FI relé nullázó nélkül? Működik? Hogyan van bekötve?
Egyik ismerősnél felraktak egyet. Náluk nincs nullázó, nagyon régi ház.
Így hogyan működik a fi relé?
"Nem. Ha a meghibásodás előtt fogja meg és a hiba azalatt lép fel amikor még fogja ugyanez a helyzet."
Nézd, szerintem te nem tudni magyar. Amit én írtam, hogy:
"épp a meghibásodás pillanatában fogja valaki "
az nem csak azt jelenti, hogy akkor fogja meg, hanem azt, ami le van írva, hogy a meghibásodás pillanatában fogja.
Ha érintés előtt hibásodott meg és azután fogja akkor ez nem teljesül (kifejtettem miért).
Ilyenkor a meghibásodás pillanata azelőtt van mielőtt fogja nem? :)
De nincs gond, csak a "pillanat" szó helyett kellett volna mást használni.
"Ha érintés előtt hibásodott meg és azután fogja akkor"
Ja, csak ez meg értelmetlenség, mert a védővezetős hibavédelem jól működéséről volt szó az 1. pontban, amiből idéztél. Ez esetben, ha nem a meghibásodás pillanatában fogja meg, hanem később, akkor egy feszültséget már nem kapó készüléket fog meg, amitől nem lesz áramütése.
Nullázó helyett valószínüleg a védővezetőre gondolt a kérdező.
"Működik?" Igen működik.
"Hogyan van bekötve?" Ugyan úgy, mintha lenne védővezető. Az egyfázisú FI relének négy csatlakozókapcsa van. Bejövő fázis, és nulla, elmenő fázis, és nulla. A védővezetőt nem kell bekötni a FI relébe.
"Egyik ismerősnél felraktak egyet. Náluk nincs nullázó, nagyon régi ház.
Így hogyan működik a fi relé?"
Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: Ha nincs FI relé, valaki a földön áll, és megérinti a fázist, áramütést kap. Ha szerencséje van, el tudja rántani a kezét, és túléli. Ha nem, akkor addig markolja a fázist, amíg valaki le nem kapcsolja a biztosítékot.
Ha van FI relé, valaki a földön áll, megérinti a fázist, a relé érzékeli, hogy a fázis, és a nulla árama nem egyforma, hiszen egy kis rész az áramütött testén keresztül a föld felé halad. Ekkor a relé automatikusan, és nagyon gyorsan lekapcsol. Kb. 20-30ms (miliszekundum) alatt, ami sokkal gyorsabb, mint amennyi alatt bárki el tudja rántani a kezét. Tehát ha van FI relé, akkor is kap egy kis áramütést a delikvens, de az olyan rövid ideig tart, hogy nagyon nagy valószínűséggel túléli, és nem lesz semmi baja.
Meg kell említeni, hogy abban az esetben, ha a delikvens nem a földön, hanem a csupasz nulla vezetőn áll, és megérinti a fázist, akkor nem fog működni a FI relé.
Azt, hogy a páciensünk a földön, vagy a nulla veletőn áll, az egyszerűség kedvéért képletesen fogalmaztam, mert minden lehetséges módját nem lehet az áramütésnek felsorolni.
"Egy röhej vagy."
A régi nóta? Most már nem a kérdéssel foglalkozol hanem velem?
"A régi nóta? Most már nem a kérdéssel foglalkozol hanem velem?"
Nem tudom, mit értesz régi nóta alatt, de csupán arról van itt szó, hogy mondtál valami hülyeséget, és ahelyett, hogys gerinces módjára elismernéd, félrement a gondolatod, egy még nagyobb hülyeséggel takarózol. Hát ezer hozzászólásod volt már, ami mind arról szólt, hogy a működését írtad le a dolgoknak, és nem tetted hozzá sosem, hogy csak ha jól működik, mivel az az alapfeltevés. Utoljára tegnap írtál a működésről ezen kérdés alatt. :D :D :D
"Ekkor a relé automatikusan, és nagyon gyorsan lekapcsol. Kb. 20-30ms (miliszekundum) alatt"
Ez nem nagyon jön össze a valósággal, ami inkább 100 ms, vagy több.
"Tehát ha van FI relé, akkor is kap egy kis áramütést a delikvens"
Pont akkorát kap, mintha nem lenne FI-relé.
"félrement a gondolatod"
A te gondolatod ment félre mert nem sikerült értelmezni a szavakat amiket leírtam. Arra reagáltál amit saját magad mögé gondoltál.
"és nem tetted hozzá sosem, hogy csak ha jól működik"
Senki nem kifogásolta. Ha megtette volna akkor lehet pontosítani.
Én viszont kifogásoltam amit írtál, mire igencsak "gerinces" módon nekem estél. A szóhasználatra tettem megjegyzést egyébként, de szemmel láthatóan ezt nem vagy hajlandó figyelembe venni mert jobban esik belemászni az ember arcába.
Nem baj. Nem haragszom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!