Mi baja a fényképezőmnek? Manuális módban éjszakai sötétségű képeket csinál fényes nappal. (Nikon D3300)
Tönkrement volna? Eddig auto módban használtam, ott a fénnyel nem volt gond, azzal igen hogy mozgó autókat csak elmosódva tudtam lefotózni. Haverom azt mondta a záridő lesz a gond, úgyhogy utánaolvastam hogyan kell beállítani, majd beállítottam 1/600-ra, hogy mozgó autókat is normálisan fogjon. Semmi mást nem változtattam, mégis az lett az eredménye ghogy olyan sötét képeket készít, mintha egy éjszakai filtert tettem volna rá.
Példák:
Mind tegnap készítettem, fényes nappal 8délután 5 óra körül), bármiféle filter vagy utómunka nélkül, ezek a nyers képek (nyilván a rendszámokat kitakartam de ennyi). Gyakorlatilag a gép tönkretette az összes képemet. Felfoghatatlan. Mi a franc baja van?
Drága Kérdező!
Ez most pontosan olyan, mintha a lábast hibáztatnád azért, mert elrontotta az ebédedet, holott a receptet sem olvastad el.
És ennyi, segítő szándékú válasz után még mindig habzó szájjal magyarázod, hogy az összes hülye szembe jön veled az úton. Emiatt tényleg nagyon nehéz nem az év troll kérdésének kezelni a kérdést.
Az ISO-blende-záridő háromszög valami hihetlenül, issszonyatosan alap. Mint az, hogy ahhoz, hogy járj, az egyik lábadat kell a másik elé raknod. Kapsz tanyagot, ezüsttálcán, mert látom nagyon nem megy: [link]
De ha értelmezve elolvasod és végignyomkodod a fényképezőgépet használati utasításában írtakat (ami szintén alap lenne ahhoz, hogy ne tedd tönkre szegény gépet), már akkor találkoznod kell vele.
Jelen esetben S mód (shutter priority auto) is kisegített volna: te beállítod az 1/160 záridőt, a gép hozzáállítja az ISO-t és a blendét, amennyire a körülmények engedik.
Továbbá: "Gyakorlatilag a gép tönkretette az összes képemet."
Az X ideig tartó fotózás alatt hogyhogy 1x sem jutott eszedbe visszanézni a képeidet, pláne úgy, hogy új dolgot (manuális mód) próbáltál ki?
Nem a fényképezőgép hibája.
Ahogy az auto beállítas értelmezése sem.
(#7 Ezt a csodát auto módban csináltam. A Ferrari 50 km/h-nál biztosan nem ment gyorsabban, mégis ez lett belőle. Ez kinek a hibája?)
Automata módban a belső fénymérése alapján a fényképezőgép olyan ISO-blende-záridő kombinációt állít be, amivel az adott olyan képet kapsz, nem lesz kiégett (részlet nélküli fehér) vagy bebubokott (részlet nélküli fekete) rész... vagy legalább viszonylag kevés.
Nyilván ennek megvannak a határai. A fény-kép-ÉSZ feladata az, hogy a tudása alapján eldöntse, hogy az automata beállítások megfelelőek-e arra, amit szeretne, és ha nem, felülírja azokat.
Jelen esetben: a gép nem tudja, hogy mozgó járművel fotózol, amihez túl hosszú volt az általa javasolt záridő. Érthető ez így nagyjából?
Semmi baja nincs.
Olvass, tanulj tovább ifjú padawan és meglesz a válasz!
@6: De, össze-vissza állítgattad, mert a záridőhöz nem lehet így hozzányúlni. Tudom, nem tudtad, de pont ezért állítgattad minden tudás nélkül csak valahogy.
@7: Az előbb írtam. A fényképezőgép lényege, hogy érts hozzá, ott neked kell tudni fotózni. Ha ez nincs meg, egy telefon jobb képet fog készíteni. Ez pedig csak és kizárólag a te hozzá nem értésed következménye.
Ismételten: nem kell tudással születni. Nem baj, ha eleinte nem megy. Az a baj, hogy ezért valaki a gépet okolja. Ez a hülyeség minősített esete.
Az okozta a félreértést, hogy az Auto mód nem azt jelenti, hogy az autó legyen éles a képen. :)
Még az Auto módhoz is érteni kell. Ez az általános felhasználáshoz igazodik. Ott egy táj, katt. Csalás mosolyog csoportosan, katt. És lesz egy jó képed. A gyorsan mozgó dolgokra is van ilyen megoldás, a sport mód. Ebben a gép rövid záridőre törekszik, hogy ne legyen elmosódott a téma.
"aki itt mind úgy esett ki az édesanyjából hogy már"
Totál alkalmatlan vagy az életre, ezt a tényt leszögezik, erre elkezdesz ürüléket okádni a szádból. A fényképezés alap dolgait ezelőtt sok évvel a nyolcadikos ballagásra sokan tudták, mert akkor kaptak egyszerű filmes gépet. Akkor te az ötödikesek szintjén vagy.
NEM "villogásról" van szó.
Hanem arról, hogy akinek fingja sincs a fényképezésről, az előbb tanuljon és gyakoroljon a telefonján, és csak azután vegye meg a drága gépet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!