A lent lévő tervvel tudnek venni házat önerő nélkül?
Én 27 vagyok, párom 22. Házat szeretnénk 1-2 éven belül vásárolni, teljesen a nulláról kezdtük közös életünket, így félretett pénzünk nem igazán van. (műszaki cikkek, bútorok, autó stb. van helyette) Adósságunk van egy kevés, az bőven ki lesz fizetve mire aktuális lesz a ház téma, illetve úgy ~fél milliót megtakarítunk.
-Ha úgy döntünk, hogy 1 gyereket szeretnénk, akkor 10 millió babavárót + 20 millió lakáshitelt vennénk fel. A babaváróból 5 millió lenne az önerő, 5 millió a felújítás/bútorok. (így 20% "önerő", megyeszékhely)
-Ha hármat, akkor 10 + 15 csok, 10 millió babaváró, illetve 10-15 lakáshitelt, új építésű házra. Ebből ugye 20 milliót nem kell visszafizetni a 3 gyerek miatt,ha egyből jönnek egymás után.
Így a két "megoldás" összes törlesztője kb. azonos, mondjuk ~160 000 Ft.
Ha kettőnk havi nettó bevétele ~480 000 Ft, akkor kaphatnánk ennyi hitelt? Mindenhol azt olvastam, hogy a fizetések 50%-áig vagyunk hitelképesek, de nem tudom, hogy ez a gyakorlatban is így van-e.
Amennyiben nem, akkor milyen lehetőségeink vannak?
A "ne verjétek magatokat ekkora hitelbe, mert..." típusú válaszokat kérlek tartsátok meg.
Nem szokták megadni a babavárót teljes összegben. Azok az ismerőseim, akik megkapták a 10est, ott a két fizetés 700ezer körül van.
Persze az sem mindegy, melyik banknál, szóval nagyob járjatok utána.
Egyébként igen, 50%ig terhelhető.
Meg kell várni, hogy Katalin terveiből mi valósul meg gyakorlatilag. Utána érdemes osztani-szorozni.
Az a baj, hogy a jelenlegi ingatlan árak a valós keresetekhez, és a valós gazdasági teljesítményhez képest túlárazottak. Ha ennyire gyenge marad a forint, akkor a ti 480-atokból is csak keservesen lehet majd fizetni a 160 törlesztőt. Afelől nyugodt lehetsz, hogy ha megugrik az infláció, a hitel törlesztői is valamilyen firnyákos módon emelkedni fognak.
Nem mondom, hogy ne vegyetek fel hitelt, bár 22 évesen még nagyon fiatal az ember ilyen hosszútávú döntéshez. De én megvárnám az ingatlan árak korrigálását.
Már nem szokott elég lenni a 20% önerő, csak 30-40.
Amúgy a babaváró az önerő?...
Különben fölösleges kiadás már most 5 főre való lakást venni, mikor csak 10 év múlva lesztek annyian. Mire lesz 3 gyerek (nem tudom, termékenységet vizsgáltatok-e, még az is lehet, hogy 10-15 évig össze se jön 1 se), akkor is ráértek nagyobb házat keresni, mert mondjuk 7-8 éves korukban igénylik a saját szobát. Addig a gatyátok rámegy egy kétszer akkora ház fenntartására, mint amekkorára valójában szükségetek van.
Egy lakóingatlant 15-20 évente fel kell újítani, ha most felújítottat vesztek, mire kell az 5 szoba, pont kezdhettek egy komplett, 5-10 milliós felújítást...
Szerintem nagyon pazarlás ez az egész terv, ráadásul olyan gyerekekre alapozva, amik nem születtek meg.
Nem bántás, de 22 éves a barátnőd
Honnan tudja, hogy mondjuk 3 gyereket akar majd, ráadásul mindet tőled? Nagyon sok váratlan dolgot tud hozni az élet, semmiképp sem vágnék bele a csokos tervbe.
Szerintem sokkal jobban jártok, ha minél több önerőt halmoztok fel. Ami valódi önerő, nem hitel. Viszonylag jó pénzt visztek haza ketten együtt, mégis csak adósagotok van eddig. Nem vagyok meggyozodve arról, hogy végig tudnátok gond nélkül törleszteni így
Tényleg nem a rossz indulat vezérel, csak rengeteg példát láttam erre a forgatokonyvre úgy, hogy utána szétmentek, nem lett gyerek, öngyilkos lett a férfi stb.
