Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért nem vagy vegán?

Miért nem vagy vegán?

Figyelt kérdés
A kérdés célja diskurzus indítás. Az álláspontom: a legtöbb ember etikailag inkonzisztens okokat említ a non-vegán étrend védelmében.
2022. márc. 18. 16:13
1 2 3 4 5 6
 11/55 anonim ***** válasza:
39%

"Azért van a haszonállat, hogy hasznosítsuk a testét."

A rabszolga meg azért van hogy rab legyen és szolgáljon. Benne van a nevében tehát semmi gond azzal ha így bánunk vele...

Az önkényes megbélyegzés még mindig nem ad erkölcsi felmentést sem felhatalmazást.

2022. márc. 19. 07:21
 12/55 anonim ***** válasza:
90%
Hát a biológia és az evolúció?
2022. márc. 19. 07:30
 13/55 anonim ***** válasza:
72%

És neked tényleg csak az a mondat volt annyira provokatív az egész válaszban, hogy meg kellett jegyezned? Remélem a többivel egyet értettél.

Amúgy igen, logikusan olyan nevet adnak a dolgoknak, ami azokat jellemzi. Sokszor szó szerinti értelmezéssel (a kanyarfúró kanyart fúr, a farkasnak farka van), vagy épp átvitt értelemmel hasonlítva (pl. a húsellenes fanatikus hittérítőket, akiknek nem elég az önelégültség és mások életébe is bele akarnak szólni: veganácinak).

2022. márc. 19. 07:34
 14/55 anonim ***** válasza:
55%

"És neked tényleg csak az a mondat volt annyira provokatív az egész válaszban, hogy meg kellett jegyezned? Remélem a többivel egyet értettél."

Nem. Gyakorlatias okai vannak annak hogy csupán az első érvre reagáltam, no meg tapasztalati, mert:

1, Mivel minden mondat valamilyen érvelési hibát tartalmaz, ezért minimum 30 percig tartana rebutálni azokat.

2, Nem fogok 30 percig pötyögni azért, hogy egy random mod törölje a kommentet.

3, A legtöbb ilyen esetben hiába szedem pontokba és válaszolnék minden felvetett érvre, a következő válaszban az érintett ezt ignorálja és rádzúdít 10 másik érvet.

Ezért az alapelvem az, hogy addig nem vagyok hajlandó foglalkozni 1 érvnél többel, amíg annak nem tettünk pontot a végére. Ez az érv mindig az első érv ami szembejön, nem mazsolázgatok.

"Amúgy igen, logikusan olyan nevet adnak a dolgoknak, ami azokat jellemzi."

Kategória hiba. A veganizmus egy erkölcsi álláspont. Az erkölcs definíció szerint arról szól, hogy mit KELLENE tenni és nem arról, hogy mi VAN.

Tehát ha én ellene vagyok a rabszolgatartásnak és neked erre az a válaszod, hogy "rabszolga az aki rabként szolgálja a szabad embereket" azzal erkölcsileg nem legitimáltad a feléjük tanúsított bánásmódot. Nyilván a vegánok is pontosan tudják mit jelent az hogy haszonállat. Viszont ahogy írtam: Az önkényes megbélyegzés még mindig nem ad erkölcsi felmentést sem felhatalmazást"

2022. márc. 19. 09:02
 15/55 anonim ***** válasza:
64%

Én részben az lennék, szívem szerint heti 1 ebédkor ennél szárazföldi állati húst (ezt tartom is), 2-3 napon halas dolgokat (ezt kb. tartom illetve nnél többet is eszem ilyeneket jelenleg) és amúgy csak zöldségek, zöldségeredetű dolgok. DE nem lehet, mert ahhoz minden áldott napra saját főztű kaja kellene, ami jelenleg nem fér bele.

