Van egy canon objektivem 24-105mm. Még csak most tanulom a fotozàst. Egy ismerősöm azt ajanlotta hogy vegyek egy 50mm-es objektivet is. De nem ugy van h ezzel az objektivvel ami nekem van ugyan ugy tudok fotozni mint csak egy 50mm-es objektivvel?

Figyelt kérdés
Mi a különbség? Még csak most tanulom, ezért nem értem. En azt hittem h ezzel az objektivvel ugy mond több lehetőségem is van.

2021. júl. 8. 15:52
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
59%
A fix obiknak általában jobb a fényerejük és a képminőségük, de egy laikus szerintem észre sem veszi a különbséget. Én legalábbis nem :)
2021. júl. 8. 16:53
 2/31 A kérdező kommentje:
Tehaàt akkor ugy mond "csak" az a különbség? Köszönöm a vàlaszod!😊
2021. júl. 8. 16:55
 3/31 anonim ***** válasza:
100%
Ugyan a lényeget nem írtad le, de gondolom egy 24-105/3,5-5,6-od van. A fix 50-es meg 1,8-as. (Vagy ha sok pénzed van, 1,4-es.) Ami pedig kisebb mélységélességet jelent. illetve nagyobb fényerőt is, ami pedig több játékteret.
2021. júl. 8. 17:03
 4/31 A kérdező kommentje:
Igen,bocsi az kimaradt,ahogy ìrod, es igen a 1,8-as. Akkor ugy mond a fényerő miatt jobb az de hatalmas különbség nincs h kezdőként költsek rà? Kesöbb viszont ajànlatos tényleg? Köszi!
2021. júl. 8. 17:06
 5/31 anonim ***** válasza:
83%

Hát az 50/1,8-asok általában a rendszer legolcsóbb objektívjei között szoktak lenni. Hogy megéri-e (akár kezdőként is), az attól függ, mit szeretsz fényképezni. Ha szeretnél elmosott hátteret, akkor szerintem megéri egy nagy fényerejű objektív. Vagy ha sötétebb helyeken szeretnél fényképezni akkor is. Ha sétálgatás közben szeretsz házakat vagy kilátást fényképezni, akkor teljesen fölösleges.

Én azt tanácsolom, hogy egyelőre ráér, fényképezgess a mostanival, és nézd meg, milyen gyújtótávval használod leginkább. Utána kereshetsz egy ahhoz közeli fixet, akár használtan is, és megnézheted, hogy tetszik-e. Vagy akár egy nagyobb fényerejű zoomot, de azok sokkal drágábbak, ha vannak egyáltalán.

2021. júl. 8. 17:28
 6/31 A kérdező kommentje:
Nagyon szèpen köszönöm a vàlaszod! Megfogadom a tanàcsod. A gyerekeimet szoktam/szeretném fényképezni amugy egy kisebb szobàban ahol ugy mond pàr hàtter van felàllitva nekem.
2021. júl. 8. 17:34
 7/31 anonim ***** válasza:
87%

k* hatalmas az a különbség. Egyrészt, ha teljesen nyitva használod, akkor a mélységélesség ordítóan kicsi a másikhoz képest. Másrészt, ha lerekeszeled 5,6-ra, akkor sokkal szebb lesz a kép teljes méreten (géptől azért függ, na meg melyik 24-105? :D ). Harmadrészt, ha kevés a fény, akkor a nagyobb fényerő miatt nem kell annyira felpöckölni az ISO-t, és megint csak szebb lesz a kép.

Cserébe, ha ezek előnyök voltak, van egy pár hátránya is. Nem zoom. A kis mélységélesség két gyereknél már problémás lehet, ha nem egy, a glp optikai tengelyére merőleges síkban állnak. A 24-105 gyors és zajtalan, az 50-es meg zümmögve állít élesre. A 24-105-ben stabilizátor is van (nem annyira kell az 50-nél, de csak jobb, hogy van).

2021. júl. 8. 17:54
 8/31 anonim ***** válasza:

Ha a gyerekedrt fotózod zárt térben, akkor mindenképpen meg van az előnye egy 50 mm f/1.8-as obinak a nagyobb rekesz miatt, ami miatt rossz fényviszonyok mellett is elfogadható képeket tudaz csinálni. Mondjuk nem mindegy, hogy full frame vagy APS-C géped van, mert utóbbi esetben ha kicsi a helyiség, lehet hogy túl szűk lesz a látószög, APS-C-n ez az obi inkább portré obi, full frame-en meg normál látószögű.

A másik hogy az alap 50 f/1.8-ban nincsen stabilizátor, de ha amúgy gyerekeket fotózol, úgyis ők lesznek a szűk keresztmetszet, és ennek megfelelően kell záridőt állítanod, így nem feltétlenül kell a stabi.

2021. júl. 9. 08:13
 9/31 anonim ***** válasza:
(Amúgy azért kérdeztem, hogy FF vagy APS-C, mert ugyan írtad, hogy kezdő vagy, fe a 24-105 mm az FF-re optimalizált obi, a dedikáltan APS-C zoomok általaban 18-tól kezdődnek, nem 24-től.)
2021. júl. 9. 08:15
 10/31 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a vàlaszod. Nem vagyok teljesen kezdő,de ha ezt az elején beleìrom akkor nem kapok ilyen normàlis vàlaszokat. Senki sem tanult meg mindent egyszerre. Egy Canon eos 5d Markt iv gépem van. De az olcsobb objektivvel.
2021. júl. 9. 09:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!