Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Aki tud házat venni, miből...

Aki tud házat venni, miből keres annyi pénzt, és mennyi önerő kell hozzá?

Figyelt kérdés
Komolyan kérdezem. Értem, hogy sok szerencsés ember örököl vagy pénzt vagy ingatlant, de aki nem, az hogyan? “ sehogy” jellegű válaszokra nem vagyok kíváncsi. Unokatesóm pl. Külföldön dolgozott 10 évig, és úgy vett házat. Viszont én viszolygok a gyári munkától, nőies munkák passzolnak hozzám, úgy mint gyerekekkel foglalkozni, másokon segíteni, tanítani, vagy bármi ami kreativitással kapcsolatos. Ezek, pl. szociális szféra is, rendkívül alul van fizetve. Esetleg ha vállalkozó lennék lenne esélyem? Pl. Fodrász, tetováló, grafikus? Vagy pedig kreatív vállalkozás? Biztos naivnak gondoltok, de szerintem mások is elszoktak gondolkodni, hogy belevágjanak-e valami újba, és hogy hogyan javíthatnának az életükön, normális válaszokat szeretnék kapni.

2022. okt. 26. 06:18
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
27 Kb negyede volt hitel. A többi a megélhetési melómból származik.
2022. okt. 26. 10:31
 32/40 anonim ***** válasza:
76%
Anno, mikor még 2%-os kamat volt a szabad felhasználású diákhitelen, azt veszegettem fel és kötögettem le. A kamatokból egész sokat visszatörlesztettem belőle, mire végeztem. Az és némi gyűjtés volt a 10 milliós kezdőrészletem alapja. A törlesztést már meg lehet oldani, albit addig is fizettem, drágább volt, mint a hitel.
2022. okt. 26. 11:58
 33/40 anonim ***** válasza:
100%
Ne feledd kérdező, hogy 5-8 éve sokkal, de sokkal olcsóbban lehetett házat venni, építkezni, sőt a hitelek is olcsóbbak voltak, így jutottak hozzá nagyon sokan ingatlanhoz.
2022. okt. 26. 14:00
 34/40 anonim ***** válasza:
100%

Barátnőmék most vettek ingatlant. Ő az egészségügyben dologozik, a férje egy multinál, mellette volt egy vállalkozás amit közösen vittek, ezt pár hónapja adták fel. 30% önerőt tudtak letenni, ahhoz vettek fel hitelt.

Mi a férjemmel két éve vettünk házat. Volt némi megtakarításunk, ilyen-olyan lakástakarék illetve szintén vállalkozás amit a férjem egyedül visz, de abból nem jön be annyi hogy azt lakásvásárlásba lehetett volna forgatni. Minket anyósom segített ki, aki már évek óta tervezte hogy eladja a házát mert túl nagy neki és sok a lépcső amin már nem bír felmenni. Ő vett egy kis lakást magának, és a házért kapott összeg 1-1 részét a két gyerekének adta. A sógorom befektette részvényekbe, mi pedig a ház önerejébe. így 40% önerőt tudtunk letenni és hitelt vettünk fel.

2022. okt. 26. 15:09
 35/40 anonim ***** válasza:
79%

Nekem szerencse, szerencsétlenségek, tanulás és spórolás együttes hatása volt.

Spórolás: amikor összeköltöztünk az asszonnyal, sajnáltuk a pénzt az albérletre, így lakótárssal laktunk hármasban, olcsó kis bérelt panellakásokban. Amikor kaptunk pénzt otthonról, akkor nem vettünk belőle autót magunknak, nem utaztunk belőle, hanem eltettük. Kísérleteztünk azzal, hogy csak a feleségem fizetéséből éljünk meg, az enyémet tegyük el. A diákhitelt sem vettük fel, inkább diákmunkáztunk. Volt, hogy bérletet sem vettem, inkább gyalogoltam.

