A pénz tényleg nem boldogít?
Annyi ilyet látni/olvasni, hogy gazdag emberek depisek, függők lesznek(drog, pia, bármi).
Pl Whitney Houston, Robin Williams, Britneynek is volt egy korszaka mikor nagyon lecsúszott, még gyámság alá is vették talán.
A környezetemben is van egy tehetős pár, mindenük megvan, átlagon bőven felül élnek(budai luxusházban élnek+van kiadva legalább 7 fővárosi ingatlanjuk), mégis folyton marják egymást. A feleség pszichiáterhez jár, gyógyszereket szed.
Sokszor mondom magamban milyen jó lenne nyerni a lottón, de elgondolkodtam, hogy hosszabbtávon tényleg boldogabb lennék? Vagy csak ameddig tart az újdonság varázsa? Mit gondoltok? Tapasztalat?
A klisédre itt egy klisés, de igaz válasz.
Nem a pénz boldogít, hanem amit veszel rajta. Mondjam hogy boldog vagyok? Az vagyok, MERT van egy csodás családom. És közben mégis annyi súly nyomja a vállamat, ahogy az összes átlag emberét.
Mikor fogok házat venni? Hogy fizetem ki a számlákat úgy, hogy közben enni is tudjunk? Hogy veszem meg ezt vagy épp azt, hogy ne szenvedjünk hiányt semmiben, és élvezzük az életet? Mikor lesz autóm? Mikor tudok végre enélkül a gondolatok nélkül élni?
Hát természetesen akkor, ha kielégítettem ezeket a vágyaimat. De ezeket pénz nélkül csak nagyon nagyon hosszú idő alatt lehet véghez vinni.
Igen, a pénz boldoggá tesz, de csak akkor, ha te alapból a pénz hiány miatt vagy boldogtalan. Tehát emberi kapcsolatokat, szeretetet nem veszel vele.
Akinek nincs rendben az élete, a lelke, a pszichéje azt nem fogja boldogitani.
De akinek ezek aránylag rendben vannak, az fogja tudni élvezni azt, hogy van pénze és mehet amerre akar szinte stb.
Ezeknek a sok lájkfüggő, figyelemfüggő celebeknek tök mindegy. A drog meg a többi meg pláne.
Engem azért boldogitana. El tudnám foglalni magam, szabad lennék, tudnék rengeteg dolgot tapasztalni a világban, menni erre arra...
Tudnék gond nélkül tanulni, nem lenne idő meg pénzprobléma.
Ha éhezel, akkor a pénz boldogít.
Ha jó módban élsz, akkor nem leszel boldogabb, ha még több pénzed lesz.
Az boldogít, hogy a pénz segítségével meg tudok valósítani olyan dolgokat, amiket pénz nélkül nem tudnák:
- egy nagyon drága orvosi kezelésnek köszönhetően megváltozott az életünk,
- tudok finanszírozni egy számomra fontos jótékonysági projektet (ami az én pénzem nélkül egy kicsit kevesebb büdzséből gazdálkodhatna),
- műgyűjtőként csodás tárgyakkal vehetem körül magam.
A pénz nem a boldogság forrása, hanem egy eszköz a boldogság eléréséhez.
Az, hogy a pénz nem boldogít, a szegények kifogása. Érzik ők, hogy mennyi gondot okoz nekik a pénztelenség, mennyivel nyugodtabb, szabadabb életük lehetne, ha jobban állnának anyagilag, de nem jön össze. Úgyhogy azzal mentegetik magukat, hogy ők így is milyen boldogok és a pénztől nem is lennének boldogabbak.
Pedig ez nem így van: a pénz megteremti a lehetőségét, hogy boldog légy. Attól, hogy a bankszámládon vagy a párnacihában ott áll a sok pénz, még nem leszel boldog, de pénzből mindent meg lehet venni, mindenhez meg lehet teremteni a körülményeket.
Boldogít a pénz, kimutatott dolog - egy bizonyos szintig.
Utána - mivel az anyagi dolgok rendben vannak - előtérbe kerül az összes többi megoldatlan probléma (önmegvalósítás, kapcsolatok, elnyomott vágyak, stb.), amiket nem old meg a pénz.
Az, hogy kiragad a kérdező példákat élhetetlen gazdag emberekről, nem támaszt alá semmit, ahhoz tanulmányok és statisztikák volnának szükségesek, hogy ilyesmit ki lehessen jelenteni.
Érdemes ilyen tekintetben a nemzetek lakosságának általános elégedettségére alapozni, arról készültek felmérések:
Finnek, izlandiak, dánok, svájciak, hollandok, svédek, németek, norvégok. Mind gazdag ország, sőt, a leggazdagabbak vannak köztük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!