Melyik elektromos rollert vegyem?
"Tisztában vagyok vele, hogy a kukirinre már biztosítás kell."
Arra is.
Ha jön az új KRESZ, a KuKirin G2 már nem használhatja a városban a kerékpárutakat, jogosítvány, bukósisak, elsősegélycsomag is kötelező.
Ámbár elvileg már most is SMKP kategóriába esik, csak most még megtűrik a rendőrök.
A sajátos futómű hajlamos lehet "beszitálni", meg egyébként sem valami biztonságos, állva közlekedni 30 km/h óra felett. Noha én mentem már többet is, de ahhoz megfelelő út kell és minimális forgalom lehetőleg, de akkor sem egy megnyugtató érzés, folyamatosan kátyúktól vagy váratlan szituációktól "rettegni", hogy mikor állunk bele az aszfaltba.
A kis rollert viszont engedni fogják járdán és zebrán is áthaladni, ha úgy alakul.
"Ámbár elvileg már most is SMKP kategóriába esik, csak most még megtűrik a rendőrök."
Igazság szerint én a KuKirin G2 és hasonlókra értettem az adott kontextusban, tehát ami 25 km/h felett tud menni és a rendőr már ránézésre is leküldhetné a kerékpárútról az autók közé.
De most még megtűrt.
A kisebb rollerek (25 kg és 25 km/h alatt) a hírek szerint kerékpárnak fognak minősülni.
A 2019-es "Pintér dolog" később némileg enyhült:
Az azóta megszűnt Technológiai és Ipari Minisztérium 2022 nyarán egy negyedik iránymutatással állt elő, szerintük ugyanis „a kérdéses eszközökre típusuktól függően a kerékpárok vagy a segédmotoros kerékpárok közlekedési szabályai alkalmazhatók”.
Úgy tűnik, hogy végül a Technológiai és Ipari Minisztérium állásfoglalása csontosodott meg.
„A módosítási javaslat elfogadásáig törekedni kell a gyalogos forgalom védelmére és a gyalogos infrastruktúra biztonságának fenntartására. Az átmeneti időszakban az elektromos rollerekre – azok típusától függően – a kerékpárok vagy a segédmotoros kerékpárok közlekedési szabályai alkalmazhatók” – írta kérdésünkre az Építési és Közlekedési Minisztérium.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!