Szerencse: jókor voltunk jó helyen. Amikor összeházasodtunk, és elindult az első gyerekünk is, nagyobb albérletbe akartunk költözni, de nehéz volt jót találni. A házasság miatt úgy döntöttünk, hogy eljött az ideje a külön-külön megtakarított pénzünket egy helyre tenni, és ekkor döbbentünk rá, hogy annyira bezuhantak az ingatlanárak, hogy a kettőnk pénze kifut egy panellakást. Így lett az albérletkeresésből lakásvásárlás. Végül szülői segítséggel hitel nélkül meg tudtunk venni egy panellakást, ami piszok nagy mázli volt, most esélyünk sem lenne rá. Amikor elindult az ingatlanárak brutális elszállása, nekünk így már volt egy tehermentes ingatlanunk, ami követte az árakat.

Szerencsétlenség: a szüleim korán meghaltak, így örököltem némi nagyon lepukkant ingatlant, amit pénzzé tudtam tenni, és ez is besegített az elindulásban. Nem volt egy hatalmas vagyon, de azért néhány millió Forint ebből is becsúszott, ami nélkül nehezen ment volna. Akkor még 20-30 millió Forintból lehetett korrekt családi házat venni egy megyeszékhelyen, és amikor ráakadtunk egy családi házra, ami megfelelt minden paraméterünknek, akkor a spórolt pénzünk, és az örökölt pénz együtt kiadta az önerőt.

Tanulás és munka: szoftverfejlesztő vagyok, és rengeteget tanultam a munka mellett is, ennek köszönhetően 10 év alatt kb ötszöröse a fizetésem az indulónak. Egy ideig másodállást is toltam, amiből szintén csorgott be pénz. Ez és a spórolós mentalitás megengedte, hogy két kisgyerek és egyetlen kereset mellett is indítsak négy lakástakarékot egymás párhuzamosan, majdnem az utolsó pillanatban, mielőtt elkaszálták - szóval megint jókor jó helyen.

A végeredmény: 2018-ban egy használt, részlegesen felújított, megyeszékhely agglomerációjában álló családi ház megvásárlása, 22.5 millió Forintért, ebből 16 millió hitel, 1.4 millió CSOK. Eladtunk a panelt - ezt bánom azóta - és nagy részét az árnak betörlesztettük a házba. Azóta végigfizettük a négy lakástakarékot, és végtörlesztettük a házat négy év alatt.

Ez a mi családi ház vásárlásunk története dióhéjban. Most éppen felújítjuk a rezsipánik hullámokkal sodródva :).

2022. okt. 26. 15:55
 36/40 anonim ***** válasza:
95%

#16-os!

Nem cigányputriban vettük, bár nem is Pesten. Van a kettő között is sok minden, mi egy Jászberény melletti kisebb városban (8000 fő) vettük ezt a házat. Ezen a környéken egész jó árban vannak még, munkalehetőség is van bőven.

#13 voltam

2022. okt. 26. 16:53
 37/40 anonim ***** válasza:
100%

Szintén #13 vagyok.

Jászberény negyed órára van, Gyöngyös 20 perc, Hatvan 30 perc, Budapest 1 óra pályán.

Szóval nem a világvége.

2022. okt. 26. 16:57
 38/40 anonim ***** válasza:
100%
Az első lakásomat valamikor régesrég hitelből vettem, jó mondjuk azt a válság el is vitte.Abból ami maradt 500ért vettem egy zártkerti kecót, amit rendbetettem és eladtam 2 milláért. Ebből és amit melléspóroltam, ismét egy lepukkantat vettem, amit felújítottam. És így tovább. A mostani házam a 4. a sorban , egy autentikus kinézetűre,de műszakilag korszerűre felújított 150 éves parasztház, ezt szerintem megtartom.
2022. okt. 26. 20:26
 39/40 anonim ***** válasza:
33%

5-8 éve?

Én 10 éve gyakorizom, minden héten 3x van ilyen kérdés!

Ha egységesen 5 millióba kerülnének a lakások, akkor is ugyanígy lennének a “Miből van másnak?” kérdések!

2022. okt. 27. 00:54
 40/40 anonim ***** válasza:
18%
Egyedül nagyon nehéz. Lehetséges, csak olyan szakmát kell választani ami jól fizet,gyűjtögetni mamahotelbelben. Azzal nem tehetsz semmit hogy pont a legtisztességesebb munkákat szarja le a kormany(szociális szféra,mentősök,ápolók,tanárok)
2022. nov. 4. 14:33
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!