Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Idősebbek ti hogy látjátok...

Idősebbek ti hogy látjátok van klímaváltozás, mármint ha nem mondanának a hírekben semmit róla érzékelhető változás van a régi időkhöz képest?

Figyelt kérdés
A szomszéd bácsi 92 éves és állítja mindig voltak ilyen hőségek, szélsőséges időjárás is, nincs semmi különös.
2022. jún. 29. 19:46
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
16%

1976-ban is fecskében kapáltam nyáron hátul a veteményest, még a kép is megvan róla.Józsi bácsi 64F

Ugyanolyan meleg van most is.

2022. jún. 29. 19:55
 2/20 anonim ***** válasza:
89%

Én ugyan nem vagyok nagyon idős, de az én gyerekkoromhoz képest is érzékelek változásokat.

1. Amikor én voltam gyerek, még volt viszonylag sok hóesés telente.

2. Nyaranta nem volt ennyire meleg és fülledt az idő, vagyis sokkal ritkábban, és kevesebb front is volt.

2022. jún. 29. 20:12
 3/20 anonim ***** válasza:
94%

Lehet, hogy a nyarak ilyen melegek voltak, viszont a telek hidegebbek. Hóból várat építettünk és dombokat amikről szánkóval csúszhattunk le meg alagutakat, a járdák mellett magasan állt az ellapátolt hó. És még nagylánykoromban is a városon keresztülfolyó csatornán hetekig mehettünk át a jégen, lerövidítve így az utat a buszmegálló felé, és jégkorongot játszottak a fiúk ugyanezen a jégen.

Vajdasági 60 éves nő.

2022. jún. 29. 20:13
 4/20 anonim ***** válasza:
72%
A nyarakban nem érzek jelentős változást, de a telek sokkal hidegebbek voltak, rendszeres havazással. A nagyobbik gyerekem 2004-es, neki még alsó tagozatban is kellett vinni sínadrágot a suliba, mert délutánonként kellett az udvaron. A kisebbik 2007-es, neki már csak 1-1 alkalommal kellett, mert nem esett a hó és nem is volt annyira hideg.
2022. jún. 29. 20:18
 5/20 anonim ***** válasza:
91%
Anyukám 60 éves, gyakran mondja, hogy az ő fiatalkorában nagyon ritka volt a tartósan 30 fok feletti hőség, inkább 27-28 fokok voltak maximum. Hóesés is gyakran volt nagy mennyiségben, most meg nagyítóval kell keresni. Utóbbit én is meg tudom erősíteni huszonévesen, olyan 2010-2012-ig szinte minden évben jártunk szánkózni, hóembert építettem a kertben, utána viszont elvétve esett nagyobb mennyiségű hó és az sem maradt meg sokáig. Olyanra ellenben anyukám se emlékszik, hogy szinte minden évben előfordult volna az, ami az utóbbiakban gyakori, hogy március-áprilisban van szakadó hóesés és nagy hidegek. Igaz, a telek sem voltak szerinte enyhék, simán volt -10-15 fok rendszeresen.
2022. jún. 29. 20:24
 6/20 anonim ***** válasza:
95%

Régen nem lángolt a tajga, nem olvadt a permafroszt.

Régen nem volt hőkupola, ami következtében állatok milliárdjai sültek meg élve úgy, mint tavaly Észak-Amerikában.

Régen nem voltak elsavasodva az óceánok, lelassulva a globális óceáni vízkörzés.

Régen volt tél télen MO-n.

Régen kisebb hullámokat vetettek a polárfrontok a bolygón, a hőmérsékleti ingadozások nem voltak 20-25 fokosak frontátvonulás után. régen nem volt közel élhetetlen India, Ausztrália.

Régen nem volt felmelegedve az óceán olyan mélységekben mint ma, és nem olvasztotta alulról az antarktiszi jeget. Régen nem voltak ilyen extremitások.

Stb…

Az, hogy pár évtized alatt változott ekkorát az idő, az, hogy gyorsabban változik a klíma, meg pusztulnak az állatfajok, mint a földtörténet során bármikor, elég kellemetlen, gyors pusztulást és globális katasztrófát vetít előre még a mi életünkben.

