Tudatos gyerkektelenseg a klímavaltozas miatt, mit gondoltok erről?
Abszolút egyetértek és támogatom.
De én azt gondolom, hogy valójában a személyes preferenciák állnak az első helyen (saját anyagi helyzet, párkapcsolat, személyes viszony a gyerekekhez és minden egyéb), és utána jön a globálisan gondolkozás.
Szerintem aki aggódik a globális problémák miatt, de mindenáron akar gyereket, az tud olyan életmódot kialakítani, amiben karbonsemleges lesz, nem fogyaszt túl stb stb. de mégis vállal gyereket. Legalábbis felénk, nem az USA-ban. De ugye ez a legkisebb réteg.
Én nagyon környezettudatosan élek, de a gyerekvállalásról nem mondok le. Nem gondolom, hogy ez a megoldás, értelmét sem látom úgy élni a magam részéről, ha nem teljesülhet a legnagyobb vágyam. Itt alszik mellettem a kisbabám, bármennyire komolyan veszem a klímaváltozást, erről az érzésről nem tudtam volna lemondani, szerintem aki igen, az nem is akart annyira gyereket. Amivel nincs baj, sőt, örüljünk, hogy belátta és nem vállalt gyereket társadalmi nyomásra.
Viszont, ténylegesen igyekszem úgy élni a mindennapokban, hogy minimalizáljam a fogyasztásunkat, használt dolgokat veszek, lehetőleg csomagolásmentesen vásárolok, hanyagolom a vegyszereket, satöbbi. Akkor is, ha ez néha plusz kényelmetlenséget és munkát jelent az életemben.
Több blogot és bloggert követek, akik ilyen környezettudatosan élnek és próbálnak gyereket nevelni, nagyon jó ötleteik vannak. Nem csinálják, meg én sem csinálom tökéletesen, de itt ebben van a kulcs.
A gyermekszám csökkentésére inkább a harmadik világban kellene figyelni. Ott még nem fogyasztanak ennyit, mint itt, de eljön az idő, mikor majd igen.
Ez hülyeség. Aki nem akar gyereket, az azért nem akar, mert nem akar. Ennyi.
Aki meg akar gyereket azt nem igen tántorítja el semmi. Nyomor és szegénység se, nem hogy a klímaváltozás...
Dióhéjban: aki ezért nem vállal gyermeket, az nem is akart igazán szülővé válni.
Akinek fontos a környezetvédelem, manapság igazán minimálból, környezettudatosan el lehet kezdeni a gyerekvallalást! 😉 Csak akarni kell!
(Persze tény, hogy a kényelem nagy úr!)
Az a baj, hogy ahol tényleg probléma a túlnépesedés, ott a klímaváltozás a legkisebb gondja az embereknek (lásd: India, Kína, Afrika), ahol meg érdemben próbálunk tenni a klímaváltozás ellen, ott fogyóban a népesség, és olyanokkal pótoljuk, akik magasról tesznek rá, és eszükben nincs visszafogni a természetes szaporulatot a környezetvédelem miatt (vagy, másik alternatívaként tenyészkancává avanzsáljuk a nőket, mint itthon, de most pl a németek bevándorló-igényére gondolok konkrétan).
Amúgy a klímaváltozáson mi kisemberekként nem tudunk javítani. A mohó, pénzsóvár cégeket kéne totál bedönteni, akik kihasználják a szegényebb régiókat olcsó munkaerőért vagy természeti kincsekért (lásd: Nestle), és kiszervezik hozzájuk a környezetkárosító technológiákat, mesterségesen visszafogva őket a természetes fejlődéstől. Amíg a harmadik világbeli országokban nincs legalább olyan életszínvonal, mint most nálunk, addig nekik sem kapacitásuk, sem igényük nem lesz a környezetvédelemmel foglalkozni, mert amíg olyan alap problémákkal küzdenek, mint az ivóvízhez való hozzáférés, addig nem fognak amiatt kevesebb gyereket szülni, hogy kisebb legyen az ökolábnyomuk. Hiába, hogy amúgy összefügg a kettő és egymást javíthatná hosszú távon, de az ilyenfajta környezeti tudatossághoz bizony a Maslow-piramis alap szintjeinek minimum teljesülnie kell, ami nagyon sok helyen sajnos nem történik meg.
Szóval, röviden: az, hogy Amerikában vagy Európában a fiatalok kevesebb gyereket vállalnak, az szívük joga, de igazából nem segít a helyzeten. Nekik kettő helyett egy vagy nulla gyerekük lesz, míg Indiában szül valaki helyettük is 10 másikat. És míg itt fel lehetne nevelni egy olyan generációt, akinek teljesen természetes a környezetvédelem, akik ezzel foglalkoznak és akik esetleg tovább tudják ezt fejleszteni (csak ugye, ha nincs kit erre nevelni, akkor mindegy), addig Indiában az a 10 gyerek az majd a tiszta ivóvízért fog küzdeni és esetleg lesz közülük egy, aki írni-olvasni is megtanul. Most erősen sarkítva, de érted. Szóval nem az a megoldás, hogy nem vállalunk gyereket, ha egyébként vágynánk rá. Ha valaki nem akar, akkor persze ő úgy indokolja, ahogy szeretné, de ne állítsa be magát valaki mártírként, csak mert neki a gyerekvállalás nem célja.
"Amúgy a klímaváltozáson mi kisemberekként nem tudunk javítani."
Pont az a baj, hogy 7 milliárd embernek ez a kifogása. H
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!