Kevésbé egészséges a mikrohullámú sütőben készített étel, mint a tűzhelyen főtt?
Azt mondják, hogy a műanyag dobozban mikrózott ételekkel gond van, mert a felmelegített műanyagmolekulák kapcsolatba lépnek az étellel, és az így készült csemege elfogyasztása hosszú távon akár rákot is okozhat.
Ha kihagyjuk a műanyagot, sajnos nem tudom, hogy mi a válasz a kérdésre.
Én meg azt hallottam, hogy a mikróban jobb elkészíteni bármit is, mert az összes nyomelem és vitamin bennemarad.
Az a gyanúm, hogy itt is különböző lobbik álnak a dicsérő vagy óvatosságra intő "tudományos" cikkek mögött.
tegnap olvastam, hogy az ételek molekulaszerkezetét megpiszkálja a mikróhullám a rezgés magassága miatt, s hosszútávon káros lehet a 'módosított' kaja. de én lustább vagyok. és igaz-e valójában? nem tudom.
:)
Se a víz se az ételek molekulaszerkezetét nem változtatja meg a mikrohullám. (Amúgy az ételek is azért melegednek a mikroban mert a bennük lévő víz melegedik; ezért van az, hogy a buktában a lekvár melegebb lesz mint a tészta, mert abban több a víz. A mikrohullámtól csupán a víz molekulái elkezdenek "forogni" és így egy magasabb energiaállapotba kerülnek, amit mi a hőmérséklet emelkedéseként érzékelünk. De ez ugyanolyan, mintha a gázon melegítenéd csak a kiváltó ok más, az eredmény ugyanaz. (Hű remélem érthető vagyok)
A műanyagedények pedig nem hiszem, hogy beleoldódnának az ételbe, de ezt nem tudom biztosan.
Annyi biztos, hogy rossz lesz mindennek az íze (föleg csirkecomb) :)
Ebből pedig arra következtetek, hogy biztos nem jó amit csinál a kajával :(
mikrózott étel fogysztásával várj 1/2 percet!!!!
erre mindenki int.
Hogy a mobiltelefon kipattogtatja-e a kukoricát, azt nem tudom.
De ne legyünk olyan süsük, hogy látjuk a hatásait (pl telefon=kapcsolat, gyógyszer= hatás a testünkre) a másik oldalom pedig azt hisszük, hogy ezek nem is hatásosak, nem lehetnek veszélyesek.
"Hogy a mobiltelefon kipattogtatja-e a kukoricát, azt nem tudom."
Ha 40-50 mobiltelefont égetsz a kályhában akkor igen.
De a sugárzása nem. Miért nem? Mert a kukoricapattogtatáshoz pár százszor akkora energiamennyiség kell mint amennyit a mobil sugározni tud, ráadásul koncentrált, nem szanaszét sugárzott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!