején járunk a párommal, nincs gyerek és nem is tervezzük. Visszahallottam egy haveri társaságban, hogy milyen, gáz, hogy mi albérletben lakunk a párommal, ennyire vittük és nincs saját házunk. Illetve néhány családtag is csípős megjegyzéseket szokott tenni, hogy: "Illene már saját ingatlanban lakni".

Őszintén nem értem ezt a hozzáállást, el tudná valaki magyarázni? Mintha ettől lenne ember az ember, ettől lenne értékes.

Igen, mi albérletben lakunk, viszont magasabb minőségben élünk, mint az ismerősök, rokonok, akik a saját ingatlannal jönnek (amit hitelre vettek és igazából a banké a ház).

A legtöbb korunkbeli 20-40 milliós hitelre vett egy lepusztult kertesházat az agglomerációban, amit aztán ő maga újítgat (pénze már nincs szakemberre) és 1-2 órát ingázik a munkahelyére, amit nem szeret.

Sokaknak nincs ideje semmire, csak panaszkodik, hogy hitelt kell fizetni, kevés a szabi, nincs ideje edzeni, magára, nincs megtakarítás, hó végén már nincs pénz a számlán, stb.

Mindeközben mi ugyan albérletben lakunk, de saját vállalkozásunk van a párommal amit önerőből, az évek alatt építettünk fel, sok-sok tanulással. (Előtte alkalmazottak voltunk).

A többszörösét keressük havi szinten, mint a saját ingatlannal csesztető emberek, sokkal több időnk és lehetőségünk van, mint általában az embernek vagy mint amikor alkalmazottak voltunk.

Például a munka mellett akkor utazunk el belföldre és külföldre is hetekre, amikor akarunk, nincs főnök aki elenged-e vagy sem, minden reggel 1 órát sétálunk, van időnk edzeni, sportolni, olvasni, saját hobbikat űzni, önfejleszteni, egészséges ételeket főzni, minimális a stressz, több megtakarításunk van mint a csesztetőknek összesen, stb. T

Ez csak pár példa, összességében mi irányítjuk az életünket és úgy élünk, ahogy szerintem sokan szeretnének. Mindezt nem hencegésből írom, csak a teljesség kedvéért.

Összességében felépíteni és fenntartani ezt az életet nehezebb, több mentális munkát, szokások kiépítését, stb. jelent/jelentett, mint alkalmazottként dolgozni. Tudom, mert évekig alkalmazott voltam, voltunk.

Ráadásul nulla háttérrel, munka mellett. Tehát nem, nem a *eggünk alá lett rakva, nem vagyunk NER közeliek, munka mellett, évek alatt mi építettük fel ezt az életet, felesleges hasonló kommenteket írni.

A lényeg, hogy teljesen feleslegesnek érezzük a saját ingatlant, amikor egyáltalán nem megterhelő kifizetni az albérleti díjat. Ha nem szimpi a szomszéd könnyebben költözünk, ha hónapokat külföldön akarunk élni könnyebb dolgunk van, ha elromlik valami a tulaj intézi, stb. Nekünk teljesen ok és kényelmes.

Tehát ha összességében idő és financiális szempontból is szabadabb életet élünk, mint a megjegyzést tevő emberek, akkor ki a francot érdekel, hogy saját-e az ingatlan- vagy sem?

Ráadásul nem is saját pénzből vették az ingatlant, hanem hitelből, ergo nem is az övék az ingatlan, amíg 20-30 év alatt ki nem fizették a hitelt.

Szóval miért ennyire meghatározó az emberek fejében, hogy csak az lehet boldog és sikeres akinek saját ingatlanja van, miért ez a kiindulópont?

Igazából nem zavarnak ezek a megjegyzések, mindenki a saját életéért vállal felelősséget, csak kíváncsi vagyok, hogy ilyenkor mi van a másik ember fejében.

Ui.: Tudom, hogy egyeseknél ki fogja verni a biztosítékot a kérdés, de nem érdekel, én a kérdésre szeretnék választ kapni. Köszönöm szépen.

