Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért zavar egyeseket, hogy...

Miért zavar egyeseket, hogy albérletben lakunk, miközben jobban és szabadabban élünk?

Figyelt kérdés

30-as éveink elején járunk a párommal, nincs gyerek és nem is tervezzük. Visszahallottam egy haveri társaságban, hogy milyen, gáz, hogy mi albérletben lakunk a párommal, ennyire vittük és nincs saját házunk. Illetve néhány családtag is csípős megjegyzéseket szokott tenni, hogy: "Illene már saját ingatlanban lakni".

Őszintén nem értem ezt a hozzáállást, el tudná valaki magyarázni? Mintha ettől lenne ember az ember, ettől lenne értékes.

Igen, mi albérletben lakunk, viszont magasabb minőségben élünk, mint az ismerősök, rokonok, akik a saját ingatlannal jönnek (amit hitelre vettek és igazából a banké a ház).

A legtöbb korunkbeli 20-40 milliós hitelre vett egy lepusztult kertesházat az agglomerációban, amit aztán ő maga újítgat (pénze már nincs szakemberre) és 1-2 órát ingázik a munkahelyére, amit nem szeret.

Sokaknak nincs ideje semmire, csak panaszkodik, hogy hitelt kell fizetni, kevés a szabi, nincs ideje edzeni, magára, nincs megtakarítás, hó végén már nincs pénz a számlán, stb.

Mindeközben mi ugyan albérletben lakunk, de saját vállalkozásunk van a párommal amit önerőből, az évek alatt építettünk fel, sok-sok tanulással. (Előtte alkalmazottak voltunk).

A többszörösét keressük havi szinten, mint a saját ingatlannal csesztető emberek, sokkal több időnk és lehetőségünk van, mint általában az embernek vagy mint amikor alkalmazottak voltunk.

Például a munka mellett akkor utazunk el belföldre és külföldre is hetekre, amikor akarunk, nincs főnök aki elenged-e vagy sem, minden reggel 1 órát sétálunk, van időnk edzeni, sportolni, olvasni, saját hobbikat űzni, önfejleszteni, egészséges ételeket főzni, minimális a stressz, több megtakarításunk van mint a csesztetőknek összesen, stb. T

Ez csak pár példa, összességében mi irányítjuk az életünket és úgy élünk, ahogy szerintem sokan szeretnének. Mindezt nem hencegésből írom, csak a teljesség kedvéért.

Összességében felépíteni és fenntartani ezt az életet nehezebb, több mentális munkát, szokások kiépítését, stb. jelent/jelentett, mint alkalmazottként dolgozni. Tudom, mert évekig alkalmazott voltam, voltunk.

Ráadásul nulla háttérrel, munka mellett. Tehát nem, nem a *eggünk alá lett rakva, nem vagyunk NER közeliek, munka mellett, évek alatt mi építettük fel ezt az életet, felesleges hasonló kommenteket írni.

A lényeg, hogy teljesen feleslegesnek érezzük a saját ingatlant, amikor egyáltalán nem megterhelő kifizetni az albérleti díjat. Ha nem szimpi a szomszéd könnyebben költözünk, ha hónapokat külföldön akarunk élni könnyebb dolgunk van, ha elromlik valami a tulaj intézi, stb. Nekünk teljesen ok és kényelmes.

Tehát ha összességében idő és financiális szempontból is szabadabb életet élünk, mint a megjegyzést tevő emberek, akkor ki a francot érdekel, hogy saját-e az ingatlan- vagy sem?

Ráadásul nem is saját pénzből vették az ingatlant, hanem hitelből, ergo nem is az övék az ingatlan, amíg 20-30 év alatt ki nem fizették a hitelt.

Szóval miért ennyire meghatározó az emberek fejében, hogy csak az lehet boldog és sikeres akinek saját ingatlanja van, miért ez a kiindulópont?

Igazából nem zavarnak ezek a megjegyzések, mindenki a saját életéért vállal felelősséget, csak kíváncsi vagyok, hogy ilyenkor mi van a másik ember fejében.

Ui.: Tudom, hogy egyeseknél ki fogja verni a biztosítékot a kérdés, de nem érdekel, én a kérdésre szeretnék választ kapni. Köszönöm szépen.

31 F

2023. ápr. 16. 10:16
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 21/90 anonim ***** válasza:
90%

Ha egyedülálló, nyugdíjas, vagy beteg leszel, miből fizeted a bérleti díjat?

Ha sajátban vagy, a rezsit ki tudod gazdálkodni. Bár kis nyugdíjbol vagy tappenzbol azt is csak rohadt nehezen.

Az a baj, hogy rengeteg ember van, aki nem gondolkodik előre. Aztán ha baj van, akkor kapkod a megoldás után.

És igen. Külföldön ezt simán meg lehet csinálni, kissé mások a jövedelmi és anyagi viszonyok mint itt.

