Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Jogos e a harag?

Jogos e a harag?

Figyelt kérdés

Egyetem előtt nem sokkal ismertem meg az egyik jó barátomat, akik Budapesten laknak. Első évem után gondok voltak az akkori albérletemmel, és felajánlották, hogy, bár szerződés nélkül, de béreljem ki jó áron a lakásukat, ami egy panellakótelepen van. Három szoba, de az volt az alku, hogy az egyiket raktárnak használják, és bezárják.

Mindez működött hat évig.

A baráttal a kapcsolatunk több oldalról kezdett zátonyra futni, nekem egy nagyon jó állásom lett, akár nyugaton is jónak számító jövedelemmel, ő pedig otthonról sem tudott elköltözni, szintén a szülők tulajdonában lévő garzonba.

Viszont szeptember végén úgy alakult, hogy a tartozásaik miatt először a garzonjukat, majd ezt a lakást is elárverezte a bank, viszont ezt annyira áron alul, hogy kis túlzással "simán" meg tudtam vásárolni. Egy éve ketten élünk itt a barátnőmmel, szóval írtunk egy levelet, hogy ha lehet, minél előbb vigyenek el mindent a lakásból, ami az övék, mert felújításokba kezdenénk, és minden szobát kihasználnánk teljesen. Amióta ez megtörtént, szinte szóba sem állnak velem, sőt, az édesapja egyik nap ittasan pénzt követelt tőlem telefonhívásban.

A baráti társaságból ő kivonta magát minden tekintetben, halálos ellenségének tekint mindenkit, aki szóba áll velem, és teljesen elszigetelte magát, viszont volt már, hogy megkeresett valakit, hogy engem pocskondiázzon.

Szerintetek jogos a haragja? Bennem nincs emiatt bűntudat, egyszerűen megvettem valamit, ami eladó volt, ennyi.

26/F

2023. máj. 15. 18:28
1 2 3 4 5 6
 21/60 anonim ***** válasza:
23%

Ugye tisztában vagy azzal, hogy ennek a lépésednek következménye ki fog hatni az egész életedre?

Amit most "nem értesz" azt odafent értik és ennek megfelelően lesz a gyümi. No nem minden esetben rögtön, hanem idővel, szépen apránként. Amikor meg majd sirdogálni fogsz, és nem fogod érteni, hogy miért "ver" ennyire Isten, gondolj vissza erre a helyzetre. Itt lesz az a pont ahonnan indultál.A lejtőn. Még lesz egy két felfutásod, de a vége keserves lesz.

2023. máj. 15. 19:41
 22/60 Constantine0 válasza:
70%

Jogos a harag. Az ilyen esetekben nyilván meg fogja valaki venni a lakást, ez nem a vásárló hibája, ez tény, viszont egy barát nem csinál olyat, hogy kihasználja a BARÁTJA nyomorúságát és megpróbál a helyzetükön nyerészkedni úgy, hogy előtte a barátja családja őt a lakhatásában segítette, és a piaci árnál OLCSÓBBAN adta ki a lakásukat számára. Tehát még ha összegszerűen nem jelentősen is, de hozzájárultak ahhoz, hogy a kérdező tudjon takarékoskodni. Véleményem szerint ebben a helyzetben némi kárpótlás valóban járna a korábbi tulajdonosnak, legalább a megtakarított összeg értékében. Említette a kérdező, hogy 6 évig élt ott bérleményben. Számolja ki a piaci árhoz képest mennyivel kedvezőbben élt a lakásban és a különbözetet adja oda.

Valójában az igazi megoldás az lett volna, ha a kérdező kölcsönnel segíti ki a BARÁTJÁT a panellakás hitelére vonatkozóan, hogy az ne vesszen el. Az BARÁTI hozzáállás lett volna. A megtörtént eset csak is azt bizonyítja, hogy valódi barátság nem volt a személyek között mindkét oldalról.

Egyébként számomra meglepő, hogy ennyire alacsony áron hogyan kelhetett el egy 1/1 tulajdonrészű budapesti panel ingatlan, mikor arra nagy a kereslet és van minimumár is. Ezek többnyire csak a piaci ár alatt pár millióval kelnek el, de ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz.

2023. máj. 15. 19:42
 23/60 anonim ***** válasza:
83%

Jogilag rendben van a történet, morálisan viszont én sem lennék képes ilyet csinálni egy baráttal. Konkrétan hasznot húztál a kisemmizésükből, miután ők nagyon sokat segítettek neked..

Ha neked ez bűntudat nélkül belefér, mert csak a jogi oldalát vagy hajlandó figyelembe venni, hát legyen, de azt értsd meg, hogy az egész sztorit lehet morális szemszögből is nézni és onnan nem ilyen fekete-fehér a dolog.

