Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért nincs jogunk a halálra?

Miért nincs jogunk a halálra?

Figyelt kérdés

Abban az esetben, ha nem eutanáziáról van szó, hanem asszisztált öngyilkosságról és/vagy a magányos öngyilkosság segítéséről. Utóbbinál gondolok arra, hogy ha útmutatást nyújtunk az öngyilkosság kivitelezésére.

Ezen információk nagyban elrejtve, cenzurázva vannak, a segítés az büntetett stb.

Mire alapozva van ez a korlátozás ezt illetően, miért foglalnak (akár a lakosság/nagyközönség is) negatív álláspontot, ha az öngyilkosságról van szó?

2022. jan. 27. 15:38
1 2 3
 21/23 anonim ***** válasza:
29%

Ez az egész eutanázia azért jó,mert tegyük fel,hogy esetleg fogyatékos,vagy nem menthető/olyan rosszállapotban vagy,vagy simán nem akarsz szendvedni.

Öngyilkosságról azért vannak rossz vélemény,mert mondjuk az ember nem szendvedet hiányt semmiből se.

Vagy olyan okkal ölte meg magát,mert mondjuk lehetett volna megoldani.

2022. jan. 27. 18:59
 22/23 anonim válasza:

Ugyanezen gondolkodom már egy ideje és örülök, hogy ez nem csak engem zavar. Szerintem ennek részben kulturális és történelmi, részben pszichológiai oka van.

Általában az emberi élet fontosságával próbálják ezt magyarázni, mint sok minden mást pl.: az abortusz ellenesség->élethez való jog stb. Bár nincs mindig kimondva, de az alapvető morális értékeket aköré építettük, hogy a társadalomban való létezés legfontosabb eleme az emberi élet. Ez persze egy hazugság, hiszen ha tényleg így lenne nagyon-nagyon sok dolog máshogy lenne a világban. De erre építettük az alapokat.

Az öngyilkosság teljes mértékben való elfogadása pedig szembe menne ezekkel az alapokkal, aminek a következményével senki nem akar szembenézni. A társadalmak működtetése egyelőre jól van így, hiába keletkeznek egyre nagyobb lyukak és következnek be olyan változások mind egyén szintjén, mind társadalmak szintjén, hogy hamarosan újra kell raknunk ezeket az alapokat még azért húzzák amíg lehet.

Az egyének többségi negatív hozzáállása szerintem ehhez kapcsolódik. Mivel a halált mindig egy sötét, borzalmas, fájdalmas valaminek írtuk le, annak ellenére, hogy a mindennapjaink része és a valóságban hiába hal meg valaki az élet mindig megy tovább, ezt mégsem mondjuk ki. Szóval álszentség, megszokás és érzelmi alapú gondolkodás az oka.

Meg persze vannak biológiai tényezők is, de azoknak a tudatos feldolgozása és értelmezése lenne a feladatunk ha már egyszer uraljuk a bolygónkat. :D

Szerintem elméletben nem lehetetlen egy olyan világkép felépítése, ahol ehhez (és sok minden máshoz) alapjaiban véve máshogy állunk, de a gyakorlatban kb. 8 milliárdos lakossággal a Földön viszont nem tudom elképzelni a megvalósítását.

2022. febr. 1. 13:04
 23/23 A kérdező kommentje:

Értem amit mondasz, és részben egyet is értek vele. Köszönöm, hogy leírtad amit gondolsz.

2022. febr. 1. 13:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!