Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Vegyünk 3 hagyományos E27...

Törpetestű kérdése:

Vegyünk 3 hagyományos E27 foglalatot, hozzá vezetékeket. Azt szeretném, hogy - mint a lámpáknál - egy _valamire_ kötöm rá a 3 foglalatot. Tehát vagy egyszerre világítanának az izzók, vagy egyik sem. Ehhez milyen eszközt/módszert kell ismernem?

Figyelt kérdés

2020. júl. 5. 18:56
1 2 3 4 5 6
 11/51 anonim ***** válasza:

#6, #10-nek:

Te most tényleg olyasvalakinek adsz tanácsot 220-al való b'rmoláshoz, akinek először el kell magyaráznod a párhuzamos kapcsolás elvét?

Miért nem kezded inkább az áramütés élettani következményeinek, majd a szigetelés módjának és elvének ismertetésével?

2020. júl. 6. 19:56
 12/51 anonim ***** válasza:
81%

10-es vagyok.

Tisztelt kérdező, látod mit írt 11-es, akkor el se kezdd, felejtsd el a 230 V-ot.

Egyébként a hálózati feszültség névleges értéke már nem 220 V, hanem 230 V.

Szerezz be három E10-es menetű zseblámpa izzót (például 3,5 V / 0,2 A), hozzá három E10-es foglalatot, egy kapcsolót és egy lapos elemet. Ezekkel kicsiben, teljesen veszélytelenül ugyanúgy ki lehet próbálni a lámpák párhuzamos kapcsolását, mint 230 V-ról E27-es lámpákkal.

2020. júl. 6. 22:54
 13/51 A kérdező kommentje:

3 táborra oszoltunk, kedves kommentelők. Egyikőtök sem ismer, így vannak, akik (végülis jogosan) teljesen eltiltanának, vannak, akik bizalmat szavaztak, és vannak, akik a nem létező villanszerelő barátomra támaszkodnának :)

Az igazság valahol az első kettő közt lehet. Nem vagyok alapvetően fafejű, de ehhez a témához az vagyok mégis. Részben; hiszen jópár dolgot meg tudok csinálni, és jópár alapvető dolgot (amire akár cikinek is tűnhet rákérdezni, mint pl.: a drótok ezen a szinten még nem számítanak sokat, ugye? Picivel vékonyabb vagy picivel vastagabb drót _leginkább_ csak annyiban számít, hogy nagyobb eséllyel jut el az áram egyik pontból a másikba (szakadás, drótszálak száma), ugye?)

Van bennem adrenalin, persze, hiszen ritkán használt témakörben alkotni valamit mindig izgalmas. De remélhetőleg nem szükséges extra félelmet tanúsítani irányomban. Mindenesetre jófejség, hogy inkább lebeszélnétek, jófejség ez a gondoskodás.

Őrült pici ez a projekt, hiszen csak 3 izzóról van szó. Azt hinném, hogy sok dolgot nem lehet elrontani, viszont ha a következő 2 rész valamelyikét bonyolultnak érzitek egy kezdő részére, akkor azonnal abbahagyom az itthoni kis okoskodásomat: vezeték, ellenállás.

Pl.:

- ha annyira nem mindegy a vezeték mivolta, hogy még azt is ésszel kell nézegetni (vastagsági különbség, de tényleg csak pici eltérésekkel),

- illetve ha matekoznom kellene az ellenállásokkal.

Alapvetően ugye a 3 E27-es led izzó (~500 lumen, 6500 Kelvin) lesz az ellenállás. De ha nem ennyire egyszerű, ha precízen ki kellene számolnom mindent, akkor inkább abbahagyom, mert ebben nincs rutinom, bőven könnyen elronthatok/nem érthetek meg valamit.

Egyébként a párhuzamos kapcsolás sikerült, már csak a boltból kell vennem (ha a fentiek alapján nem beszéltek le) ilyen-olyan vezetéket, zsugorcsövet, wago-t, stb.

Köszi mindenkinek, és jó tanulni ezt a témakört is!

