Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Szeretnék elkezdeni fotózni,...

Szeretnék elkezdeni fotózni, ill. képzést, milyen gépet érdemes vennem?

Figyelt kérdés

Ha kezembe fogok egyet, hamar kiigazodom rajta, de ennyi, sokkal jobban nem értek hozzá. Annyit tudok, hogy egy tükörreflexes gépet lenne érdemes vennem, és itt megállt a tudományom. Szeretném mindenképpen hivatalosan csinálni (főállás mellett most gyeden vagyok itthon), számlát adni, stb. (ezt csak azért írtam, mielőtt nekemestek h nem elég egy gép, tudom).

Szóval kérdésem az lenne, hogy milyen gépet ajánlanátok kezdésnek, ami azért már jó, de nem csúcskategória. Nyilván, ha kicsit beindul a dolog, fogok beszerezni még jobb gépet, objektíveket stb., most egyszer csak egy megfelelő gépet szeretnék. Illetve hozzá a derítőlapot.

Mi kellhet még? Mint mondtam, nem igazán értek a technikai részéhez, egy kölcsön géppel készítettem idén karácsonyi fotókat kislányomról és pár ismerősömről (természetesen semmit sem kértem érte), azokat szerkesztettem meg, többen kérdezték tőlük, hogy kinél voltak fotózáson, ill. engem is kérdeztek, nem akarták elhinni, hogy én csináltam a fotókat. Szóval úgy érzem, érdemes lenne beleinvesztálnom, de sajnos tényleg nem tudom, mire lenne szükségem, megköszönöm, ha segítetek. Tudom, hogy nem 100ezres tétel

2018. jan. 28. 15:06
1 2 3 4 5
 41/49 A kérdező kommentje:

ezt néztem ki első körben:

[link]

2018. jan. 31. 13:31
 42/49 anonim ***** válasza:

(Nikonhoz nem értek.)

A másikkal mi lett?

2018. febr. 1. 07:34
 43/49 A kérdező kommentje:
mmint kép? leszedtem. Ennyi elég volt belőlük. Nem a kommentek miatt (egy sem volt), hanem az admin miatt
2018. febr. 1. 10:35
 44/49 anonim ***** válasza:

#36 vagyok.

Persze, nyugodtan mutathatsz még képet, de továbbra is csak azt tudom hangsúlyozni, hogy nem vagyok szakmabeli, max. szeretem hinni magamról, hogy amatőr szinten van némi rálátásom. Ettől még az én véleményem ugyanúgy csak 1 a 7 milliárdból, még az is lehet, hogy tévútra vezetlek. De ha még ezek után is elfogadsz tőlem tanácsot, a "nekem ez jobban tetszik, ezért ilyen" hitvallásból egy kicsit engedj, ha majd járni fogsz fotós képzésre, valószínűleg tudni fogod, miért. :) A fotózás rengeteg szabadságot ad a kreativitásnak, de ugyanúgy, mint pl. az irodalomban, vannak írott és íratlan szabályok, amikhez idővel igazodni kell (ld.: "belesz&rtam a zongorába, csak nem értik"). Elsőnek, ha képet komponálsz, úgy kell átadnod a történetet, hogy azt mi, kívülállók is rögtön kontextusba tudjuk helyezni. Ha komolyan ezzel akarsz később foglalkozni, ne a majdani képzéstől várd a megváltást, kezd el a tanulást már ma, az internet gyakorlatilag egy végtelen tankönyv. Elsőként pl. ajánlom a harmadolás, aranymetszés szabályait:

[link]

[link]

+ kezdd el nézni legalább azokat a YouTubereket, akiket a válaszomban említettem, ha mindenki ezeket a figurákat nézné, hamar elfogynának ebben a rovatban a kérdések.

2018. febr. 1. 20:00
 45/49 anonim ***** válasza:

" vannak írott és íratlan szabályok"

Bocsánat, szerintem nincsenek. Irányelvek vannak, amelyek tapasztaláson alapulnak, hogy mi kellemesebb az emberi szemnek. Ezeket azonban értelmetlen visszafordítani - sőt előre fordítani sem. :) Azaz, ha egy képet látunk, nem lehet azt mondani, hogy ez (csak) azért nem jó kép, mert nincs aranymetszésben a legnagyobb virágszirom. Illetve, azt is értelmetlen mondani, hogy ez a kép (csak) azért szép, mert aranymetszésben van a legnagyobb virágszirom. Ha egy kép megfogja a szemet, akkor az jó kép. Hogy általában az akép tetszik jobban, ahol aranymetszésben van a legnagyobb virágszirom, az egy dolog, azt lehet tanítani, de ebből azt következtetni, hogy kipipálandó kritériumként alkalmazni kell, muszáj, elengedhetetlen, az hibás elgondolás.

Céhen belüli szabályként ezek létezhetnek, mert egy zárt körben bármiféle értelmetlenség előfordulhat (sátánistáknál beavatási szertartás, stb), mint ahogy például lovasfotósok szokták mondani, hogy ez a vágtamozzanat nem szép. Ez lehet lovasfotós tanoncnál egy fontos dolog, de egy átlag, lóhoz semmi köze nézőnek a legnagyobb marhaság mondani, ha neki ez a kép éppen tetszett, hogy akkor ezentúl ez ne legyen tetsző.

Az első kommentelő, bár ő is a szabály szót alkalmazza, a "Ha feltöltöd a fotódat..."kezdetű bekezdésében jól ki is figurázza ezeket a reflexeket.

(Egyébként pont azokat írja, amikért én e kérdés alatt megkaptam az ostobán rám aggatott kötözködő minősítést.)

A harmadolás egy külön dolog, megér egy novellányi értekezést.

2018. febr. 2. 17:03
 46/49 anonim ***** válasza:
#45, Sztrogoff: írott v. íratlan szabály, irányelv... valahol mindegy, minek nevezzük. Arra a jelenségre gondoltam, amit gyakran látok nálamnál kezdőbb fotósoknál (és itt most nem a kérdezőre gondolok, csak ezek az embekerek ugrottak be): a képen levágtam az emberek fejét, mert szerintem így sejtelmesebb, tetszik a képemen ez a kiégett rész, mert bátor dolognak tartom nappal szemben fotózni stb. Nyilván nem kell betűre pontosan mereven tartanunk magunkat mindenhez, de attól még nem lesz jobb egy kép, ha tapasztalat híján tudatosan próbálunk új szabályokat/irányelveket lefektetni, vagy a meglévőeket tudatosan ignoráljuk. Enélkül is van épp elég kitárulkozási lehetőség fotózás műfaján belül. De erről megint lehetne regényt írni...
2018. febr. 2. 20:36
 47/49 A kérdező kommentje:

végülis ezt vettem meg

[link]

2018. febr. 4. 15:20
 48/49 anonim ***** válasza:
És hogy tetszik? Mennyivel jobb képeket készítesz, mint eddig?
2018. febr. 4. 18:59
 49/49 A kérdező kommentje:
Összehasonlíthatatlan. Csak a nappaliban lőttem párat a 1,5 évesemről (aki látott ekkora gyereket, tudja, h milyen nehéz fotózni őket), szép éles, nem zajos, gyönyörű képeket csinál még lámpafénynél is, holnap ha nem lesz mínusz, kinn is tesztelem.
2018. febr. 4. 19:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!