Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért engem hibáztatnak a tűz...

Miért engem hibáztatnak a tűz miatt, ha csak az utasítás szerint jártam el?

Figyelt kérdés
Tavaly akkumulátoros napelemeket telepítettek a munkahelyemre, és télen kevés áramot termeltek, úgyhogy nemrég megduplázták a napelemek számát, de akku ugyanannyi maradt. Rengeteg akku van a fészerben, az egyik sarokban kb 20db autó akku, a másikban villástargonca akkuk, meg vannak lítiumosak is. Múlthéten az autó akkus kupac elkezdett "pezsegni" és egyedül voltam, nem tudtam hol van a megszakító és villáskulcs sem volt a közelben, hogy levegyem a sarut, úgyhogy egy pajszerral lefeszítettem. Majd ezért lecsesztek, mert tönkretettem az akkut (javítható volt, ólomból öntöttek rá másik kivezetőt 5 perc alatt) és azt mondták, hogy többet ne nyúljak hozzá. Azt mondta a főnök, hogy normális ha kicsit buborékol és ne foglalkozzak vele. Aztán pénteken még intenzívebben pezsgett, de nem nyúltam hozzá, majd elkezdett füstölni is. Még ekkor sem nyúltam hozzá, majd 1-2 perc múlva kigyulladt. Ezúttal is egyedül voltam, és mikor láttom, hogy már lángolnak a litiumos akkuk egyból hívtam a tűzoltókat. Viszonylag hamar ki is értek, de már nem tudták megmenteni, leégett minden, a kár kb 7 millió Ft. Ezután ismét velem ordibált a főnök, hogy miért nem szóltam valakinek hamarabb.

tegnap 15:24
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
hülye a főnök szerintem
tegnap 15:28
 2/13 Szirty ***** válasza:
63%

"Aztán pénteken még intenzívebben pezsgett"

"...láttom, hogy már lángolnak a litiumos akkuk"

A lítiumos akku nem pezseg szerintem.

tegnap 15:38
 3/13 A kérdező kommentje:
Az ólmosak pezsegtek, a lítiumos kigyulladt
tegnap 15:45
 4/13 Szirty ***** válasza:
100%

Ha nem te okoztad a tüzet se közvetve se közvetlenül akkor nem te vagy a hibás.

Sajnos ettől még meghurcolhat a főnököd vagy kirúghat. Aztán mehetsz a sóhivatalba pereskedni.

tegnap 15:48
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

- Kaptál róla oktatást? Ha kaptál, aláírtál papírt róla?

- Alapszabály! MINDIG telefonálj/szólj, ha BÁRMI IS van! Elfogy a WC papír, berepült egy méh, vizelni kell,... Nálunk ez a szabály. Inkább 200 telefon/e-mail a semmire, mint 1X elbafjad.

tegnap 15:55
 6/13 anonim ***** válasza:
80%
Autóakkukat odakötni szerintem teljesen szabálytalan és veszélyes.
tegnap 16:12
 7/13 anonim ***** válasza:
Könnyebb mást hibáztatni.
tegnap 18:21
 8/13 Szirty ***** válasza:

"Alapszabály! MINDIG telefonálj"

Ó ezt ismerem. Nálunk is az összes hülye telefonál orrvérzésig, azonnal, minden hülyeségér. Ez a problémamegoldás.

Felhívnak valakit hogy lepasszolják a felelősséget és ne kelljen foglalkozni vele többet.

Hogy valaki oldja meg azt a problémát amivel ők szembesültek) és fingjuk nincs hogy mit csináljanak). Nekik ez a problémamegoldás.

Óóó de ismerem...

Szép, új világ!

tegnap 18:39
 9/13 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Lehet ólomakkut is tölteni, hozzávaló töltésszabályzóval, megfelelő konfigurációban.

Sőt, még olyan kötés is lehetséges, amikor a töltési végfeszültség úgy jön ki, hogy megfeleljen mindkét fajta telep töltéséhez.

Viszont manapság már savas akkut pezsegtetni, ezt minden hülyének tudni kellene, hogy nem szabad.

Példának okáért a 12 V-os akkunál, 20 °C hőmérsékleten, 14,4 V a vízbontási küszöb (hidegben agy AGM 14,7 V) tehát, ami fölé nem szabad tölteni és ezt a mai elektronikus töltők tudják is.

Ennél az esetnél valószínűleg olyan túltöltési hiba állt elő, ami mindkét akkufajtát veszélyeztette és megelőzhető lett volna már a gyanús pezsgés alapján egy feszültségméréssel.

Sőt, azt rendszeresen ajánlatos figyelemmel követni, állandóra bekötött kijelzővel, vészlekapcsoló védelemmel.

Li-ion akkut eleve BMS elektronika nélkül sem szabad bekötni, ami ezt kivédte volna.

Ott valami durva alkalmazási hibák lehettek szerintem, szakszerűtlen töltés.

tegnap 18:42
 10/13 anonim ***** válasza:
én kihívnám a katasztófavédelmet egy vizsgálatra, majd ők megmondják ki a hülye (nem te).
tegnap 19:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!