2020. júl. 7. 09:35
 14/51 Szirty ***** válasza:

"Azt hinném, hogy sok dolgot nem lehet elrontani"

Kétségtelen, hogy 3 izzó párhuzamos kapcsolása nem rakéta tudomány.

Nem nagyon kellenek ide számítások, mégis ellehet rontani.

Szerintem a legtöbben a biztonságod... illetve inkább a felelősség miatt aggódnak.

Hol lehet ezt elrontani?

Pl. ott hogy nem a megfelelő vezetéket használod. Láttam én már UTP meg 300 ohmos antenna kábellel bekötött 230V-os dugaljat pl. Az a kábel minden szempontból alkalmatlan ilyesmire.

El lehet ott is rontani, hogy nem a talp érintkezőre kötöd a fázist. Ha nem dugvillás bekötésű (mobil) akkor ennek annyi a jelentősége hogy ha valaki fesz. alatt cserél izzót (sokaknak a nem világít=nincs áram) akkor kisebb eséllyel rázza meg ha kicsavarás közben a menethez ér.

El lehet rontani ott is, hogy bakelit foglalatba túl nagy teljesítményű izzó kerül ami esetleg tűzveszélyes lehet (szénné ég).

El lehet rontani ott hogy a bekötés kivitelezése nem megfelelő. Pl. túl hosszan van blankolva.

Vagy a bekötő vezetéken nincs mechanikai tehermentesítés és idővel kicsúszik az ér, hozzáérhet valamihez. Lámpa fémtesthez stb.

Ezek apró hibák és rá lehet legyinteni hogy "olyan probléma úgy sem lesz" de ez mind egy pici akna/időzített bomba lehet.

2020. júl. 7. 17:19
 15/51 anonim ***** válasza:
21%

#11, #12-nek:

(Ha már precízkedni akarsz!)

Te inkább ne adj semmiféle tanácsot a kérdezőnek.

A hálózati feszültség NÉVLEGES értéke? Azaz fiktív, állítólagos, képzelt, kitalált, koholt, ....?

A hálózati feszültség értékének kiszámítása az úgynevezett négyzetes középérték-számítással történik, aminek az értéke a legkevésbé sem "névleges".

Kérdezőnek:

"Picivel vékonyabb vagy picivel vastagabb drót _leginkább_ csak annyiban számít, hogy nagyobb eséllyel jut el az áram egyik pontból a másikba (szakadás, drótszálak száma), ugye?)"

Még egyszer megkérlek a saját, és a környezeted biztonsága érdekében: hívj egy szakembert!

Ha pedig csak a kíváncsiság hajt, akkor keress egy megfelelő tanfolyamot!

Figyelmeztetlek!

Az egyik esetben sikeres kísérleted más feltételek között egyáltalán nem biztos hogy sikeres lesz!!!!!

Három LED-et gond nélkül köthetsz párhuzamosan egy lednek a kábelével.

Ha ezt nagyobb teljesítményű fogyasztóval is megteszed, tehát hogy a nagyobb fogyasztó kábelével egyszerre hármat kötsz párhuzamosan, akkor könnyen leéghet a ház!

Nem kezdek bele a magyarázatba, mert ahhoz egy teljes gyorstalpalót kellene "lezavarnom" azok alapján, amit eddig tudok a tudásszintedről.

2020. júl. 7. 21:28
 16/51 anonim ***** válasza:
50%

#15 vagyok:

"nem szükséges extra félelmet tanúsítani irányomban"

Mindaddig amíg mindössze 3 "égő" párhuzamos kapcsolása a kérdés, addig tényleg nincs. De én úgy érzem hogy neked maga a kísérletezés tetszik, ahhoz pedig a tudásod ön, és közveszélyes!

A vezetékek méretezésénél a vastagság szempontjából kis különbségek nem bírnak különösebb jelentőséggel. (5-10%)

Viszont az már nagyon nem mindegy, hogy mi a vezeték ANYAGA!

És akkor itt el is értünk az úgynevezett fajlagos ellenálláshoz.

Ha pedig összekötsz egy réz-vezetéket egy alumíniummal, akkor "megeszik" egymást. Ez konkrétan egy elektrolitikus folyamat eredménye.

