Kezdőoldal » Emberek » Barátok, barátságok » Kinek van igaza?

Kinek van igaza?

Figyelt kérdés

Az egyik legjobb barátnőm külföldön él, és a covid miatt meg a pörgős munkahelye miatt nem tudtunk gyakran találkozni az elmúlt 2-3 évben. A cégnél, ahol dolgozott, leépítés volt, és sajnos őt is elengedték, ezért most 3 hónapig, ameddig nem talál új munkahelyet, lényegében szabadja van. Még aznap felhívott, hogy készülne haza (vidékre), és hogy Budapestre venné meg a repjegyet, hogy nálam aludjon, és legalább mi is együtt tudjuk tölteni az időt. Nyilván nagyon örültem neki, de olyan ultimátummal jött, hogy még aznap jelezzek vissza neki, hogy azon az adott napon jó-e nekem, tudom-e fogadni, mert drágák a repjegyek és meg akarja gyorsan venni, nehogy még drágábbak legyenek. Ugye nekem a decemberem még teljesen bizonytalan, és nem is számítottam arra, hogy jön, ezért nem tudtam neki megigérni biztosra semmit sem. Másrészt én sokkal jobban szeretem előre megtervezni az ilyesmit, legalább 2-3 héttel előtte, és nem ilyen hirtelen. Ő erre teljesen besértődött, hogy nem mondtam azonnal igent. Megértem őt is, hogy szeretné megvenni gyorsan a jegyet és jönni, de azért nem úgy működnek a dolgok, hogy "add meg uram máris" kapok 1 napot eldönteni azt, hogy hogyan szervezzem meg a következő hónapot. Sajnos bármi közbe tud jönni, ha megigérném neki, hogy jöhet, és kiderülne, hogy mégsem jó, akkor abból probléma lenne, amit neki sem akarok okozni.

Ő azzal érvelt, hogy ha én mennék hozzá, akkor bármikor átrendezné miattam a naptárát, és fogadna, de szerintem enyhén túloz, hiszen egyértelmű, hogy az embernek van egy saját magánélete, és ahhoz hogy találkozást szervezzünk (amiben nyilván benne van a buli is, stb), ahhoz több idő kell, nem egy nap.

Ha két héttel korábban szólt volna, akkor meg tudtuk volni könnyebben szervezni, de szerintem nem várhatja el tőlem, hogy csak úgy keddről szerda reggelre bejelenti, hogy X-án jön, és még aznap mondjam meg, hogy tudom-e fogadni arra a hétvégre. Ha meg nem tudok pontos választ, akkor besértődik.

2022. nov. 29. 09:11
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
96%

Szerintem a világon a legelb.szottabb dolog az, amikor azt keressük, kinek volt igaza. Mindkettőtöknek igaza volt a maga szemszögéből, a baj annyi, hogy egymás szemszögét nem értitek. Ilyenkor nagy a nyomás a kommunikáción és az empátián.

Elmondom ezt a helyzetet egy példán keresztül, amit az anyósommal szemben éltem meg: amikor megszületett a második gyerekem, eljött és megkérdezte, mit segítsen a házimunkában. Mondtam, hogy ezekkel mind boldogulok, meg amúgy is szabadságon vagyok. DE, amit kérnék, hogy a nagyobbik gyereket vigye már el magával néha 1-2 napra, mert egyetemi vendégoktatónak hívtak meg, és baromira ideges vagyok, fel szeretnék rá készülni, de tőle nem tudok.

Erre az ő válasza az volt, hogy húha, hát ezt nem lehet megoldani, mert a héten akarja befőzni a lecsót, meg a sógornőmnél segítenie kell kipakolni a kamrát. Ezen én végtelenül megsértőtdtem, mert úgy éreztem, hogy fontosabb az, hogy a lecsó be legyen főzve télire, meg hogy a sógornőm ne egyedül pakolja ki a kamrát, mint hogy én éppen egy gyerekágyas asszony, egy újszülött és egy féltékenykedő hároméves kisgyerek mellett vezetve a háztartást készülök életem első egyetemi félévére, és nekem kell alkalmazkodnom ezek mellett, miközben amúgy ő nyugdíjas, és teljesen szabadon mozgatja a naptárát.

