Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Szerintetek lehetséges hogy a...

Szerintetek lehetséges hogy a MILC-ek teljesen átveszik a DSLR fényképezőgépek helyét?

Figyelt kérdés

Ha igen, mennyi idő múlva következhet ez be szerintetek? Már most is rengeteg profi MILC-et használ, azonban többségben még mindig a DSLR-t helyezik előnybe, legalábbis akik munkásságát követem. Szerintetek mi várható 3-4 év múlva a profi illetve lelkes amatőr fotósok köreiben? Mi az ami még mindig a DSLR mellett szól és mi az ami a MILC mellett?

Egy APS-C DSLR-ről tervezek váltani FullFramere, azonban kissé elbizonytalanodtam, hiszen mindenhol a MILC gépek pörögnek. Mivel nem filléres dologról van szó így nem szeretnék beleugrani semmibe. Nem tanácsot kérek, hogy konkrétan mit vegyek, csupán a véleményekre vagyok kíváncsi ki hogy látja a helyzetet.

2020. dec. 27. 23:14
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
11%
Biztos hogy nem. Mindig lesz valódi profi kategória, és nem fog mindenki annyi gépet venni ahány obija eddig volt. A telefonok kiváltották a fényképezőket? Nem.. Pedig azokkal is lehet jókat lőni, ás profik is használják. A DSLR szerintem DSLR és az is marad.
2020. dec. 28. 00:39
 2/39 anonim ***** válasza:
65%

Igen, hosszú távon ki fogják váltani. A Canon már az 1-es sorozat kivételével minden profi gépet MILCesítette és nem lesz több 5/6/7D. A MILC-ek ellen csak a lassabb és pontatlanabb követő AF szól, de ebben nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években.

Ha nincs tükörakna, jobb objektíveket lehet tervezni, lásd Canon RF. Az elektronikus keresők már régóta elérték az optikai társaik színvonalát.

2020. dec. 28. 08:04
 3/39 anonim ***** válasza:
76%

A telefon-fényképezőgép összehasonlítás rossz példa, teljesen más kategóriák. A MILC és DSLR gépek képminőséget tekintve abszolút egyenértékűek is lehetnek, nincs elvi akadálya.

A képalkotás ugyanaz, a tükör egy nélkülözhető plusz hibaforrás. Szerintem a praktikum idővel a MILC-ek felé tolja a felhasználókat és így a gyártókat is.

2020. dec. 28. 08:54
 4/39 anonim ***** válasza:
68%
Nyilván maradni fognak DSLR fanatikusok, de nagyrészt át fogja venni a MILCa DSLR helyét. Ennek előjele, hogy a Canon, a Nikon és a Panasonic is beszállt a full frame MILC piacra, míg előbbi kettő kezdi hanyagolni a tükörreflexes vonalat, már csak fejőstehénként tekintenek rá.
2020. dec. 28. 08:56
 5/39 anonim ***** válasza:
23%

És mennyi ideig volt APS-C-sed? Negyven évig? Vagy három? Mert a következő háromig biztosan jó lesz még az az FF DSLR. Aztán meg már úgyis cserélnéd.

De jelentősen átmeneti időszakban az is egy megoldás, ha az ember vár. Én 2001-ben töltöttem el rengeteg időt azzal, hogy melyik filmes tükrös gépet vegyem meg, Pentax, Nikon, Canon alja választékból (az alja is k* drága volt). Addig tűnődtem, míg egy év múlva már látszott, hogy nyílik a digitális nagykapuja.

