Egyetemen jegyzetelésre az iPad en milyen alkalmazást ajánlanátok?
Van aki a Notability appra esküszik ilyen célra. A bemutatók alapján elég jónak tűnik arra, amire neked kéne, de én sosem próbáltam, nincs vele semmilyen személyes tapasztalatom.
Azt sem tudom, milyen más alternatívák vannak hasonló funkciókkal.
Több iPad is alkalmas erre (ha csak jegyzetelés a fő cél). Kifejtem részletesen a jobbaktól a rosszabb felé haladva. Szükség lesz hozzá egy kompatibilis Apple Pencilre, vagy Tech Protect tollra (utóbbi sokkal olcsóbb).
iPad 10: ez 2022-es modell, nemsokára jön a 11-es, de még ez a legfrissebb. Támogatja az Apple pencil 2-őt. Az új ára kb. 160.000 Ft körül van (WiFi 64GB modell), használtan állapottól függően már 120.000 Ft-tól beszerezhető. Mivel ez a legújabb, ez lesz a legtovább támogatva, előreláthatólag az iPadOS 21-et megkapja, ez után biztonsági frissítéseket még 3-4 évig kap az iPadOS 21.
iPad 9: ez 2021-es modell, az új ára 130.000 Ft körül van, használtan 100.000 Ft körül beszerezhető. Ár és érték arányban szerintem ez a legjobb választás. Előreláthatólag iPadOS 20 verzióig frissül, természetesen biztonsági frissítéseket ez is (mint minden modell) tovább fog kapni. Ez az Apple Pencil 1-el kompatibilis.
iPad 8: ilyent már újban nem nagyon találszy, a használt ára 80.000 Ft körül van. Méretben ugyanaz, mint az iPad 9, a RAM is, a processzor picivel gyengébb, de mindennapi használat során ez alig érezhető. Szintén az Apple Pencil 1-el kompatibilis. Meg fogja jövőre még kapni az iPadOS 19 verziót.
iPad 7: méretben ugyanakkora, mint az iPad 8 és 9, a processzor viszont gyengébb. A legújabb iPadOS 18 fut rajta, illetve frissíthető rá, de ennél többet nem fog kapni, biztonsági frissítéseket még úgy 3-4 évig igen, tehát olyan 2028-ig még jó lesz, és vinni fogja a népszerű alkalmazásokat. A használt ára 70.000 Ft körül van. Szintén az Apple Pencil 1-el kompatibilis.
iPad 6: ezen már nem a legújabb iPadOS fut, hanem a 17-es verzió, még 2-3 évig kapni fog ez is biztonsági frissítéseket. Méretben minimálisan kisebb a fentiektől, teljesítményben is gyengébb. A használt ára 60.000 Ft körül van. Ez is az Apple Pencil 1-el kompatibilis.
iPad 5: ezen iPadOS 16 verzió fut, ami még 1-2 évig kap frissítéseket. A processzor sajnos csak 2 magos, nem lesz gyors, bár alap feladatokra kompromisszumokkal megfelel, pl. streaming, YouTube, böngészés és jegyzetelés. Ugyanakkor Apple Pencilel nem kompatibilis, más érintő toll kell hozzá, kényelmetlenebb lesz rajta a kézzel jegyzetelés. Az ára használtan 50.000 Ft körül van.
iPad Air 2: ezen iPadOS 15 verzió fut, a biztonsági frissítés már kérdéses, de valószínűleg egy darabig még lesznek rá, csak már nem olyan gyakran, mint az újabb iPadeken. A hardver mai szemmel nézve gyenge (2015-ös modell), de alap feladatokra szintén megfelel, böngészéskor lesznek weboldalak, amik betöltési ideje hosszú (20 másodperc körüli egy nagyobb weboldal mire betölt). Ugyanakkor fagyások nincsenek rajta. Néhány kivételtől eltekintve még erre is telepíthető minden alkalmazás az áruházból, bár ez a jövőben egyre rosszabb lesz (kevesebb lesz elérhető, ahogyan korosodik). Apple Pencillel ez sem kompatibilis, de egy jó érintő tollal jegyzetelésre megfelel. Meg szintén streamingre, YouTube-ra még néhány évig jó lesz. A használt ára 35.000 Ft körül van, ez a legrégebbi és leggyengébb készülék, ami bekerült a listámba, ennél már régebbit nem vennék, de ez is erős kompromisszum lesz, ezért csak akkor vedd meg, ha tényleg nincs jobbra pénzed.
Összességében az iPad 6 és újabb modellek jók, egy iPad 7-el már valószínűleg ki tudod húzni az egyetem végéig, ha a szoftveres támogatottságot nézzük, de egy iPad 8 és 9 jobb vétel lenne, mivel sokkal erősebbek a 7-nél és szoftveresen is tovább lesznek támogatottak, árban pedig nem olyan nagy a különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!