2023. ápr. 16. 11:24
 22/90 anonim ***** válasza:
34%
És a hitelt miből fizeti egyedállóként? Úgy írtok itt, mintha mindenki zsebében lenne 40-60 millió egy saját ingatlanra. Ha beteg leszel, ha a kiraknak a melóhelyről, ha lerokkansz a hitelt sem tudod fizetni. Ok, vannak biztosítások, de az se terjed ki mindenre, sőt, csak pár hónapig nem kell fizetned esetleg.
2023. ápr. 16. 11:26
 23/90 anonim ***** válasza:
75%

20-as értem.

És szerinted aki megeri a 70-et, de épp nem kap munkát? Mert nyilván nem kapkodnak a 70 éves munkavallaloert. Az hogy fizet albérletet?

2023. ápr. 16. 11:26
 24/90 anonim ***** válasza:
100%

19

Igen, plusz amit itt sokan említenek is, itthon a nyugdíj leginkább havi 40 és 150 k között mozog. Ebből hol fizetsz albérletet? Max kisvárosban, de a gyerekeidnek akkor is utánad kell nézzenek sokszor hó végén.

Németben a minimál nyugdíjat most akarják 900 euróra növelni (vagy már meg is tették és ez csak a MINIMUM), hogy aki kb semmit nem dolgozott, az is megéljen egyedül albiban. Kifizetik ott ebből az öregek az egy szobás albit, plusz a minimál rezsit ami egy emberre van és még marad is pénzük enni. Magyarországon ezt hol teszed meg?

Oké, lehet szerencsés vagy, és havi 1 millió lesz a bruttód egész életedben és 400 lesz a nyugdíjad. De az is lehet, hogy semmid sem lesz.

2023. ápr. 16. 11:27
 25/90 anonim ***** válasza:
88%

Nyilván hitelt is ésszel kell felvenni. És a hitel sem opció mindenki számára.

Általánosságban beszélünk a témáról.

És a kérdező tudna hitelt felvenni.

2023. ápr. 16. 11:28
 26/90 anonim ***** válasza:
31%

Ok, egyedül lesz meg nyugdíjas? voltatok már mostanában ingatlan hitelt felvenni? Kettőnknek 650-700 ezres fizetése van és 10 millió önerővel venni akartunk Budapesten egy panelt 35 millióért, 25 millió hitelre. Az OTPnél finoman közölték, ha nettó 1 misit keresünk mejünk vissza, a K&H-nál indoknl nélkül utasítottak el, de mondta az ügyintéző 800 körül kellene a bevétel, vagy a szülők ingatlana fedezetnek, az Erstenél meg el sem indították mert kapásból megmondta a nő a pultba, kevés a fizetésünk.

:D

10 millióért max Borsodba vagy Szabolcsba valami c.putriban tudnék venni.

2023. ápr. 16. 11:30
 27/90 anonim ***** válasza:
100%

"És igen. Külföldön ezt simán meg lehet csinálni, kissé mások a jövedelmi és anyagi viszonyok mint itt. C

Nem csak az. Pl én Hollandiában élek. Itt eleve merfoldekkel magasabb a szociális alapú albérletek száma. Ezeknek van egy alap bérleti díja, amire az önkormányzat a bérlő(k) jövedelme alapján kedvezményt ad. Ez a kedvezmény lehet akar 100% is. A bérlőt nem lehet kitenni, max ha nagyon hosszú ideig nem fizet. Ugyanez vonatkozik a maganszektorra is: a berlot nem teheti ki senki. Képzeld el, hogy van egy ház, amit te megveszel, de bérlői vannak. A kutyát nem erdekli, hogy más q tulaj, a berlonek továbbra is joga van az ottlakashoz.

2023. ápr. 16. 11:30
 28/90 anonim ***** válasza:
100%

Emberek. Én senkit nem akarok meggyozni. Mindenki azt csinál amit akar.

Én saját lakás parti vagyok. Idős vagy beteg koromban szeretnék nem azon rettegni, hol fogom álomra hajtani a fejem.

De aki albizni akar élete végéig, hát tegye. Nekem nem fáj. Csak csodálkozom... 😃

2023. ápr. 16. 11:31
 29/90 anonim ***** válasza:
100%

26

Mi 15 millió önerővel vettünk még fel 15-öt, 15 évre. Havi 500 leigazolt bevétellel Cibnél (de több a bevételünk amúgy). Egy szót sem szóltak, 2 hét múlva a kártyánkon volt a pénz. Azt is megmondták, hogy ezzel a bevétellel 26 millió a max, amit felvehettünk volna. A törlesztőnk annyi, mint amennyi egy albérlet. Igaz, Pesten nem kapsz 30-40 millióért nagy lakást, de ha valakinek a saját lakás, ház az álma, az kiköltözik érte agglomerációba is. :)

2023. ápr. 16. 11:34
 30/90 anonim ***** válasza:
100%

29

Ja meg nem az OTP-hez kell menni, ahol a legmagasabb a kamat. :D Ott nekünk sem adtak volna hitelt, vagy pedig havi 30-40 ezerrel több törlesztővel, hogy a végén 10 misivel többet fizessünk vissza. Az OTP egy lehúzás, kb uzsora kamat szinten tolják. :)

2023. ápr. 16. 11:36
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!