Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Miért nincs önbizalmam?

Miért nincs önbizalmam?

Figyelt kérdés

Szóval, bár a kérdés lerágott csontnak hat, úgy érzem, az én esetem azért kicsit más.

18 éves fiú vagyok, vannak barátaim, igazi társasági ember vagyok, imádok szórakozni menni, minden nap járkálni valahová; jó humorú vagyok, rengeteget szoktunk nevetni, marháskodni, néha annyira sokat, hogy már komolyan azt gondolom, hogy netovább, mert meghalok.

Értelmes vagyok, stb. mindenféle jó blabla.

Ugyanakkor, nagyon éles a kontraszt,mert otthon, vagy amikor bárhol egyedül vagyok, hihetetlen mértékig el tudok szontyolodni, szinte megkeseredem, semmin sem bírok nevetni, öngyilkos gondolataim támadnak, és legfőképp arra gondolok, hogy a környezetemben mindenki szerelmes vagy épp egyéjszakásokkal próbálkozik, nekem meg még kapcsolatom sem volt. Egyáltalán... abban sem vagyok biztos, hogy melyik nemhez vonzódom. Óriási bizonytalanságot érzek, és a kisebbségi komplexus is hatalmas méreteket ölt bennem, és nem tudom, hogy mit tegyek, hogy ez megszűnjön :(

2013. júl. 9. 16:39
 1/1 anonim ***** válasza:

Nem minden a társasági élet ugyebár.

Lényegében soha, semmiféle garanciáról sem beszélhetünk, mert az élet túl komplex ehhez. Adott X tényből nem következik mindig adott Y következmény.

A te esetedben az önbizalomhiány nem megdöbbentő, figyelembe véve azt, hogy a nemi hovatartozásoddal nem vagy tisztában, párkapcsolatod nem volt, és valószínűleg egyéb tényezők is hozzájárulnak még ehhez az önbizalomhiányhoz.

Az intelligencia is szerepet játszik ebben, mert mivel értelmes vagy, ezért az öntudat is fokozottabb nálad azokhoz képest, akik nem gondolkoznak annyit saját magukon és az életükön. Hiszen ott van a halomnyi partyarc, akinek meg sem fordul a fejében ( mondjuk legalább havonta 1x ), hogy milyen irányba is halad az élete, milyen az önértékelése, milyen képe van saját magáról, stb.

Tudod ezt te is: minél kevesebbet töröd a fejed, annál kevésbé fáj- persze ezt nem kell félreértelmezni. A tudatos gondolkozás igenis jó, csak nem kell beleőrülni.

A lényeg az, hogy te tisztában legyél saját magaddal és mindennel ami működik, illetve nem működik az életedben. Ne pánikolj, mert még 40 évesen is fognak akadni dolgok, amik nem működnek az életedben. Ilyen az élet és nem gond, mert a problémák fejlesztik az embert.

Azt, hogy miért nincs önbizalmad, saját magadnak kell rájönnöd. Részben már eddig is rájöttél, elvégre írtál pár részletet, amelyek alapján úgy gondolod, hogy kisebbségi komplexusod van. Ezek után már csak összegezned kell mindazokat a dolgokat, amelyek még hozzájárulnak ehhez. Néhány tanács:

- ne fojtsd el az önbizalomhiányt- sokan azt gondolják, hogy inkább elmennek a haverokkal ledönteni néhány felest és a problémák elmúlnak; struccpolitika ez és csak idő kérdése meddig tudsz elrejtőzni a probléma elől, előbb-utóbb úgyis visszatér hozzád

- használd fel a problémádat- kisebbségi komplexusaid vannak ? Miért ? Bármi, ami zavar téged saját magadon, azon most változtathatsz. 18 éves vagy, ebben a korban csak a tétlenség a legnagyobb bűn

- fő az őszinteség saját magaddal szemben: miért nem volt még párkapcsolatod ? Miért akartál öngyilkos lenni ? Miért vagy megkeseredett ? Ezek mind olyan kérdések, amelyekre tudsz válaszolni, feltéve ha kellően őszinte tudsz lenni saját magadhoz.

Ha nem vagy képes meghallgatni saját magadat, akkor választ sem fogsz kapni.

2013. júl. 10. 02:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!