Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mi baja a fényképezőmnek?...

Mi baja a fényképezőmnek? Manuális módban éjszakai sötétségű képeket csinál fényes nappal. (Nikon D3300)

Figyelt kérdés

Tönkrement volna? Eddig auto módban használtam, ott a fénnyel nem volt gond, azzal igen hogy mozgó autókat csak elmosódva tudtam lefotózni. Haverom azt mondta a záridő lesz a gond, úgyhogy utánaolvastam hogyan kell beállítani, majd beállítottam 1/600-ra, hogy mozgó autókat is normálisan fogjon. Semmi mást nem változtattam, mégis az lett az eredménye ghogy olyan sötét képeket készít, mintha egy éjszakai filtert tettem volna rá.

Példák:

[link]

[link]

[link]

[link]

Mind tegnap készítettem, fényes nappal 8délután 5 óra körül), bármiféle filter vagy utómunka nélkül, ezek a nyers képek (nyilván a rendszámokat kitakartam de ennyi). Gyakorlatilag a gép tönkretette az összes képemet. Felfoghatatlan. Mi a franc baja van?

júl. 22. 00:34
1 2 3
 1/22 A kérdező kommentje:

Összehasonlításképpen, ha manuálból visszaállítottam auto módba, akkor ez lesz az eredmény: [link]

Ugyanaz a hely, ugyanaz az időpont, ugyanaz a szög, ugyanaz az autó. Szerintem eléggé látványos amiről beszélek. Mi baja lehet a gépnek?

júl. 22. 00:36
 2/22 Mojjo ***** válasza:
92%

A gépnek semmi baja.

Amikor a záridőt állítod, akkor a fényképező érzékelőjére jutó fényt is állítod. Ha pl 1/60 másodperc helyett 1/600-ra rakod, akkor tízszer olyan kevés ideig éri a fény az érzékelőt, azaz tízszer kevesebb jut oda.

Igen, gyors mozgást úgy lehet megfogni, ha kicsi a záridő. De a fényképező érzékelőjére jutó megfelelő fénymennyiségről mindig gondoskodni kell. Ha ragyogó napsütés van, rövidebb záridők is lehetségesek. A gép beállításainál meg a blenderekesz tágabbra nyitásával tudod kompenzálni a rövidebb záridőt, hisz ahogy nyitod a rekeszt, egységnyi idő alatt annál több fény jut át az objektíven az érzékelőre, illetve az ISO felfelé tornázásával segíthetsz a dolgon, ha azt növeled, kevesebb fény elég a gépednek ugyanolyan képhez.

Szóval a gépnek semmi baja. Egyszerűen csak érteni kell hozzá, nem pedig tekergetni valamit, amit nem értünk. Akkor nyilván nem lesz jó a végeredmény.

júl. 22. 01:45
 3/22 Mojjo ***** válasza:
93%
Egyébként nem tudod, mennyire nehéz volt komoly választ írni erre a kérdésre...
júl. 22. 01:47
 4/22 A kérdező kommentje:

Jó hát ezt nem tudtam. Mivel senki se mondta el nekem. Talán nem véletlen hogy eddig auto módban használtam, tanultam az esetből, ezután ismét csak azon fogom, bár nyilván akkor a mozgó autókat cseszhetem, de ez van. Ennél a Mordor minőségű végeredménynél mondjuk az is jobb. Bár lehet egy komolyabb géppel jobban járnék, az talán nem ilyen tré eredményt produkál. Elég nagyot csalódtam a Nikonban, mindenki oda volt érte, erre meg egy Ájfon is veri, az nem csinál ilyen gyalázatot.

#3 Igen, ebben a kategóriában tapasztaltam már, hogy csak és kizárólag reinkarnálódott Robert Capák mozognak itt, aki itt mind úgy esett ki az édesanyjából hogy már 3 nemzetközi fotópályázaton lett különdíjas első helyezett. Nem való ez a kategória holmi földi halandóknak, akik netalántán csak simán fényképezni szeretnének hobbiból, Isten ments! Szentségtörés!

júl. 22. 02:05
 5/22 Mojjo ***** válasza:
90%

@4: A fényképezőgép azt csinálja, amit te beállítasz rajta. Akár Nikon, akár Canon, akár Panasonic, akár Sony, akár akármi. Ha te olyan beállításokat használsz, aminek a végeredménye egy rossz kép, akkor rossz képed lesz, ez egy ilyen buli. Az iPhone és általában a telefonok azért készítenek jobb képet hozzá nem értők kezében, mert azok arra valóak, hogy hozzáértés nélkül a telefon maga csinálnon valami csili-vili képet. A fényképezőgép, már egy komolyabb pedig arra való, hogy úgy fényképezz vele, hogy tudod, mit csinálsz.

Nyilván nem kell ezzel a tudással születni. De azt gondolni, hogy össze-vissza tekerünk beállításokat, és majd biztos jó lesz a kép, elég naiv elképzelés. Utána pedig amikor azt látjuk, hogy mégsem lett jó a kép azt gondolni, hogy a fényképző ment tönkre, vagy az a gond, hogy xy márka gépe, konkrétan hülyeség.

júl. 22. 02:19
 6/22 A kérdező kommentje:
Nem tekertem össze-vissza a beállításokat. Nem behunytam a szemem, rápörgettem a záridőre egy erőset, aztán ahol megállt azzal dolgoztam, hanem kikerestem melyik az ami mozgó autóhoz jó. Erre csinál egy fekete képet. Hát kösz.
júl. 22. 02:23
 7/22 A kérdező kommentje:

Amúgy meg ez olyan dolog, hogy oké, nem értek a manuális módhoz, de ott van az auto mód is. Az miért nem működik? ha elvileg full auto, akkor miért választ egy mozgó járműhöz valami nevetségesen alacsony záridőt (pl. 1/5), aminek az lesz a következménye, hogy egy 80km/h-val mozgó autó úgy bemosódik, hogy a rendszámát sem lehet elolvasni?

[link]

Ezt a csodát auto módban csináltam. A Ferrari 50 km/h-nál biztosan nem ment gyorsabban, mégis ez lett belőle. Ez kinek a hibája?

júl. 22. 02:27
 8/22 anonim ***** válasza:
100%
Állítsd záridő módba és engedélyezz magasabb ISO-t a beállításokban.
júl. 22. 04:36
 9/22 anonim ***** válasza:

Erről az eszmecseréről nekem ez a cikk jut az eszembe:

[link]

Ha jobban belegondolunk, nagyon durva, hogy mennyi újgazdag teszi magát nagy szakinak kamudiplomákkal - és mennyi komoly, jobb sorsra érdemes értelmiségi nyomorog, mert sohasem engedik egy komolyabb szerződéssel labdába rúgni!

júl. 22. 04:50
 10/22 anonim ***** válasza:
100%
Mert manuális módban neked kell beállítani minden beállítást és nem jó beállításokkal fotózol a fényviszonyokhoz képest.
júl. 22. 05:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!