Tudtok olyan fényképezőt, aminek nem horror az ára tükörreflexes, ÉS JÓL MOSSA A HÁTTERET PORTRÉZÁSNÁL?!
A "horror árat" kéne definiálnod. Ez van, akinek 20 ezer forint, van akinek 200 ezer, van akinek 2 millió.
Egyébként bármelyik dslr alkalmas a célra, a háttér elmosása az objektíven és a hozzáértésen múlik.
Szinte teljesen mindegy melyik dslr gépet választod, mert a maszatolás nem a vázon múlik. Vegyél egy olyan objektívet, aminek fókusztávolsága (tudod, ami mm-rel van jelölve) 85 és 135 mm közé esik (lehet több is valamivel, ez csak az ún. ideális tartomány), valamint a fényereje fixen 2,8. Így: f/2.8 Ha megvan, állítsd a blendét 2.8-ra, az élességet rakd a portréalany szemeire, és gyönyörű elmosott háttered lesz.
Hé, azt nem mondtam, hogy ez a fajta obi olcsó! :D Úgyhogy próbálj meg inkább a vázon spórolni és vegyél másodkézből hogy jusson az objektívre. :D (Komolyan.)
Bár valóban nem keverendő a kettő, de azért igen sok köze van a háttér elmosásához a fókuszálásnak. Hisz a téma távolsága is befolyásolja a mélységélességet, és ezáltal a mögötte lévő terület elmosásának mértékét.
A háttérelmosás milyenségét a mélységélesség mértéke, illetve a mosottság esztétikája (ún. bokeh) adja.
Ahhoz hogy jó alaposan mosott hátteret kapjunk, nagyobb gyújtótávolságú objektívre (portrénál ez 70-120mm körüli), viszonylag kis rekeszértékre, és ha megoldható minél közelebbi témára van szükség (portrénál ez utóbbi nem szempont, sőt).
én azt mondom hogy nevegyél fix fényerös zoom obikat.méregdrágák.
én a hejedben egy fix 50mm f/1.8 ast vennék.
ez pont arra valo amire neked kell.
ez gyönyörüen mossa a hátteret.igazi portré obi.és egész olcso ujjonan is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!