Miért nincs a mai fiatalokba semmi kalandvágy?
Régebben állandóan mentünk jobbra balra kipróbáltunk új dolgokat
Az elmúlt fél évbe összegyűlünk de senkinek nincs kedve semmihez mindenki csak a telefonját nyomkodja sablonos felszínesek a témák is
Felvetem az ötletet menjünk ki Szlovákiába lazulni sörözni (ott olcsó a zlaty) mindenki mondja tök jó ötlet mikor eljön a pillanat lemondják arra hivatkozva hogy fáradtak vagy túl meszze van (1,5 óra a nyugatiból vonattal) vagy egyéb kifogások de a telefonnyomkodás és mindennap ugyanaz csinálás az megy ezerrel
Pár éve kérdezni se kellett minden jött spontán magától először azthittem csak pár ember farsult be de kiderült mindenki még azok is akiket nagy kalandornak ismertem meg
Mitől lehet ez? Hova tűnt a nagy lázadó fiatalság? Manapság csak az a téma hogy ki milyen drága cipőt vett meg milyen játékokat játszik stb én meg teljesen más vagyok
Illetve akik hasonlóak mint én azok is be vannak farsulva
Pl a hippi haverom aki elveti teljesen a mai társadalmat az is mintha kezdene kicsit beolvadni a társadalomba
Vagy én vagyok ennyire társadalmon kívüli szabadszellem? Úgy képzeljetek el engem mint Bartos Cs Istvánt kb hasonló kaliberű figura vagyok egész nap filozofálok teljesen szabadon gondolkodok megvetem a társadalmi berögződéseket stb
De mintha a mai fiatalságból kiveszett volna a lázadás és szabadságvágy öröme
Sőt ugyanígy vannak ezzel az idősebb 40 es meg 50 es korosztályba lévő barátaim is hogy nem tudják építeni az életüket bármennyire is szeretnék
De van egy jóbarátom aki 68 éves és még mindig benne van a kalandvágy lázadás változtatni akarás tehát ez nem életkor függő
A kalandot szeretik az emberek, csak az unalmas és értelmetlen dolgokat nem.
Kimenni Szlovákiába sörözni nem kaland, hanem szimplán unalmas, értelmetlen, időpazarló program. Attól, hogy kigondolsz egy hülyeséget, még nem válik kalanddá és érthetően nem fognak hozzá asszisztálni.
Jó a szlovákiai sörözés az még a mérsékeltebb kalandok közé tartozik az nálam egy hétköznap szintje
Én arra gondolok hogy összegyűlünk szrunk a világra és jólérezzük magunkat
Nem csak söröznénk hanem filozofálnánk politizálnánk ideológiai tanokat tanulnának tőlem vagy egymást tanítanánk állatkodnánk beszívnánk (persze csak miután meglesz a negatív tesztek kb 3 hónap múlva😂)
Biztos titeket is korlátoz a rendszer valamennyine csak beletörődtetek meg homokba dugjátok a fejetek sajnos
De kitartás! Szálljon Élesi!😂
Biztosan ha szabad világ lenne máshogy gondolkodnának a konformisták is csak nincs bátorságuk jelenleg megtenni
"a bartosista filozófia és életfelfogás lényege..."
Magyarul kiválasztottál egy megváltót, akinek iszod minden szavát, aki a példakép és az emberi élet értelmének a megtestesülése. Csak ezt a megváltót nem Viktornak, Lölönek, Jézusnak vagy Mohamednek hívják, hanem Pistinek.
Akkor mivel vagy különb, mint bármelyik párt, vallás vagy szekta követője?
Amit te kalandvágyként aposztrofálsz, az valójában egy magas fokú igénytelenség és felelőtlenség.
Itt ecseteled a kommentekben, hogy olyan elkerülhető (!) krízisek tömegébe sodrod saját magadat, amikből nem tudsz kimászni. Mert nem tudsz se előre gondolkodni, és felmérni, hogy egyes cselekedeteid és döntéseid hová vezethetnek, se problémát megoldani. Nem vagy szabad, a saját hülye döntéseid következményeinek a foglya vagy. Ebben nincs semmi pátosz, ez önsorsrontás. Lehet persze annyira minimumon létezni, hogy valakinek az a buli, hogy napról-napra lézengve cigicsikkeket, félig megevett kifliket és meghagyott piát guberál, és az a nagy élmény, hogyha olcsó sörtől berúghat a híd alatt, vagy hogyha nem szúrják le, amikor bemegy a hajléktalanszállóra lefürdeni. De nem kell ebből felsőbbrendűségi tudatot generálni.
