Van egy canon objektivem 24-105mm. Még csak most tanulom a fotozàst. Egy ismerősöm azt ajanlotta hogy vegyek egy 50mm-es objektivet is. De nem ugy van h ezzel az objektivvel ami nekem van ugyan ugy tudok fotozni mint csak egy 50mm-es objektivvel?
Hol ìrtam h nem tudom eldönteni h mire és milyen célbòl? Van jo vakum,àllvànyom es két godox làmpàm is...
És gyerekeknél àltalàban teljes alakos képeket szoktak csinàlni.
De ha tudod, hogy milyen képeket szoktál csinálni, akkor tudod azt is, hogy milyen gyújtótávolságot használsz legtöbbször, így ez alapján el tudod dönteni, milyen gyújtótávolságú fix obi lenne az ideális, ha kell, akkor lehet többet is venni. Az 50 mm relatív olcsó egyébként, legalábbis a kommersz 50 mm f/1.8, valószínűleg azért olcsóbb, mint a 35 mm vagy a 85 mm, mert hagyomány miatt ezt tekintik leginkább normál látószögnek, a legalapabb fix obinak, ami nem jelenti azt, hogy neked is épp erre van szükséged.
(Erősen vitatom, hogy az 50 mm az épp az, ahogy az ember lát a szemeivel, ott kezdődik hogy pixelsűrűség, nagyítás függő az, hogy mit mekkorának látsz, a látószögünk meg jóval nagyobb az 50 mm FF-re vetített képénél, csak ugye a szemünk nem úgy működik, hogy mindenütt ugyanúgy lát, a periférikus látásunk eleve nem olyan részletes, de a kettő között nincs éles határvonal, nem lehet mondnai, hogy az épp akkora azög lenne, mint egy 50 mm ekvivalens fénykép. Inkabb zaért klasszikus az 50 mm, mert a filmes korszakban így terjedt el.)
23:
Az általad használt tartomány is torzít, csak máshogy, egyáltalan nem evidens, hogy milyen geometria az, amit torznak nekezünk, és milyen az, amit nem, a fotózás nem egy egzakt tudomány, hanem legalábbis részben művészet. Adott ízlést figyelembe véve még fotó alanyoknál is eltér, hogy kinek milyen gyújtótávolságból használva mutat jobban az arca.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!