Valójában neki is pontosan annyi volt a baja, mint neked: már betervezte a hetét jócskán előre, és én azonnali döntés elé állítottam, amit ő nagyon nem szeret. Valószínűleg, ha másképp teszem fel a kérdést, és tud rá aludni egyet-kettőt, akkor végig tudja gondolni a terveit, és eljön segíteni, de nem volt ideje mérlegelni. A nyomás alatti reakciója pedig engem úgy megbántott, hogy évekre nem tudtam elengedni ezt a beszélgetést.

Szerintem valami hasonló történt közöttetek is: neked fontos a tervezettség és a kontroll, a barátnőd pedig kilökött a komfortzónádból azzal, hogy azonnali döntésre kényszerített, márpedig az ember nem azt várja a barátaitól, hogy áthágják a határait. Az ő szemszögéből nézve ő egy rohadt egyszerű dolgot kért: döntsd el, hogy neked oké-e akkor, és ő hozzád igazít mindent, de mivel te hezitáltál, ő jelentéktelennek érezte magát és megbántódott. Senki nem hibás, senkinek nincs igaza, egyszerűen nem értitek egymást. A dolog most arról szól, hogy le kell ülni egy üveg borral, és elmondani, hogy a másik fontos nektek, DE egymás lelki működését tiszteletben kell tartani.

2022. nov. 29. 10:14
 22/29 A kérdező kommentje:
Leírtam, hogy én megértem az ő szemszögét is, hogy meg akarta venni a lehető leghamarabb a jegyet. Azt nem mondanám, hogy olyan fontos nekem a kontroll, mert szerintem ez egy általános dolog, hogy ittalvós bulikat felnőttek között már előre kell megtervezni, de még úgy is lenne, ahogyan te mondod, ha nem sértődött volna be, amiért nemet mondtam neki, vagyis nem tudtam megigérni rögtön azonnal. Az lett volna a jó válasz, ha azt mondja, oké, rendben van, elfogadja és nem próbál meg nyomást kelteni bennem, mert az már nem oké.
2022. nov. 29. 10:21
 23/29 anonim ***** válasza:
100%
#23, kicsit az az érzésem, hogy te már eldöntötted, hogy neked van igazad, és nem igazán érdekel másmilyen vélemény. Nem gond, csak akkor jelezd, és nem rabolom tovább az időmet.
2022. nov. 29. 10:28
 24/29 anonim ***** válasza:
100%

"11: Ne haragudj, de most te tényleg azt várod, hogy elkezdjem itt ecsetelni a magánéleti dolgaimat?"

Igazából szerintem tényleg ezt várja mivel te tettél fel itt kérdést és te várod el, hogy eldöntsük kinek volt igaza. Szóval igen, ez esetben kezd el ecsetelni, mert fontos és hozzátartozik az igazsághoz.

Semmit sem indokoltál meg senkinek, hogy tulajdonképpen mi volt a bajod azon kívül, hogy te nem szereted a hirtelen jött dolgot hanem a jól megszokott betervezett életet, de 1 dolgot nem tudtál mondani mi volt olyan fontos... Ami így egy kicsit cink, még is a barátnődről van szó.

"Az lett volna a jó válasz, ha azt mondja, oké, rendben van, elfogadja és nem próbál meg nyomást kelteni bennem, mert az már nem oké."

Ez is igaz egyébként, ezért nem lehet eldönteni, hogy kinek volt igaza.

De az még mindig ott áll, hogy semmi indokot egyébként nem mondasz, hogy tulajdonképpen miért nem tudtál feláldozni egy hirtelen jött napot a barátnőd végett akivel amúgy 2-3 éve alig találkoztál.

Tetszik vagy sem, az élet bizony hozhat olyan dolgokat amik spontán jönnek és nem lehet előre tervezni és nem várhatod el, hogy márpedig a te életedben akkor is minden 100% ig tervezett legyen, egy kicsi rugalmasság tőled is elvárható még ha nem is tetszik ez.

Egy felnőtt élet nem arról szól, hogy minden 100% os pontossággal működik igenis vannak ilyen semmiből jött helyzetek, amiket viszont te nem tudsz kezelni, ami nem jó.