A legnagyobb jóindulattal mondom, hogy minél több önerőtök legyen és inkább sima lakashitel legyen, ne csok és babavaro. Az utóbbit csak akkor vegyetek fel, ha betoltott 12.heti terhessége van a párodnak.
Öngyilkosság amit leírsz.
Csak hitelbol nem szabad 30 milliós ingatlanon gondolkozni.
Ismerem én is az árakat, vettem idén kettőt is. De pont ezért mondom, hogy van olcsóbb opció, nem szabad 30 millióst venno úgy, hogy egy forint tartalékokotok sincs
160 törlesztő is sok,úgy, hogy roghoz lesztek kötve és nem tudtok nyugatra menekülni törleszteni, ha itthon elvesztitek a munkatokat.
Rezsivel, kajaval ez legalább 250 lesz és akkor még tartsd fent az autót is.
Utolsó vagyok, egyébként a kérdésre válaszolva megkapnatok valószínű, ha stimmeltek a többi feltételnek is. A babavarot van hogy nem adják meg teljesen elsőre és újra próbálni kell.
Az önerő is valószínű elég lenne.
Nem latom, hogy szamoltatok volna az illetékkel. Ennyi összegnél 1 millió felett kellene lennie. Nem tudom pontosan az első lakásvasarlasi illeték kedvezmény hogy van. De ha megkapnatok is nagy összeg lenne. Ilyenekre is számolni kell. Felujitasra, butorozgatasra sem nagyon kéne ennyi hitelt felvenni. Még akkor is fizetni fogjatok, amikor rég tönkre ment és új van helyette. A felújítás is ideig-óráig tart sajnos, olyan ócska minőségű termékek vannak a piacon.
Ráadásul van bútorotok, azt írod. Elhiszem, hogy jobb a még újabb
Csak nem ekkora hitelből
Nincs még egy gyereketek sem, de ti háromra szerződnétek. Ahhaa.. Akkor gondolom hamarosan mentek is a hivatalba 2 tanuval házasodni. Mivel az feltétele a babavárónak, plusz a vállalt gyerekeknek is.
Tudom, csábító a saját ház, lakás. Én is pont így voltam ennyi idősen. Igen, én is kiszámoltam, hogy sokkal jobban kijönnénk úgy. De elengedtem a dolgot.. Mi inkább gyűjtögettünk, amit aztán önerőbe pakoltunk, bútorokba és felújításba. 28 vagyok a férjem 31, a kislányunk idén született. Imádom és boldog, "jó" baba. De ez nem mindig és mindenkinél van így. Nem írnék alá 3 gyerekre semmit. Pedig mi is annyit szeretnénk, hülyének is néznek.. De vannak napok, mikor azt mondom max 2 lesz. 😅 És az se mostanában... Nem tudhatod, hogy milyen lesz a barátnőd terhessége, szülése stb.stb. Nem mindenkinek csupa rózsaszín köd, sőt!! (A világ legcsodálatosabb dolga, de a legkeményebb is!)
Nekem teljesen mindegy más mennyi hitelt vesz fel. Mi attól ugyanúgy éljük az életünket. 😊
Ha 160 ezer forintot ki tudtok majd fizetni törlesztőre, akkor miért nem rakjátok azt félre mondjuk 2022 év végéig? Máris kevesebb hitel kellene.
Egyébként barátnőmék: hitel hitel hátán..csok+hitel, falusi csok 3 gyerekre, babaváró. Most szuletett a második baba. A férje pedig azt nyilatkozta a multkor, hogy ott még egy biztos, hogy nem lesz. Ha pedig tényleg így lesz, akkor lehet perkálni. Igaza van az előttem íróknak.
Én nem lebeszélni vagy rábeszélni akarlak bármire is. Szerintem ez már el van döntve. De a babavárót fel nem venném csakis akkor, ha a születendő baba legalabb 12 hetes már a pocakban.
Na jó befejezem, ígyis hosszú lett. 😁
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!