Kimagasló minőségű (drága)RCA-kábelekkel lehet-e olyan hangzás/hangminőségi szintet elérni, mint koax- vagy optikai kábellel sztereó források és erősítő összekapcsolásával (Onkyo, Denon, Marantz)?
"Az alapvető fizika egyértelműen a kábelezés különbözőségét erősíti."
Leírnád mit értesz pontosan ez alatt?
"Beidéztem a 15. pontban."
Azt idézted be hogy ha tőlük veszel drágábbat az jobb, mert abban jobb minőségű a vezető anyag. Fejlettebb az árnyékolás, optimális a csatlakozó.
Ez nem fizikai magyarázat, hanem marketing szöveg.
Illusztáltam képekkel a fizikai különbségeket...
Itt nem az a kérdés hogy a különféle kábelek közt van-e müszerekkel mérhető fizikai eltérés, mert van. Ez tény.
A kérdés az, hogy valóban hallod-e ezt a különbséget - van aki tényleg hallja -, hanem az, hogy aki hallja, vagy hallani véli a kölönbséget, annak megéri-e az ártöbblet.
Ez mondjuk bármelyik HiFi komponensre igaz.
"Illusztáltam képekkel a fizikai különbségeket..."
Csakhogy nem a kábel kialakításának fizikai különbsége a kérdés hanem annak fizikai magyarázata hogy ezek a kimagasló "minőségű" és főleg árú kábelek milyen hatásmechanizmus mentén adnak jobb hangminőséget a közönséges kábelnél.
Tegyük fel hogy jobban árnyékolnak kisebb a kapacitásuk, kisebb az ellenállásuk stb. De a közönséges kábelhez képest elenyésző ez a különbség.
"Kicsit talán az is kérdés..."
Igen. Erről van szó.
„Ezek a tudorok egyértelműen a drága, magas anyagminőségű kábelek mellett teszik le a voksukat, s azért elemi fizika az, hogy az anyagok közt van vezetésbeli különbség. nem is csekély.”
Ezek csak „tudorok”, akik tudományosnak tűnően magyarázzak meg a semmit. Még a legolcsóbb kábelben is a vezető vörösréz (ϱ=0,0175 Ωmm²/m), egyetlen anyag van az ezüst (ϱ=0,016 Ωmm²/m), ami ennél jobb vezető. Ez az a nem csekély különbség? Egyébként pedig a bemeneten nagyon kicsi áramok folynak, mit számít ott ez a fajlagos ellenállásbeli nem éppen nagy különbség?
„Hangfalról szó sem volt. Én egy forrás (CD-lejátszó/BD-lejátszó) és egy erősítő kapcsolatáról érdeklődtem.”
Minek az egész, ha nincs hangszóró, akkor úgysem hallasz semmit… Ha meg fejhallgatón hallgatod, az szintén a leggyengébb láncszem…
Nekünk mindegy, vedd meg a több 100 ezer forintos kábelt, azt hallgasd azon, biztos jobb lesz… vagy nem.
Ebbe hadd kapaszkodjam!
"Minek az egész, ha nincs hangszóró, akkor úgysem hallasz semmit… Ha meg fejhallgatón hallgatod, az szintén a leggyengébb láncszem…"
Ez érdekel... Játsszunk el az alábbi gondolattal. Veszünk egy Marantz 6007-es sorszámú erősítőt és CD-lejátszót. Ebben már - állítólag - elég komoly fejhallgató erősítő (direkt) van beépítve. Bedugok az erősítőbe vagy a CD-lejátszóba egy Sennheiser HD 650-et. Itt vacakabb lesz a hang, mint mondjuk egy
Pro-Ject Pre Box S2 Digital fejhallgató erősítő által? Hiszen itt is csak az elektronikák anyagai és méretei közt van különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!