2020. dec. 28. 11:33
 6/39 anonim ***** válasza:
74%

egészen biztos, hogy teljesen eltűnik a tükör. régen szükség volt a tükörre, de technológiailag már sincs. most már tisztán üzleti kérdés, hogy melyik gyártónak éri meg jobban fejleszteni a MILC-eket és melyik próbálja még mindig életben tartani a DSLR vonalat azzal, hogy csak korlátozott teljesítőképességű MILC-eket adnak ki, amivel még meg tudják indokolni a DSLR szükségességét.

a Sonynak már évek óta van profi MILC-e, ami versenyképes a Canon és Nikon profi DSLR-eivel. egyre több sportfotós is ezekkel dolgozik. nem véletlen, hogy a Canon és Nikon is kénytelen volt belehúzni a MILC fejlesztésbe. miközben ők üzleti érdekből tagadták a MILC létjogosultságát, addig iszonyatosan sokan pártoltak át tőlük a Sonyhoz. viszont pont azért, mert a Canon és Nikon még mindig nem csinál teljes értékű profi MILC-et. a drága teleobjektívek MILC változatait sem hozzák ki, így a MILC-eikkel bajlódni kell az adapterekkel. aki komoly MILC-re akar váltani, továbbra is inkább Sonyra kénytelen, mert nekik minden objektívük a MILC rendszerhez készül és évekkel a Canon és Nikon előtt járnak MILC fejlesztésben.

a profikat a megszokásokon és tévhiteken kívül leginkább az tartja még mindig a DSLR-nél, hogy pláne a komoly, sok objektíves, több gépes felszereléseket, pláne nagyon sok fotósét egyszerre lecserélni rohadtul drága dolog a nagy cégeknek is. fotózásból kitermelni ezt a hatalmas költséget meg egyre nehezebb midnenhol, ezért annyira nem ugrálnak, hogy minél hamarabb válthassanak. kisebb adagokban viszont irtó macerás a MILC-re váltás a kompatibilitási problémák miatt.

ráadásul aki csak fotózik elégedett a DSLR-el és évtizedek óta nem zavarja a tükör csapkodása, annak nem is annyira sürgős a váltás. minél később váltanak, annál olcsóbbá válik majd az új technológia. a rengeteg lelkes amatőr meg kifizeti a fejlesztések felárát és az élményt, hogy ők előbb használhatták a még csak teszt fázisban levő MILC-eket, mint a porfik, akik már az üzembiztosan használhatókkal kezdik csak el használni.

viszont egy amatőr/hobbi fotós választását nem a profik (vagy akár más amatőrök) szempontjainak kell meghatároznia, hanem a saját igényeinek. ne azért válassz ilyen vagy olyan gépet/rendszert, hogy másoknak megfelelj, hanem hogy a saját szükségleteidet kielégítsd vele.

a MILC technológia mellett első sorban a kisebb méret és súly szól. a DSLR technológia előnye leginkább az olcsóbb beszerezhetőség, széles körű objektív kompatibilitás és nagy kínálat a használt piacon.

hogy egyik gép jobb vagy rosszab egy másik gépnél az nem technológia, hanem konkrét modell függő. egy 5 évvel ezelőtti MILC egyáltalán nem biztos, hogy bármiben jobb egy idei DSLR-nél. egy idei MILC viszont valószínűleg nem csak az 5 évvel ezelőtti DSLR-nél jobb.

de az se mindegy milyen kategóriába tartozó gépeket hasonlítasz össze. a belépő szintű gépek mindenképp kevesebbet nyújtanak, mint a profi gépek. ez sem MILC/DSLR technológia függő, hanem az határozza meg, hogy kinek és mennyiért akarják eladni azt a termékkategóriát és az árszintje miatt mennyi szolgáltatást spórolnak belőle ki, hogy többet fizess érte a komolyabb kategóriába tartozó gépben.

szerintem aki tudja, hogy mire van szüksége, mit vár egy géptől és azt megtalálja benne, annak jobb választás egy MILC.

első gépnek viszont jobb vétel lehet egy DSLR, amíg csak ismerkedsz a komolyabb géppel fotózással, cserélhető objektíves rendszerekkel. DSLR-t sokkal olcsóbban kapsz, így kisebb kockázatot vállalsz vele és ha mégsem jön be, akkor ugyanolyan olcsón ki tudsz belőle szállni, mint ahogyan beleugrottál.

ahhoz bármelyik DSLR elég, hogy elkezdj tapasztalatokat szerezni vele és a tapasztalatok fényében a következő géped (ami valószínűleg már MILC lesz) sokkal tudatosabban tudd kiválasztani. míg még nem volt semmilyen cserélhető objektíves géped, addig nincsenek igazán saját igényeid, szokásaid, tapasztaltaid, csak mások tanácsaiból tudsz kiindulni és azt senki nem tudhatja, hogy a menet közben kialakuló szokásaid és igényeid mennyire fognak majd egybe vágni másokéval.

