Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Szeretnék elkezdeni fotózni,...

Szeretnék elkezdeni fotózni, ill. képzést, milyen gépet érdemes vennem?

Figyelt kérdés

Ha kezembe fogok egyet, hamar kiigazodom rajta, de ennyi, sokkal jobban nem értek hozzá. Annyit tudok, hogy egy tükörreflexes gépet lenne érdemes vennem, és itt megállt a tudományom. Szeretném mindenképpen hivatalosan csinálni (főállás mellett most gyeden vagyok itthon), számlát adni, stb. (ezt csak azért írtam, mielőtt nekemestek h nem elég egy gép, tudom).

Szóval kérdésem az lenne, hogy milyen gépet ajánlanátok kezdésnek, ami azért már jó, de nem csúcskategória. Nyilván, ha kicsit beindul a dolog, fogok beszerezni még jobb gépet, objektíveket stb., most egyszer csak egy megfelelő gépet szeretnék. Illetve hozzá a derítőlapot.

Mi kellhet még? Mint mondtam, nem igazán értek a technikai részéhez, egy kölcsön géppel készítettem idén karácsonyi fotókat kislányomról és pár ismerősömről (természetesen semmit sem kértem érte), azokat szerkesztettem meg, többen kérdezték tőlük, hogy kinél voltak fotózáson, ill. engem is kérdeztek, nem akarták elhinni, hogy én csináltam a fotókat. Szóval úgy érzem, érdemes lenne beleinvesztálnom, de sajnos tényleg nem tudom, mire lenne szükségem, megköszönöm, ha segítetek. Tudom, hogy nem 100ezres tétel

2018. jan. 28. 15:06
1 2 3 4 5
 1/49 anonim ***** válasza:
Az nem derült ki, mennyire értesz hozzá, meg hogy mit is akarsz fotózni. Apróságok ugyan, de mégis... Mert mint tudjuk, nem a számlatömb teszi a fotóst.
2018. jan. 28. 15:33
 2/49 A kérdező kommentje:
Igaz. Elsősorban gyerekeket. Újszülött fotózás (ehhez ugye lényeges, hogy ne kelljen 38 féle cuccot elcipelni, mert ált. otthon történik a szülőknél), karácsonyi, szülinapi, családi fotók. Később esetleg esküvők, de ehhez úgy hiszem sokkal professzionálisabb felszerelés fog kelleni. Szóval elsősorban inkább benti, gyerekek fotózása a cél. Bérelt helység is lenne.
2018. jan. 28. 15:46
 3/49 A kérdező kommentje:
ja, mennyire értek hozzá. Hát, jó kérdés. Laikusoknak tetszenek a képeim, de biztos van mit tanulni
2018. jan. 28. 15:48
 4/49 anonim ***** válasza:

Az még mindig nem derült ki, mennyire vagy jártas a szakmában, de igazából mindegy is, ma már sokszor nem a tudás számít, elég ha valakinek egy dslr van a kezében és már profi lesz.

A legolcsóbb fullframe váz mellé kell mindenképpen legalább 2-3 objektív, legalább két vaku a kellő fényformáló elemekkel, tartalék váz, tartalék akkuk, tartalék memóriakártyák, meg még egy halom apróság (állványok, tisztítóeszközök, táskák, stb).

2018. jan. 28. 15:55
 5/49 A kérdező kommentje:
Írtam, hogy nem értek hozzá. Nem tanultam, nem volt a kezemben "csúcs" gép, semmi. Amit most fotóztam, azt egy 70ezres géppel csináltam, meg egy iphone-nal. Szóval a technikai háttér egyáltalán nem volt meg, mégis olyan képeket tudtam csinálni, amiről azt hitték, hogy szalonban készültek, ezért gondolom, hogy talán érdemes beleinvesztálnom komolyabb összeget és nem 150ért megvenni az első tükörreflexes gépet a media marktban. Csak mivel nem értek hozzá, hogy a gépen és a derítőn kívül mi kell, nem tudom, mit kellene vennem, mennyiért, stb...
2018. jan. 28. 16:11
 6/49 anonim ***** válasza:

Én pedig azt mondom, előbb mutasd meg a képeidet olyannak, aki ért hozzá. Aztán ne sértődj meg azon, amit mond.

Utána igenis vedd meg a legolcsóbb tükörreflexest a médiamarktban, és tanulj, tanulj, tanulj - anélkül sosem érsz el semmit.

Hiába vagy - esetleg - tehetséges, az elméletet akkor is ismerni kell, különben az jó meglátásaidat, elképzeléseidet nem fogod tudni jó minőségben megvalósítani.

Persze beleölhetsz kapásból másfél-kétmilliót, csak lehet, hogy kidobott pénz lenne. Mire eljutnál arra a szintre, hogy ki tudd használni a komoly gép által nyújtott többletszolgáltatásokat, már elavulttá válik és az aktuális legújabbtól fogod várni, hogy majd azzal milyen jó lennél.

