Mit csinálnátok a helyemben? Mit csináljak? (19/F)
Elég összetett a helyzetem, ezért lehet, hogy elég összevisszaságnak fog tűnni. Sajnos nincs kivel megbeszélnem.
Röviden: kórosan elhízott vagyok, a szociális életem nulla, rossz tanuló vagyok, ergo nincs jövőképem, nem tudok magammal mit kezdeni.
Kiskoromtól kövér vagyok a szüleim ezzel sosem törődtek, amikor nekikezdtem a a fogyókúrának akkor sem támogattak. Már gyerekkoromban gátlásos és visszahúzódó lettem. Az egész a középiskolai éveim kezdetekor tetőzött. (Faluban lakom.) Bekerültem a közeli kisvárosba. Nem tudtam beilleszkedni (4 évet jártam oda), csak haveri kapcsolatok alakultak ki az osztályon belül, de továbbra is gátlásos voltam.
Ezzel párhuzamosan a tanulással is gondjaim voltak, főleg a középiskolában. 9.-ben megbuktam angolból és matekból. A pótvizsgán csak matekból mentem át, ezért újra kezdtem a 9.-et. 11.-ig kettesekkel és hármasokkal átbukdácsoltam. Angolból múlt éveben újra megbuktam, ezért esti tagozatra járok most. Átvettek 12.-be, de így sem kezdtem el tanulni. Ma volt angolból vizsgám, de nem mentem el, mert semmit nem tudok. Valószínűleg nem fognak angolból érettségire engedni, ha engednének is akkor is nagy eséllyel megbuknék.
Angolból már általános 4. osztályától hihetetlen gyenge vagyok. Semmi sem ragadt rám, ha tanultam, ha nem. Más tantárgyakból legalább a kettest ki tudom hozni.
Ma teljesen elegem lett, nem akarok így tovább élni, de fogalmam sincs mit tegyek.
Jelenleg 160 kg körül vagyok, ami rengeteg. A szociális életemben ez teljesen hátráltat, de már testileg is érzem. Hihetetlenül fáradékony vagyok, levert, nincs életkedvem stb..
Teljesen kilátástalannak érzem magam. Nincs kivel megbeszélnem a problémáim, ezért hónapok óta ugyan azon őrlődök egyfolytában és ezzel is csak az időm telik. Nem tudom mit tegyek, folyton azon pörgök, hogy mi lett volna, ha másként alakul az életem.
Nem akarok senkitől segítséget kérni (személyesen). A környezetem csak egy hihetetlen lusta embert lát bennem, a családom is. Éppen, ezért nem is tértem ki részletesebben az ilyen dolgokra. Nem is tudnék már segítséget elfogadni szerintem.
A lényeg, hogy hihetetlenül kétségbe vagyok esve. Utálom a helyzetem, utálom magam, a szüleimet hibáztatom, hogy miért nem segítettek. E mellett magamat is ostorozom, hogy miért nem tettem eddig semmit. <-De ezekkel nem jutok előrébb sajnos.
Kérlek segítsetek.
Ne hibáztass másokat! Változtass. Tényleg lusta vagy és nincs akaraterőd, pár oldalt elolvasol 10x az már min 2-3-as lesz, ha ennyit nem teszel meg magadra vess. Felnőtt ember vagyok, ha nem tetszik a súlyod, változtass rajta, ahozis csak akaraterő kell, tudom qurvanagy közhelnyek hangzik pedig így van. Szedd össze magad, rajtad kivűl senki sem változtathat a saját helyzeteden! Ha támogatnak az segit, ha nem az provokál, mindkettő úgyanolyan jó, mivel az eredmény egyetlen egy személytől függ TŐLED!
Valami nem teszik ? tegyél ellene, és ne sajnáltasd megad, az önsajnálat nem jóbarát, az akarat, na az már igen
Bocs ha kicsit nyers voltam, de neked most nem kedves szóra van szükséged, az csak lejebb visz ...
Szia!
Nagyon nehéz de csak rajtad áll! Az egyik ismerősöm is kórósan túlsúlyos volt és 16 évesen teljesen egyedül, akaraterőből lefogyott. Rengeteg diétát, edzéstervet találsz már a neten, bár szerintem az is elég, hogy reggel, este elmész futni, először csak 3 percre aztán, 5-re, 10, 15-re és így tovább. No meg figyelj oda, hogy mit eszel, este 6 után már nem érdemes semmit behabzsolni.
A tanulás szintén akaraterő kérdése. Leülsz, bevágod. Egyetemen sokkal többet kell, hamarabb idő alatt megtanulni. Ha most elveszel, nem lesz belőled senki! Talpra kell állnod, és ezért csak te vagy felelős! Simán helyrehozhatod az életedet, lehet még jótanuló, helyes fiú szép barátnővel, sok baráttal. Rajtad áll!