2020. dec. 28. 11:39
 7/39 A kérdező kommentje:
6 éve használok egy Canon 70D-t. Lassan a végét járja ciklusokban is a rekesz. Most egy 5D Mk IV-en gondolkodom, azonban még mindig nem olcsó gép ezért nem akarok beleugrani. Kicsit utána néztem a MILC-eknek, és megfogott a Sony A7RIV és az A7III ill. a lassan megjelenő A7IV is. Ami szembetűnőbb volt, hogy az objektívek amikre szükségem lenne a Sony rendszerében jelentősen drágábbak, mint a Canonnál. Viszont a Canonba sem szeretnék beleugrani és elkölteni ~3000€-t objektív(ek)re, mert ahogy eddig én láttam fenn áll a veszélye, hogy a MILC-ek átveszik a piacot pár év múlva és hatalmas bukással lehet majd eladni a DSLR felszereléseket, hisz már most rengetegen árulnak teljes felszerelést (canon, nikon).
2020. dec. 28. 12:26
 8/39 anonim ***** válasza:

Szerintem pont ugyanannyiért árulják a teljes felszerelést, mint amennyiért (a korszakra átkonvertálva) hat éve árulták, mikor még a jó MILC-nek se híre se hamva nem volt.

Az 5D MKIV két éve újonnan 1,2 millió volt, most használtan félmillió, mit kívánsz még?

Öööö... a rekesz?

2020. dec. 28. 12:38
 9/39 anonim ***** válasza:
29%
Canon EOS-R rendszerben az adapterrel nem problémás az EF objektívek használata (EOS-M-el sem), nyilván az EF-S obik crop mode-ban működnek. Szóval attól függően, jelenlegmiylen obijaid vannak, nem feltétlenül kell új obikat venned MILC-re váltasnál. Szóval lehet, hogy jobban jársz, ha Canonnál maradsz, mint ha Sonyra váltasz.
2020. dec. 28. 12:43
 10/39 anonim ***** válasza:
78%

ha APS-C obijaid vannak, akkor azokkal nem sokra mész full frame gépen. használni tudod, de csak croppal, úgy meg csekély értelme van a váltásnak.

az egyel régebbi mindig olcsóbb használtan, mint a legújabb boltban és még tovább esik az áruk, ha egy még újabb kijön. ez hátrány, ha már megvettél valamit és annak esik az ára. pláne akkor, ha nem sokkal azután jön ki valami új, hogy te pont megvetted a régebbit. viszont előny, amikor jóval olcsóbban veszed meg a régebbit. különösen, ha ráérsz megvárni a vásárlással, hogy kijöjjön az újabb és ez neked kedvezve még jobban lenyomja a régebbiek árát.

nagy kérdés persze, hogy kell, vagy érdemes-e a legújabbat venni. csak te tudhatod, hogy neked mire van szükséged. ha teheted, próbálj ki minél több félét, lehetőleg éles, vagy arra hasonlító helyzetben, nem egy boltbank. keress ismerősök között, vagy fórumokon, fotóklubokban olyat, akinek van olyan gépe, ami neked képbe került, kérd el tőlük, ha elég jóban vagytok, vagy menjetek el együtt fotózni, ismerkedj meg a géppel. nekem az ilyen kipróbálás nagyon sokat segített - bár jártam már úgy is, hogy kipróbáláskor meggyőzőnek tűnt, csak utána megvásárolva derült ki, hogy mégse volt annyira jó választás.

2020. dec. 28. 13:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!