31 F

2023. ápr. 16. 10:16
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/90 anonim ***** válasza:
100%
Itt egyesek úgy vagdalkoznak a lakásvásárlás tényével, mintha mindenki számláján ott lenne több tíz millió Ft egy saját ingatlanra. Miközben a 20-30-as generáció jó része otthon lakik a szülőkkel mert még egy szoba bérletet sem engedhet meg magának a fizetéséből. Nem még egy egész lakást. Vagy egy saját ingatlan.
2023. ápr. 16. 11:36
 32/90 anonim ***** válasza:
22%
#29 kiköltözik ja, hogy utána utazhasson napi 2-3 órát a munkahelyére :D
2023. ápr. 16. 11:37
 33/90 anonim ***** válasza:
100%

#29-30

és mikor vettétek fel? Amikor minden bank az ember után hajította a lakáshitelt, a CSOK-ot meg ilyeneket kb. ezév februárig? Most minden bank elutasított minket ez ebben az évben. Nem mi mászáltunk a bankokhoz, hanem a bankmonitor hitel alkusza intézett midnent, nekünk csak időpontokra kellett menni a fiókba aláírni az igényeket. De mondom volt ahol be se fogadták, el se kezdük a papír munkát.

Beszigorítottak a bankok.

2023. ápr. 16. 11:39
 34/90 anonim ***** válasza:
30%

#29-30

Nagy pénzügyi zseni van.

"kártyánkon volt a pénz" :D Istenem.

2023. ápr. 16. 11:41
 35/90 A kérdező kommentje:

31-es, igen ezt nem értem én sem. Nekünk van 25-30 milliónk de mit kezdjunk vele? vegyunk 70-80 ért lakást ebben az országban? Inkább befektetjük a pénzt és kb kitermeli az albérletet, de biztosan nem veszünk fel 30-40 millió hitelt hogy 100 at visszafizessünk. Szerintem pont ezt nem értik sokan: haverom is 30 milliós hitelre vissza kell fizetnie 55 milliót, közben panaszkodik, hogy mindkárt kirugják, nincs 1 mf megtakarítás se és erre akarnak még gyereket vállalni. Szerintem ez a felelőtlenség, nem az ,hogy van egy jó vállalkozásunk, megtakarítás de albérletben lakunk.

A legtöbben feláldozzák az életüket, hogy elmondhassák van egy kertesházuk. Csak közben ki se használják a kertet, nem tartják karban az ingatlant, nem mennek nyaralni, napi 3 óra ingázás, stb. Mondhatom nagy üzlet volt.

2023. ápr. 16. 11:41
 36/90 anonim ***** válasza:
81%

32

Az agglomerácó alatt nem azt értettem, hogyha pesti vagy, akkor költözz le Hatvanba, vagy Szolnokra... ;)

33

Kb 2 hete kaptuk meg a hitelt, igen. :) Semmilyen szigort nem vettem észre. Kb nekünk hajították. De barátnőmék 2 éve vettek fel, szintén hasonló kondíciókkal, csak akkor még kisebb kamattal, nekik is 2 hét alatt ott volt a pénz. :)

2023. ápr. 16. 11:44
 37/90 anonim ***** válasza:
88%

35

Senki nem mondja, hogy vegyél 70 milliós házat, lakást. Addig nyújtozkódj, ameddig a takaród ér, attól, mert más felelőtlen, neked nem kell.

Nyilván hiába magyaráz annak valaki, aki csak addig lát el, hogy "70 millió alatt nekem nem kell semmi, mert én 100 m2-eset akarok, meg 5 szobásat akarok, meg új építésűt akarok, meg a központban akarok...". Nem muszáj sajátot venni, ha ilyenek az igények. Csak 70 évesen, egy élet távlatából majd meglátjuk, jól döntöttetek e, hogy akár egy 60m2-eset sem vettetek sehol.

2023. ápr. 16. 11:48
 38/90 anonim ***** válasza:
88%

Ha azt tervezed, hogy úgyse ered meg az időskort, akkor rendben van az albi teljesen.

Am az emberek iyen alapvető fontosságú kérdésekben általában hosszú távon terveznek és gondolkodnak.

Meg hát közben nyilván örökölnek is a szülőktől sokan.

2023. ápr. 16. 11:48
 39/90 anonim ***** válasza:
52%

Monor, Pilis, Vecsés fél óra Bp vonattal, elméletben, menetrend szerint. Gyakorlatban a késésekkel inkább 45-50. Az naponta a vonatra ráakozással eggyütt 2 óra. És semmivel sem olcsóbbak az ingatlanok mint a 18 kerületben pl.

2023. ápr. 16. 11:51
 40/90 anonim ***** válasza:
62%

Mi mezei dolgozók vagyunk, van pár száz ezer megtakarításunk és ennyi. Eszembe sem jutna erre a nagy semmire felvenni 20-30 évre 40-50-60 milliókat. Max akkor tudunk lépni, ha a szülők meghalnak és eladjuk a házaikat. Addig albérlet.

2023. ápr. 16. 11:53
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!