A hippik, a punkok és az egyéb hasonló szubkultúrák csak Magyarországon voltak ilyen lecsúszott csatornatöltelékek, akik abban látták a nagy elhatárolódást, hogy ugyanolyan rozzant, ostoba, fafejű alkoholisták lesznek, mint akik a gyárban dolgoznak, csak a gyár nélkül. Más országokban alkottak. A kultúrát évtizedekre meghatározó művészi teljesítményeket tettek le az asztalra, és az aktuális politikai rendszerre hatást gyakoroltak.
Az is egy baromság, hogy a 60-as, 70-es és 80-as években mekkora szabadság volt. A szocializmusban? Rendőrök zaklattak mindenkit, aki kicsit kilógott a sorból, és kirakatpereket akasztottak a nyakukba, az emberek egymásról jelentettek, lehallgatót tettek egymás vécéjébe.
Arról is fogalmatlan vagy, hogy más országokban hogyan fest a hajléktalanság vagy, hogy milyen az élet a Karib-térségben. Csak egy elrugaszkodott ideád van valamiről, ami ugyanolyan kilátástalanság, mint ami itt van. Nyugat-Európa és az USA azon részein, ahol hatalmas hajléktalantáborok vannak, ezek az emberek ugyanúgy dolgoznak, mint akárki más, ugyanazt a gazdasági és tágabb értelemben vett társadalmi motort hajtják. Nem alkalmival szöszölnek, hanem rendes munkaviszonyban, folyamatos fizetésért tepernek, csak annyira elszálltak az árak, hogy egy havi átlag fizetéssel nem tudnak albérletet fenntartani. A Karib-térségben is ugyanolyan társadalmak működnek, mint a mieink, ott sem lehet csak beköltözni egy kis kunyhóba a partra, és lógatni a lábadat a rendszerből kivonulva. Ugyanolyan típusú megélhetési költségekkel és problémákkal számolhatsz, mint itt, csak sokszor még kevésbé optimális a rendszer hozzá, hogy tartsd velük a lépést. Pluszba ott van sok helyen a nem megfelelő ivóvíz, a trópusi betegségek, a helyi Lölők, akik mindent felvásárolnak, a természeti katasztrófák és olyan egészségügyi rendszer, ami még ennél is gyászosabb. Mellé a turisták miatt felvert árakkal.
El lehet éldegélni ezzel a jóvanazúgy felfogással, hogyha nincsenek valakinek igényei. Akinek már vannak igényei, akár intellektuálisan, akár anyagilag, akár vizuálisan, akár ambíciókban, annak nem az a szórakozás, hogy leissza magát, és utána magán kívül ténfereg csak úgy ide-oda, fingós vicceket kiabálva a járókelőkre.
Nagyon jó, hogy egyre többen vannak, akik "koravének", és inkább terveznek, építeni szeretnének maguknak valamit, mert ismerik magukat és a képességeiket annyira, hogy tudják, mit akarnak, mitől érzik jól magukat, és hogyan valósíthatják meg. Nagyon jó, hogy tudnak tudatosan bánni a pénzükkel, és nem hülyeségekre elszórni, hogy tudnak gazdálkodni az idejükkel, hogy tudnak higgadtan mérlegelni, előre mutatóan konfliktust kezelni, és hogy van egy olyan stabil önképük, ami lehetővé teszi, hogy ne az határozza meg a viselkedésüket, hogy elég népszerűnek és bulis arcoknak számítanak-e, mint valami középszerű, amerikai gimis filmben.
Az, hogy mennyire kétpólusú a világképed... miszerint vagy te és a megváltód, és a pénzhajhász fogaskerekek, már azt bizonyítja, hogy mennyire gyerekesen és egyszerűen gondolkodsz.