Koleszterin és egyéb nyavalyák miatt próbálok diétát tartani és azóta főleg azt látom, hogy az emberek és így az éttermek nem bírnak kitörni a rántott hús, ritkábban másmilyen hús, rizs, krumpli négyesen. Esetleg vegetáriánus kaja, de "szigorúan" valamilyen zöldség RÁNTVA. (Amúgy nekem rántott kaját sem szabadna ennem!) Felfoghatatlan, miért nem lehet minden nap legalább egyféle, és csak ritkán tésztás és még ritkábban olajban sült vegán kaja. Mondjuk zöldség tofuval, gomba zöldséggel, gomba zöldséggel és tofuval, lencse (pl "lencsepörkölt") stb.

Egyébként valamennyi hús nem árt. DE NEM KELL minden nap! Nekem dietetikusom is, belgyógyászom is ezt mondja, a koleszterinem pedig 6.94-ről csökkent 5.8-ra a diéták hatására.

Azt se értem, hogy vegán étrendnél mindjárt megjegyzik a mindennapos húsevők, hogy ez egyhangú, nem jut a szervezet bizonyos anyagokhoz.

Az szerintetek nem baj, hogy az emberek megkockáztatom 90%-a nem eszik elegendő zöldséget sem mennyiségre, sem pedig változatosság tekintetében?

Én személyesen például megeszem a cukkinit, brokkolit, karfiolt, bébirépát, rendes répát, borsót, salátakeverékeket, retket, paprikát, édesburgonyát stb....

Bocsánat, én egészség szempontjából tudom megközelíteni ezt a kérdéskört.

Az nem hat meg, hogy állatot ölünk, mert az oroszlán is ezt teszi. Vadállatok minket is megölnének, megennének.

A nagyüzemi állattartás mondjuk borzalmas tud lenni, de itt nem értem azt, miért nem lehet kertesházakban haszonállatot tartani. Miért kell elvárosiasodnunk, hogy a kert (akinek van) csak arra legyen való, hogy legyen, haszonnövény, dísznövény, haszonállat NÉLKÜL és úgy, hogy az ember ki se ül sohasem....

2022. márc. 19. 09:44
 16/55 anonim ***** válasza:
36%
Mert hatalmas macera. Már így is szenvedek azzal hogy mit egyek mit főzzenek, de ha kivagnám 90%-át annak amit enni szoktam na azzal tényleg megszopatnam magam . Etikailag támogatnám, de rohadt nagy szenvedés .
2022. márc. 19. 11:13
 17/55 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Igyekszem reagálni az összes felvetésre.

__

1. Válasz

Példák az etikailag inkonzisztens álláspontokra világító érvekre.

Name The Trait érvelési séma: [link]

Marginal Cases érv: [link]

___

2. Válasz

“Mert az evolúció során mindenevőként fejlődött a fajom, ezért nem látok okot arra, hogy a szervezetem normális, elvárt étrendjét jelentősen megváltoztassam.” - Ezt “appeal to tradition fallacy”. Az, hogy X egy tradició, nem teszi X-et morálisan elfogadhatóvá. Pl. az írott történelem nagy részében elfogadott volt a rabszolga tartás. Feltételezem, ezt a jelenkorban nem támogatod. Tehát nem konzisztens az érvelésed.

“normális, elvárt étrendjét jelentősen” - Egy jól megtervezett növényi étrend minden tápanyagszükségletet kielégít. Tehát, nem elvárt az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása. Bizonyíték: [link]

___

3. Válasz

Már kaptál választ egy másik személytől. Egyetértek az ellenérvekkel amiket eddig ne sikerült cáfolnod.

___

4. Válasz

Troll komment de válaszolok. Ez “appeal to personal preference fallacy”. A személyes preferencia nem tesz morálisan elfogadhatóvá egy aktust. Mi van akkor ha egy személynek mások emberek bántalmazása okoz örömet? Az érvelésed logikus következménye, hogy más emberek bántalmazása nem kifogásolható, feltéve ha az elkövető preferenciáinak megfelel.

__

5. Válasz

Ez low-level troll komment. Nem vicces, cserében tényszerűen helytelen. Itt van miért tévedsz:

“Livestock takes up nearly 80% of global agricultural land, yet produces less than 20% of the world’s supply of calories.”

Forrás: [link]

Tehát jelentősen több földet használunk az állatok takarmányának előállítására, mint amennyi földet használunk emberi fogyasztású növény termesztésére.