A két vezeték kontaktus-pontján a vezeték anyaga megváltozik, ami a fajlagos ellenállás növekedését, és a vezeték fokozott melegedését eredményezi. Ez a melegedés a terhelő áramtól függően könnyen a vezeték izzásáig fokozódhat.

Remélem ennyi is elég volt, hogy kísérletezések helyett inkább tanulásra ösztönözzelek.

2020. júl. 7. 21:47
 17/51 anonim ***** válasza:
100%

#15:

"A hálózati feszültség NÉVLEGES értéke? Azaz fiktív, állítólagos, képzelt, kitalált, koholt, ....?"

Olvasd el ezt:

[link]

Tehát szerinted a Műszaki Egyetem Villamos Energetika Tanszékén is rosszul tudják, hogy van névleges feszültség? Vagy nézd meg az MSZ1 szabványt:

[link]

Az MSZ1 szerint:

„2. Fogalom meghatározások

A következőkben megadott váltakozó feszültségek effektív értékek.

2.1. Névleges feszültség

Az a feszültség, amellyel egy rendszert vagy egy villamos szerkezetet megneveznek, és amelyre egyes üzemi jellemzőket vonatkoztatnak.”

"A hálózati feszültség értékének kiszámítása az úgynevezett négyzetes középérték-számítással történik, aminek az értéke a legkevésbé sem "névleges"."

Na, és miből számítod ki a négyzetes középértéket? Egyébként mennyi, ha a tűréshatáron belül legkevésbé sem a névleges?

"Még egyszer megkérlek a saját, és a környezeted biztonsága érdekében: hívj egy szakembert!"

Igen, kérdező hívj egy szakembert, csak ne a #15-öst!

2020. júl. 7. 23:17
 18/51 anonim ***** válasza:

Szirtyvel egyetértek.

De #16:

"A vezetékek méretezésénél a vastagság szempontjából kis különbségek nem bírnak különösebb jelentőséggel. (5-10%)"

A szabványos keresztmetszetek (nem vastagságok) között sokkal nagyobb eltérés van 5-10%-nál:

1,5 mm², 2,5 mm², 4 mm²...

"Viszont az már nagyon nem mindegy, hogy mi a vezeték ANYAGA!

És akkor itt el is értünk az úgynevezett fajlagos ellenálláshoz."

Három LED lámpa áramfelvétele csekély, mit számít az, ha az a néhány méter vezeték réz vagy alumínium? A terhelést bőven elviselik, feszültségesés is alig lesz... Réz és alumínium vezeték összekötéséről pedig szó sem volt.

2020. júl. 7. 23:35
 19/51 anonim ***** válasza:

#16, #18-nak:

Három LED lámpa áramfelvétele tényleg csekély, de a kérdező kísérletezik, és el akarom rettenteni attól hogy messzemenő következtetéseket vonjon le egy egyszeri esetből. Mint írtam is, ezzel, nagyobb teljesítményen ne próbálkozzon. A réz és alumínium keveredésének példájára is azért figyelmeztettem, mert így ezt a hibát már nem követi el.

#16, #17-nek:

Te meg gyorsan bújj vissza a gugliba, és majd ha ráérek akkor megkereslek. XD

Te nagyon h'lye!

Te magad írod: "Az a feszültség, amellyel egy rendszert vagy egy villamos szerkezetet megneveznek,"

Nem pedig a feszültséget nevezik névlegesnek te istenb'rma!

Azt EFFEKTÍVNEK hívják! XDXDXD

2020. júl. 8. 19:52
 20/51 anonim ***** válasza:

#16 vagyok:

"A hálózati feszültség nagyságát például effektív értékével szokás megadni. A 230 V-os, Magyarországon használt fogyasztói feszültségszint tehát 230 V effektív értékű, körülbelül 325 V csúcsértékű feszültséget jelent."

[link]

Én nem az internetről tájékozódom elektronikai kérdésekben. Ne magadból indulj ki.

2020. júl. 8. 19:55
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!