Van egy canon objektivem 24-105mm. Még csak most tanulom a fotozàst. Egy ismerősöm azt ajanlotta hogy vegyek egy 50mm-es objektivet is. De nem ugy van h ezzel az objektivvel ami nekem van ugyan ugy tudok fotozni mint csak egy 50mm-es objektivvel?

Figyelt kérdés
Mi a különbség? Még csak most tanulom, ezért nem értem. En azt hittem h ezzel az objektivvel ugy mond több lehetőségem is van.

2021. júl. 8. 15:52
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:

Hol ìrtam h nem tudom eldönteni h mire és milyen célbòl? Van jo vakum,àllvànyom es két godox làmpàm is...

És gyerekeknél àltalàban teljes alakos képeket szoktak csinàlni.

2021. júl. 11. 13:07
 22/31 anonim ***** válasza:

De ha tudod, hogy milyen képeket szoktál csinálni, akkor tudod azt is, hogy milyen gyújtótávolságot használsz legtöbbször, így ez alapján el tudod dönteni, milyen gyújtótávolságú fix obi lenne az ideális, ha kell, akkor lehet többet is venni. Az 50 mm relatív olcsó egyébként, legalábbis a kommersz 50 mm f/1.8, valószínűleg azért olcsóbb, mint a 35 mm vagy a 85 mm, mert hagyomány miatt ezt tekintik leginkább normál látószögnek, a legalapabb fix obinak, ami nem jelenti azt, hogy neked is épp erre van szükséged.

(Erősen vitatom, hogy az 50 mm az épp az, ahogy az ember lát a szemeivel, ott kezdődik hogy pixelsűrűség, nagyítás függő az, hogy mit mekkorának látsz, a látószögünk meg jóval nagyobb az 50 mm FF-re vetített képénél, csak ugye a szemünk nem úgy működik, hogy mindenütt ugyanúgy lát, a periférikus látásunk eleve nem olyan részletes, de a kettő között nincs éles határvonal, nem lehet mondnai, hogy az épp akkora azög lenne, mint egy 50 mm ekvivalens fénykép. Inkabb zaért klasszikus az 50 mm, mert a filmes korszakban így terjedt el.)

2021. júl. 11. 14:14
 23/31 anonim ***** válasza:
0%
Történetesen én is említett géppel rendelkezem, az a szoba, ahol a gyermekeket fényképezem, az 5,1x2,6-os, de kb két-három méterről szoktam fényképezni, egy 135/2 objektívval általában. Ezek egy gyermekes félalakok vagy bőven vett arcok. Rövidebbel egyszerre több gyereket eszembe nem jutna fényképezni, mert az úgy tele van torzításokkal, hogy csak na. Ha csoportképeket akarsz készíteni, vegyél egy kastélyt. Készítettem csoportképeket 100/2-vel, anya, apa, gyerek, asztal, székek, de nem a kamrában. Az lett szép. A facebook tele van ilyen torzításokkal, mint a lába kétszer akkora, mint a feje (vagy reciprok), a bal szélső gyerek feje oldalirányban kétszer olyan széles, a jobb szélsőé meg csúcsfejes lett, deltás díjbirkózó felsőtest csökött elszorított lábakkal (vagy reciprok). Kisszobában több gyerekhez nem kell jó gép, a telefon is pont olyan f@s eredményt fog kidobálni, mint a drágaszág.
2021. júl. 11. 15:45
 24/31 anonim ***** válasza:
#21 A válaszaidból leszűrhető, hogy bizonytalan vagy. Ha nem így lenne, akkor már rég elmentél volna a boltba és olyan fixet vettél volna, amilyenre szükséged van, kérdés nélkül is. Aki ennyire nem tudja eldönteni, hogy kell-e neki és melyik, annak nem kell. Aki tudja, az nem arról kérdezget 3 oldalon keresztül, hogy 35, 50 vagy 85, hanem, hogy pl. 50-esen belül melyik a legjobb képminőségre... Ez a véleményem.
2021. júl. 11. 16:26
 25/31 anonim ***** válasza:
0%
Egyébként tényleg, akkor hadd kérdezzem már meg: Miért kell neked fényerős fix objektív? Miben várod, hogy jobb lesz? Hiszen a 24-105 lefedi az igényedet, állványod is van, tehát záridővel sem lehet problémád. Vigyázz, beugratós kérdés!
2021. júl. 11. 16:30
 26/31 A kérdező kommentje:
Biztos voltam benne hogy ha megemlìtem milyen gépet hasznàlok akkor rögtön kitör belöletek az ìrìgység😅😅 hat szànalmas,de ilyenek a magyarok többsége. Köszi aki normàlisan vàlaszolt,nem követem tovàbb a kérdést. Minden jòt! 😉
2021. júl. 11. 20:22
 27/31 anonim ***** válasza:
0%
Az miért irigység, hogy rákérdez valaki az igényedre? Szemmel láthatóan kerülöd a választ, mert fogalmad sincsen, csak kell, mert azt mondta egy ismerősöd... Én ezt úgy hívom, hogy pénzkidobás.
2021. júl. 11. 20:26
 28/31 anonim ***** válasza:
És egyébként ha az F.4-es 24-105-ről beszélünk, akkor az egy kiváló objektív, nem fogsz különbséget látni a fix-el.
2021. júl. 11. 20:28
 29/31 anonim ***** válasza:

23:

Az általad használt tartomány is torzít, csak máshogy, egyáltalan nem evidens, hogy milyen geometria az, amit torznak nekezünk, és milyen az, amit nem, a fotózás nem egy egzakt tudomány, hanem legalábbis részben művészet. Adott ízlést figyelembe véve még fotó alanyoknál is eltér, hogy kinek milyen gyújtótávolságból használva mutat jobban az arca.

2021. júl. 11. 22:20
 30/31 anonim ***** válasza:
Mindig elképedek azon, hogy valaki nem tud olvasni, írni meg igen. Hát miről beszéltem én? Ilyen torzításokról: "a lába kétszer akkora, mint a feje (vagy reciprok), a bal szélső gyerek feje oldalirányban kétszer olyan széles, a jobb szélsőé meg csúcsfejes lett, deltás díjbirkózó felsőtest csökött elszorított lábakkal (vagy reciprok)" Erre azzal jössz, hogy van, akinek így jobban néz kia feje, mint mondjuk egy hosszabbal. :D Nézem a kategóriát, de ez nem az abszurd humor...
2021. júl. 15. 16:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!