2022. nov. 29. 11:02
 25/29 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom, mikor csőtörés van valahol a kérdező utcájában, elzárják a vizet, ő az első, aki posztol, hogy milyen szemét az a cső, jelezte volna időben, hogy eltörik, mert most a megtervezett kis életét másképp kell szervezni.
2022. nov. 29. 11:32
 26/29 anonim ***** válasza:
100%

Én inkább neki adok igazat. Mert én úgy gondolom, mindenre van megoldás, ha akarjuk és keressük.

2-3 éve alig találkoztok. Ő az egyik legjobb barátnőd. Jött egy hirtelen szitu, amit meg kell ugrani. Te ezt nem akartad. És itt vége is a sztorinak.

Lehet csűrni, csavarni, meg mondani, hogy ezért meg azért. De nem! A legjobb barátom jöhet, amikor akar vagy amikor épp szüksége van rá. Ezt jelenti, hogy ő a legjobb barátom. Még ha nem is tudok vele minden itt töltött napon sok időt tölteni, akkor is azt mondom, hogy jöjjön, aludjon itt, legyen itt, ahogy neki kényelmes. Lesz hol aludni, lesz mit enni, de azt hogy melyik napon tudok vele elmenni egy kicsit kettesben, azt nem tudom előre belőni. De ez nem akadályozza a hazautazást. És akkor nekem az utazás tényleges idejéig, van időm és lehetőségem, hogy mindent úgy alakítsak, hogy minden szempontból jó legyen.

Én így csináltam volna, az egyik legjobb barátommal, te számomra akadékoskodónak és merevnek tűnsz. Illetve valószínűsítem, hogy a barátságról és a legjobb barát fogalmáról is másként vélekedünk. Amivel egyébként semmi gond, csak lehet, hogy ez a félreértés köztetek is fennáll.

2022. nov. 29. 11:51
 27/29 anonim ***** válasza:
100%

A kérdésedet nehéz értelmezni, onnantól, hogy "az EGYIK legjobb barátnőm". Nekem EGY legjobb barátom van, de ő jöhet hozzám akármikor, bejelentkezés nélkül, minden nélkül, akár most ebben a pillanatban is.

Ugyanakkor tudom, hogy én is mehetek hozzá, amikor csak szükségem van rá, és hogy ha idejön, akkor nem vendég, nem kell sem körbeugrálni, sem kiszolgálni, egyedül is megtalálja a hűtőt, (és el is megy bevásárolni saját pénzéből pl., ha úgy látja, hogy valami épp hiányzik belőle).

Az "érkezése előtt szükséges szervezés" és hasonló kifejezéseket a legjobb barátom vonatkozásában egyszerűen nem tudom értelmezni.

Szerintem ti nemhogy "egyik legjobb", hanem még barátok se vagytok, legfeljebb közelebbi ismerősök.

2022. nov. 29. 15:36
 28/29 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező, a rég nem látott barátnőd egyetlenegy napot venne el az életedből. Amúgy sincs akkorra konkrét programod, nem értem, miért csinálsz ebből ekkora problémát. Milyen "egyik legjobb" barátnők vagytok ti? Ez csak felszínes duma! Akarsz egyáltalán találkozni vele? Ha igen, itt a remek alkalom, beírod a kis naptáradba, hogy Gizike ekkor jön és megoldjátok. Ha közbejön valami halaszthatlan, fontos dolog, pl temetésre kell menned, azt Gizike meg fogja érteni. Manikűröst és hasonló dolgokat meg el tudsz napolni. Ha meg nincs kedved találkozni vele, legyél őszinte, ahelyett, hogy a kifogásokat keresed, hogy miért nem jó neked az a nap, ami a naptárad szerint még üres.
2022. nov. 29. 19:45
 29/29 anonim ***** válasza:
70%

De amúgy szerintem nem is erről van szó, én tiszteletben tartom, ha valakinek nagyon diszkomfortos spontán dolgokat szervezni, így tök megértem a kérdezőt, hogy zavarba hozta a dolog. Azt nem bírom elviselni, amikor felteszi a kérdést, hogy kinek van igaza, és aki nem vele ért egyet, azon nem elgondolkodik, hanem elkezd védekezni.

Igazából a kérdést úgy kellett volne feltenni, hogy "légyszi, mondjátok, hogy nekem van igazam, hogy ne legyen lelkifurdalásom".

2022. nov. 30. 08:49
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!