"Csak mivel nem értek hozzá, hogy a gépen és a derítőn kívül mi kell, nem tudom, mit kellene vennem"

Tudod egyáltalán, mi az a derítő? Mi célt szolgál, hogyan és mikor kell használni? Tanulj, tanulj, tanulj, az internet tele hasznos anyagokkal. Karácsony óta eltelt egy hónap, azóta már rég tisztában kéne lenned egy csomó mindennel, ha egész nap otthon ülsz.

2018. jan. 28. 16:19
 7/49 A kérdező kommentje:

nem "otthon ülök", de köszi. Megmutatnám én, de kinek. Nem fogok senkire ráírni vagy mailezni, hogy nézze mér meg, úgy szívességből... legalábbis én ezt így nem gondolom, hogy kivitelezhető lenne. Nem ezen rágódok karácsony óta, sajnos volt elég sok komoly történés a családomban, nem is akartam ebbe sok pénzt ölni, komolyabban ezzel foglalkozni. Csak épp ma láttam "fotós" által készített képeket, ebayről rendelt háttér előtt, ahol oldalt a sarokban belelógott a lerúgott papucs a képbe, amit homályosítással akartak eltüntetni, mindezt 35e-ért, 1 óra alatt követte el. Nálunk nincs nagyon olyan fotós, aki elérhető árban és szépen dolgozik (vidéki kisváros). Ezért gondoltam arra, hogy érdemes lenne ezzel foglalkozni, de nem azt akarom, hogy megveszem a gépet és nekiállok egyből, mert nem gondolom, hogy megfelelő a háttértudásom. Viszont ahhoz, hogy tanulni tudjak, kell egy olyan gép, amivel már érdemes nekiállni. Úgy gondoltam, a 150 ezres nem jó erre, ezek szerint mégis.

Ebben a kategóriában tudsz egy olyat küldeni, ami megfelelő?

2018. jan. 28. 16:39
 8/49 anonim ***** válasza:
100%

"Megmutatnám én, de kinek. Nem fogok senkire ráírni vagy mailezni, hogy nézze mér meg, úgy szívességből... legalábbis én ezt így nem gondolom, hogy kivitelezhető lenne."

Pedig nem ártana. Van egy csomó internetes oldal, ahol akár tapasztaltabb amatőrök, akár régi motoros profik szólnak pár szót a képeidről. Az ugyanis, hogy néhány teljesen hozzánemértőnek tetszenek, nem jelentik azt, hogy tényleg jók. Kezdőknél gyakori hiba, hogy pár ismerős azt mondja, jajdejók, és máris egyből profinak érzik magukat. Lásd az általad is említett fotóművészt, akire mindjárt külön is kitérek.

"Csak épp ma láttam "fotós" által készített képeket, ebayről rendelt háttér előtt, ahol oldalt a sarokban belelógott a lerúgott papucs a képbe, amit homályosítással akartak eltüntetni, mindezt 35e-ért, 1 óra alatt követte el."

Igen, róla beszélek. Valószínűleg pár hete még ő is itt érdeklődött, hogy milyen tükrös gépet vegyen, mert a szomszédnéni szerint nagyon jók lettek a nyaraláson készített fényképei, úgyhogy ő fotós lesz.

"Nálunk nincs nagyon olyan fotós, aki elérhető árban és szépen dolgozik (vidéki kisváros)."

Ez nem véletlen. A jó munkát, a minőséget meg kell fizetni. A jó fotós, a jó szakember nem csak lenyomja a gombot és kész a jó kép. Képezi magát, felszerelésre költ, stúdióra költ, szoftverre költ, hirdetésre költ, rengeteg kiadás van, amit nem tudna miből fedezni, ha fillérekért adná a munkáját. Ha nem akarod megfizetni a jó szakembert, választhatod az olcsójánost az ebayes háttérrel, belógó papuccsal.

"Viszont ahhoz, hogy tanulni tudjak, kell egy olyan gép, amivel már érdemes nekiállni."

Ez így igaz.

"Úgy gondoltam, a 150 ezres nem jó erre, ezek szerint mégis."

Tanulni kiváló egy belépőszintű dslr, akár használtan is. A váz gyakorlatilag nem oszt nem szoroz. Legalábbis az első pár évben nem. Költs objektívre, azok nem véletlenül kerülnek sokszor annyiba, mint egy belépő váz. De azzal is várhatsz még, míg már magadtól is tudni fogod, mire lesz szükséged.

"Ebben a kategóriában tudsz egy olyat küldeni, ami megfelelő?"

Bármelyik belépő dslr kit (Canon vagy Nikon javasolt a nagyobb kiegészítő-paletta miatt) plusz 50mm f1.8 objektív. Kezdésnek, tanulni bőven elég.

2018. jan. 28. 18:21
 9/49 A kérdező kommentje:

Van egy csomó internetes oldal, ahol akár tapasztaltabb amatőrök, akár régi motoros profik szólnak pár szót a képeidről.

tudnál nekem ilyet mondani?

2018. jan. 28. 19:15
 10/49 anonim ***** válasza:

A teljesség igénye nélkül:

[link]

[link]

[link]

[link]

Kiindulásnak talán megteszi.

2018. jan. 28. 19:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!