2022. jún. 29. 20:30
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

Én 45 vagyok, gyerekkoromban képtelenség volt leégni, még csak a bőr sem pirult meg. Egész nap kint lehetett lenni, ha kente is valaki valamivel magát az csak divatos menőzés volt, nem szükséges dolog. Az udvaron töltött komplett nyár alatt lett olyan színem, mint ha most egy hétig 50-es faktorúval kenem magamat és strandolok.

Télen hó volt. Nem ilyen kis maszat valami egyszer, hanem rendes, vastag, teljesen normális dolog volt, ha naponta többször ki kellett menni a járdáról ellapátolni a havat. Hóembert akkor építettünk, ha eszünkbe jutott, nem akkor, amikor az éves egyszeri fél centi hó leesik.

De hogy kisebb időtávot mondjak, amikor családot alapítottam (15 éve) nem kellett légkondi. Nyáron volt egy-egy nap, amikor kellemetlenül meleg volt, de annyit ki lehet bőven bírni. Aztán először elkezdett az egy-egy túl meleg napból összefüggő pár nap lenni, aztán évente már három-négy ilyen alkalom volt. Néhány évvel később már egy-másfél hét volt összefüggően, a falak átforrósodtak (panel), az éjszaka egy kín lett, nem lehetett aludni. Na ekkor vettünk légkondit, eleinte volt pár hét egy évben, amikor szükség volt rá, akkor is csak nappal ment, hogy éjjel ne zavarjon, idén pedig májusban már volt hogy bekapcsoltuk. Ja, és egy hete már megy éjjel is, hajnali 2-3 körül megy 26 fok alá kint (ennyire van nálunk állítva a hőmérséklet).

2022. jún. 29. 20:58
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

Ugyan nem vagyok idősebb, de emlékszem, hogy a 2010 es évek előtt télen rengetegszer volt hó. Gyerekkoromban teljesen alap volt a hócsata meg hóember építés.

Elmúlt években kábé semmi, nincs 2 hét egész télen mikor hó van (felénk). Plusz ha esik manapság harmadnapra semmi. Korábban volt h szinte 1 hétig is megmaradt.

Kesztyűket se hordok már régóta, hiába vettem, régebben el sem tudtam volna képzelni telet, hogy nincs kesztyűm.

Sőt rendes télikabátom sincs legalább 10 éve, mert minek, alig van pár olyan nap amikor igazán csípős hideg van. Korábban meg sapka, sál, kesztyű minden.

Szüleim is mostanában sokat emlegetik, hogy érezhető a klímaváltozás.

A többiről nem is beszélve amiket a #6 os írt.

2022. jún. 29. 21:04
 9/20 anonim ***** válasza:
93%

43 éves vagyok, és én is azt akartam írni, amit fentebb többen, hogy télen teljesen természetes volt a hóesés, meg hogy meg is maradt. Most meg itt áll a gyerekeim szánkója évek óta a garázsban. Utoljára 2013 márciusában volt az a nagy havazás, aztán azóta semmit, csak mutatóba itt-ott.

De szerintem nyáron sem voltak ilyen hőségek, emlékszem, végigtáboroztam nyarakat, nagy túrákat tettünk, le volt engedve a hosszú hajam, kulacsot sem hordtunk lépten-nyomon, mint ahogy a srácaimnak most mindig adom a folyadékpótlást - most meg is halnék ha túrázni kéne, s nem kötném fel a hajamat...

2022. jún. 29. 21:06
 10/20 anonim ***** válasza:
97%

Nem hiszem hogy szükség lenne személyes beszámolókra ebben a kérdésben, hiszen vannak mindenki számára elérhető grafikonok ahol pontosan lehet látni hogy pl 1 évszázad alatt mennyit ment fel az átlaghőmérséklet.

Persze régen is volt 40°C, de 60 éve volt vagy 5 ilyen nap egy évben, most van 11, 60 év múlva meg lesz majd 30....

A hűvösebb napok sem olyan hűvösek mint régen, a telek pedig enyhébbek. Nem is tudom hogy az elmúlt 5-10 évben hány igazi nagy hóesés volt, amikor nem olvadt el a hó kb két nap alatt.

Idősebbektől ráadásul gyakran hallom hogy nincs igazi ősz, és tavasz. Ezek az évszakok manapság csak a tél és a nyár meghosszabbodásai, és jó, ha van 1-2 hét, mikor igazi, az évszakhoz illő idő van.

2022. jún. 29. 21:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!