___

6. Válasz

Erre is vonatkozik a fent leírt “appeal to personal preference fallacy”.

___

7. Válasz

Troll komment. Nincs értelme reagálni. Jó fingást!

___

8. Válasz

“Az ember mindenevő, ezért a vegyes étrend az ideális. Tehát nem ezt kell megvédeni, hanem azt, ha valaki vegán szeretne lenni.” - Egy jól megtervezett növényi étrend minden életszakaszban alkalmas, minden tápanyag szükséglet kielégítésére megfelelő. Fent linkelt kutatás a világ legnagyobb dietetikai szövetség állásfoglalása. A kutatásban szerepel adat arról, hogy több krónikus betegség kockázatát csökkenti a növényi étrend (közöttük az iszkémiás szívbetegség, stroke, elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség). Tehát nem igaz, hogy ideális a kevert étrend.

__

9. Válasz

Nem drágább. Oxford egyetem cikk:

“Vegan diets were the most affordable and reduced food costs by up to one third.”

Forrás: [link]

__

10. Válasz

Nem a kérdésre válasz, így nem reagálok.

___

11. Válasz

Nem a kérdésre válasz, így nem reagálok. A tartalma igaz.

___

12. Válasz

“Appeal to nature fallacy” amit írtál. Az, hogy valami természetes nem teszi az adott aktust etikussá. Gondolj a természeti világban megfigyelhető kannibalizmusra.

___

13. Válasz

Nem reagálsz érdemben a korábbi ellenérvre. Red herring az amit csinálsz.

___

14. Válasz

Nem a kérdésre válasz, így nem reagálok. A tartalma igaz.

___

15. Válasz

A fenti kérdésre reagálj kérlek. Mi az oka annak, hogy ne vagy vegán? Miért követsz egy olyan étrendet, amely magasabb ökológiai lábnyomú és érző élőlények szükségtelen halálához vezet?

___

16. Válasz

Ez pedig “appeal to comfort”. Vannak, olyan dolgok amelyek kényelmetlenséggel járnak, de etikai kötelezettséget jelentenek. A kénelemre való törekvéssel nem lehet kibújni etikai kötelezettségek alól.

2022. márc. 19. 18:37
 18/55 anonim ***** válasza:
52%

17

Reagáltam arra is. :)

1. Mert az ember mindenevő.

2. Mert az oroszlán is levadássza a gazellát, azt is sajnálnom kellene? Sőt, a vadonban minket is megennének.

3. Egyébként részben vegánul étkeznék, mármint lenne heti néhány vegán napom színtisztán egészségügyi okokból, csak macerás, mert a kajáldák, pékségek nem készek erre.

2022. márc. 19. 18:43
 19/55 anonim ***** válasza:
77%
Ez nem diskurzus kérdező, te téríteni akarsz.
2022. márc. 19. 18:44
 20/55 anonim ***** válasza:
63%

"Ezt “appeal to tradition fallacy”."

Ezt ich don't understand, beszélj ungarisch por favor.

"Az, hogy X egy tradició, nem teszi X-et morálisan elfogadhatóvá."

Ott vagy eltévedve, hogy az evolúciós törzsfejlődés nem egy tradíció.

"Pl. az írott történelem nagy részében elfogadott volt a rabszolga tartás. Feltételezem, ezt a jelenkorban nem támogatod. Tehát nem konzisztens az érvelésed."

Feltételezem, hogy a rabszolgatartás nem az evolúció során fejlődött ki. Gondolom, nem érted a különbséget...

"Egy jól megtervezett növényi étrend minden tápanyagszükségletet kielégít. Tehát, nem elvárt az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása."

Egy jól megtervezett szintetikus étrend is ki tud elégíteni minden tápanyagszükségletet, mégsem akarsz űrhajóskaját enni. Csak szegény növényeket... :(

Az a baj, hogy te elolvastál pár külföldi propagandaanyagot, és nekiálltál ész nélkül téríteni. Az ilyenek semmivel nem jobbak a jehova tanuinál.

2022. márc. 19. 18:51
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!