Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Utólagos ülésfűtés, relézve...

Utólagos ülésfűtés, relézve jó lehet?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Ha egy ülésfűtést akarok beszerelni.. de nem akarom hogy a gyújtásplusszom leterheljem azzal 10-12 Amperrel, akkor ha bekötök egy 4 lábú relét, amit a gyújtásplussz kapcsol, a nagy áramot pedig közvetlenül az akksiról hozom, jó lesz? Nem hal meg a relé hogy a gyújtásplussz alatt folyamatosan megy? vagy minden relé megy különben is akkor is ha nem kapcsolják, vagyis nem "dolgoztatják"?

#relé #ülésfűtés #gyújtásplusz #acc+12
2022. okt. 25. 17:45
1 2
 1/16 Szirty ***** válasza:

A relének nem probléma ha sokáig van meghúzva (a tekercse folyamatosan kap feszültséget).

Viszont a fűtés áramkörébe (amit az akkuról hozol) tegyél egy olvadóbiztosítékot (lehetőleg az akku közelébe ahonnan leágaztatod) ha nem akarod magad és az autót felgyújtani amikor az ülésfűtés zárlatos lesz!

2022. okt. 25. 17:56
 2/16 anonim ***** válasza:
Nem gond a relének ha sokáig húzva van, arra tervezték.
2022. okt. 25. 18:17
 3/16 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! Igen azt gondoltam hogy alapesetben erre tervezték, csak hogy a szó szerint folyamatos áram alatt lesz.. Biztosítékot persze, kap (bár asszem gyárilag is van a fűtésen, ma megyek el érte, még nem láttam, csak tervezek :D )
2022. okt. 26. 06:01
 4/16 anonim ***** válasza:

"Igen azt gondoltam hogy alapesetben erre tervezték, csak hogy a szó szerint folyamatos áram alatt lesz.. "

És ez szerinted nem ugyanazt jelenti?

2022. okt. 26. 09:35
 5/16 Szirty ***** válasza:

"bár asszem gyárilag is van a fűtésen"

Csak az nem védi meg a kocsit a kigyulladástól ha az akkutól odamókolt vezetéket csíped oda a testhez...

2022. okt. 26. 10:01
 6/16 A kérdező kommentje:
Persze megy rá a bizti, de időközben kaptam egy ötletet, hogy a kapcsolóról kell kötni a relét is, és nincs akkor áram alatt (mert kedves 4-es, állítólag max 1 évet bír, folyamatos gyújtás mellett, de köszi a segítséget) csak kérdés.. hogy egy 3 állású billenőkapcsolót.. 5 lábú relére kéne kötni, namost olyan relét nem találok, amin 2db "nyitó" (vagy kapcsoló) van.. mindegyiken csak a nyitott a 2db.. amelyik 5 lábú..
2022. okt. 26. 14:49
 7/16 Szirty ***** válasza:

Szerintem elvesztettem a fonalat...

Tehát az alapfelvetés az, hogy akkor akarsz fűteni ha bekapcsolod a gyújtást és egy kapcsolóval a fűtést.

Így ha kiszállsz az autóból de a fűtést elfelejted kikapcsolni akkor sem fog fűteni, mert nincs a gyújtáskapcsoló bekapcsolva.

De nem szeretnéd a fűtés áramával terhelni azt az áramkört amin akkor van feszültség amikor be van kapcsolva a gyújtás.

Én így értelmezte, így rendben is lenne.

Ezért raknál egy relét, ami az állandó (akku) feszültségét kapcsolná akkor ha van gyújtás és bekapcsolod a fűtést.

A fonalat ott vesztettem el, hogy ehhez nem kell egy NO érintkezőnél többet tudó relé (nem kell nyitó érintkező) és a relé sem lenne bekapcsolva mindig.

A relé NO érintkezőjére hozol egy +12V-ot biztin keresztül az akkuról. Onnan tovább viszed a fűtéshez.

Egy 2 állású (ON/OFF) kapcsolóra hozol egy olyan +12V-ot amin akkor van feszültség amikor gyújtást adsz.

A kapcsolóról továbbviszed a vezetéket a relé tekercsére, a relé tekercsének másik kivezetését testre kötöd.

Szerintem ennyi.

2022. okt. 26. 16:13
 8/16 anonim ***** válasza:
Hagyjátok, nagyon el van tévedve a kérdező ...
2022. okt. 26. 23:30
 9/16 A kérdező kommentje:

Szirty, pontosan ezt szeretném, amit leírtál. És ha jól értem, simán Te megszakítanád a relék előtt egy kapcsolóval, a gyújtáspluszt, egyébként ez tök jó ötlet.. perpillanat.. lehet ez lesz, csak nem akartam még egy kapcsolót. :)

Utolsó, kedves névtelen..

kérdés, minek vagy itt, ha szerinted valamire válaszolni hülyeség, ha kérdez valaki?? Vagy ha csak a tinilányok első menszesszel való kérdéseire vagy kíváncsi (nincs ezzel gond, picit beteg dehát istenem) miért nem azt olvasod?

2022. okt. 27. 08:45
 10/16 anonim ***** válasza:

"kérdés, minek vagy itt, ha szerinted valamire válaszolni hülyeség, ha kérdez valaki??"

Ha azt se tudja mit kérdez, nekünk kell kihúzni belőle, kitalálni hogy mit akar és kitalálni hogy a hozzá nem értés ellenére hogyan lehetne mégis megoldani helyette? Nos, igazad van. És még így sincs rá garancia hogy a végén az lesz belőle.

2022. okt. 27. 10:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!