"Hogy ki termelne? Aki szeretne ma már eladtuk a mezőgazdaságunkt iparunkat felszámolták az önálló gazdálkodást minden a multinacionális nagyvállalatok kezébe van hogy ezzel is az önzőségre alapuló fogyasztói társadalmat népszerűsítsék"
A fogyasztói társadalom és a multinacionális nagyvállalatok előtt szerinted mi volt? Egy cuki kis kommuna, ahol a munka öröméért és egymás szeretetéért dolgoztak? Előtte földesurak voltak meg a parasztok, akik beledöglöttek a munkába és az adókba, hogy a felső 10% luxuskörülmények között élhessen, és unalmában terrorizálhassa őket. Attól, hogy átnevezték, még ugyanaz a szisztéma. Az ókortól kezdve a leggazdagabbak élősködnek a kevés tömegen, nem segített ezen az se, hogy zárt és nem multinacionális berendezkedés volt.
Sosem dolgoztak sehol a közjó érdekében, egy olyan múltat sírsz vissza, ami soha nem létezett.
"előtte azért szívesen adtak pár száz forint aprót megmondtuk őszintén bulizni akarunk de nincs pénz így adtak ez ma már esélytelen mert nagyon magas az ára mindennek és alacsonyak a fizetések"
Tehát tartsanak el mások, mint egy gyereket. De ezzel nem sztrájkolsz a gonosz rendszer ellen csak másokat húzol le, az ő munkájuk által ugyanazt a gépezetet hajtod, és még megcsapolod azt is, amit kapnak érte. Kizsebeled az egyszerű, és jóindulatú embert, akinek megesik rajtad a szíve, hogy bulikázhass. Kisebb tételben ugyan, mint Lölö, de ugyanazon az elven.
"Ne hódoljunk már be ennyire most őszintén nektek is vannak vágyaitok amiket nem tudtok elérni egészen biztos de akarnátok"
Hogyne, de ezek egyike se az, hogy beszívva állatkodjak, miközben megtanítod, hogyan lássam olyan bölcsen és magvasan a világot, mint Te.
Ez a ti vélemenyéteke amiket tiszteletben tartok
Viszont nekem a szabadság eszméje sokkal többet ér hogy azt csinálhassak amit szeretem minthogy beolvadjak a társadalomba csak azért mert muszáj nem én döntöttem a születésemről ha már megszülettem hagy éljek úgy ahogyan szeretnék nem aztmondom hogy mindenki így éljen hanem egyszerűen nem értem hogy az emberek miért törődtek bele abba hogy éhbérért robotoljanak ami nekik nagyon nem tetszik miért nem tesznek fognak össze a változásért
Igen én bevallom hogy igénytelen vagyom habár a helyes kifejezés szerintem az alacsony igényű
Hidd el rajtam nem fognának ki a trópusi betegségek olyan immunrendszert fejlesztettem ki magamnak ami nagyon ritka a világba kb 13 éve nem fájt a fejem pedig nagyon anti higiénikus életmódot élek
Szerintem meg nem jobb egy fűtött albérletbe nálam az örökölt házba sincs fűtés és ha rajtam múlik nem is lesz mert az öregapámtól rengeteg kabátot örököltem amik a 70 es évekből származnak így felesleges a fűtés van egy igazi szovjet usankam ami a mínusz 50 fokba is melegítené a fejemet
Ennivalóra minek költsek ha a kukák tele vannak péksütikkel nyáron meg rengeteg rovar és kukac van a kertbe amik szintén fehérjeforrás
De engem ez a helyhezkötöttség zavar leginkább szívesebben élnék nomád életmódot nulla stresszel
Nem az határoz meg hogy elég népszerű vagyok e vagy bulis arc
Pomt hogy nagyon népszerűtlen vagyok az életmódom miatt ami még tetszik is nekem annyi hogy ismerek sok hasonló gondolkodású embert mint én így van sok haverom barátok már egyre kevesebb inkabb csak cimborák
De én nem adnám fel a szabadságot és ideológiámat a fogyasztói kapitalista társadalomért cserébe
A Kádár rendszerről annyit hogy az egyik példaképemnek öregapámnak (Sztálin és Lenin nyugosztalja) jobban hiszek mint neked ő aztondta hogy a kisember számára a legélhetőbb világ volt most nem fogom részletezni mert az beletelik 3 napba
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!