Nekem sem kellene egy ilyen "barát", mint te. A hátad mögött való pocskondiázás és a részegen pénzt követelés nem oké, de a helyükben én biztosan kizárnálak az életemből a továbbiakban.

2023. máj. 15. 19:44
 24/60 anonim ***** válasza:
66%

en nem vettem volna meg a baratom lakasat amit a bank visz. az biztos. plane ha jol keresel nezhettel volna mashol is nem?

megertem a baratodat DE az nem ok ahogy viselkedik. megmondhatta volna a velemenyet es szakit a baratsaggal. de gyerekes amit most csinalnak.

szerintem ird le oket te is. fogd a cuccokat vidd el nekik es zard le ezt a fejezetet.

2023. máj. 15. 19:45
 25/60 anonim ***** válasza:
58%
Kérdező, ez nagyon visszás. Most csak azt hajtogatod, hogy ez az egész jogszerű volt és csak ez számít, te nem is érted, hogy ők miért blablabla... De amikor ők hat évig szerződés nélkül, a piaci árnál olcsóbban kiadták neked a lakásukat, akkor miért nem reklamáltál? Mert az ugyebár jogilag nem volt rendben. Ja mert abból te húztál hasznot...
2023. máj. 15. 19:49
 26/60 anonim ***** válasza:
61%

21+ Bármelyik másik lakást megvettem volna a helyedben-de ezt tuti nem.

+ Amikor téged befogadtak-nem lett volna kötelességük-de mégis megtették. cca. 6 évig biztos vagyok benne, hogy nem piaci áron adták ki neked a kéglit. Ugyanis aki be tud fogadni egy bajba jutott emberkét, az nem szokott piaci árat kérni.

Egy mozdulatodba került volna nekik segíteni, még akkor amikor nem a végrehajtóhoz került a dolguk. Egy mozdulatodba-és nem tetted, még csak fel sem ajánlottad. A barátodéknak, akik egykor befogadtak téged.

Ezt úgy hívják a szellemi törvények értelmében: árulás. Ráadásul sulyosbító körülmény: hogy a barátodék voltak az illetők. Még rosszabb helyzetbe lennél, ha családtaggal csináltad volna, de"csak" barát.

Hát, hogy őszinte legyek: nem lennék a helyedben.

Egy 75 éves ember most úgy éli az életének az utolsó idejét, amire csak két szó van: végtelenül szomorú. Tudod egkor kb. ő is így gondolkodott mint ti. Volt felfutása, volt több is, voltak helyzetei de az elmult 35 éve nem volt egy szép és volt 15 olyan éve, ami embertelen. Mindezt a hasonló cselekedetek, hasonló helyzetek, és volt pár ember akivel szintén hasonlóképpen viselkedett.

Hááát sok szerencsét nektek, mert rátok fog férni.

2023. máj. 15. 19:49
 27/60 anonim ***** válasza:
7%
Ha eladnád és megosztanád a hasznot, akkor talán-talán megenyhülnének. Kérdés, mennyire akarsz te ilyesmit.
2023. máj. 15. 19:58
 28/60 A kérdező kommentje:

Na jó, attól a ponttól, hogy itt isten meg, pénzadás lett említve, komlytalan.

A "jó ár" az nagyjából azt takarja, mintha egy két szobást béreltem volna, szimplán három volt, viszont egyet ők használtak.

Ismét leírom, addig nem tudtam a hitelekről, amíg nem vitték a lakást.

Nem fogok csak úgy milliókat adni valakinek, azért, mert barátom.

Ezek a tanmesék meg nem igen szoktak bejönni, ez nem a Ludas Matyi.

Bajba jutva pedig nem volt, ők ajánlották ezt az árat, én elfogadtam.

2023. máj. 15. 20:09
 29/60 anonim ***** válasza:
57%
Mit szerettél volna hallani kérdező? Az hogy etikus amit csináltál?
2023. máj. 15. 20:14
 30/60 anonim ***** válasza:
25%

28

"Ezek a tanmesék meg nem igen szoktak bejönni, ez nem a Ludas Matyi"

15 emberi sors, és családi sors után már nem vizsgáltam tovább annó az eseteket. 2 is elég lett volna, de tuti biztosra akartam menni, ezéert lett 15.

ui: látod a mostani utcán fetrengő hajléktalanokat-ha a történetük után utána mész-mindegyiknél találsz egy olyan felmenőt, aki annó részt vedd a zsidómészárlásba. Tudod akik belelőtték az embereket a Dunába annó.

De a példákat még sorolhatnám, csak nem akarlak feltartani.Pedig bőven van még.

2023. máj. 15. 20:16
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!