21/L
csak megnyitottam minden kérdést, de ezt el sem olvastam, mire rögtön kiszúrtam ezt: "Jelenleg 160 kg körül vagyok"
Fogyjál le, mert ez nagyon egészségtelen! :S
Vegyél erőt magadon... talán már hamarosan jön a szép idő is, ki lehet mozdulni! :)
Addig is tervezz meg magadnak egy étrendet! olvasgass sokat a dologról, menni fog! :)
Kedves Kérdező!
Helyetted senki nem hozza rendbe az életed, úgyhogy fogyj hozzá!
1. elmész a háziorvosodhoz, és kérsz beutalót egyszer az endokrinológushoz (lehet, hogy az elhízásod hormonális eredetű a tüneteid alapján) és a dietetikushoz. Ez utóbbi összeírja a diétád, ami lassan fogyaszt. Betartod az előírtakat! Kipróbálhatsz magad is a Te ízlésedhez igazodó diétát (makrobiotika v. paleolit).
2. a kapott orvosi papírokat a szüleid orra alá dugod, és elmondod nekik tisztelettel, hogy ha nem táplálnak normálisabban, akkor kezdjenek a temetésedre gyűjteni.
3. keresel olyan mozgásformát, ami az ízületeidet nem viseli meg, de kalóriát éget (jóga, úszás, biciklizés, vagy majd utána nézel, mi jó a Te állapotodra).
4. A kórosan sokat evők között sok olyan van, aki az evést használja stresszkezelésre, unaloműzésre, és időtöltésként. Te keresel magadnak egy nem hizlaló stresszkezelő módszert (jóga, meditálás, vagy ami megtetszik). Keresel magadnak olyan elfoglaltságot, amit a Te súlycsoportod is végezhet az egészsége kockáztatása nélkül (esetedben kreatív dolgokra gondolok v. kisállattenyésztés jutott még eszembe), ami illik Hozzád és sikerélményed van tőle(hasznos v. szép és Neked és a többieknek örömet okoz). Kis dolgokban gondolkodj egyelőre, aztán látod, mihez jön meg a kedved. Az új hobbid lefoglal annyira, hogy ne a hűtőszekrény körül őgyelegjenek a gondolataid. És ha hozzáfogsz valami újhoz, akkor az új ismerősöket is vonz.
5. Sajnálom, hogy nem mentél el az angol vizsgádra, ha nem is tudsz semmit, legalább az igyekvést látták volna rajtad. Mindazonáltal a legjobbnak azt találom, hogy ha elmondod a tanárodnak, amit most nekünk, és készülsz ezerrel az érettségire. (Saját tapasztalatom az, hogy a tanárok négy év alatt úgy ráunnak az ember képét bámulni, hogy átnyomják a vizsgán, csak ne lássák többet. Lehetsz akármennyire szeretetreméltó és kedves ember, annyira azért nem fognak ragaszkodni Hozzád az iskolában)
6. Ha hozzáfogsz az életed megváltoztatásához, időnként bejelentkezel itt a gyakorikerdesek.hu-n, mire jutottál. Ez a sok ember, aki itt válaszolt a kérdésedre, mind Neked izgul, hogy jobban légy, és hozd rendbe az életed. Mutass nekünk valamit.
Üdv R.
Köszönöm a válaszokat!
Voltam már orvosnál, annyit mondott, hogy egyek kevesebbet. A szüleim nem fogják megváltoztatni az étrendjüket. Az anyum és az apum is túlsúlyos. Anyumnak most volt egy rohama a munkahelyén. Volt kivizsgálásokon, a túlsúlya miatt volt. Erre vett különféle teákat. Az étrenden semmit sem változtatott. Nekem annyit mondott, hogy menjek futni, mert nem gyerekjáték az ekkora túlsúly, ill., hogy egyek mértékkel.
Az angol tanárom még csak féléve tanít. Igazából a tanulás nem nagyon izgat. Érettségi/iskola után dolgozni akarok menni, legalább 1 évig, hogy legyen pénzem (gyárba, ott nem nézik az érettségit).
Kedves Kérdező!
Messzemenően nem támogatom a szüleid felelőtlen viselkedését. Bár van étvágycsökkentő tea, de nem fogadnék rá nagy összegben, hogy az önmagában elég. Úgy néz ki, ezt az ügyet is neked kell a kezedbe venned. Nézz utána könyvekben, neten, mit is tehetsz magadért.
Dolgozni menni a Te helyzetedben egy jó megoldásnak tűnik, később is befejezheted a sulit.
Üdv és csak pozitív eredményeket halljunk Tőled! Sok sikert. R.
A szüleim felelőtlensége tudatlanságból adódik (lehet így egy kicsit csúnya). Mostanában elég sokszor levert vagyok és sűrűn hibáztatok másokat a hibáim miatt, pedig nem kellene. 19 évesen már tényleg nem foghatom senkire. Az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy komolyan, nyíltan még nem ültem le a szüleimmel beszélgetni. Sajnos nem bevett szokás nálunk a problémák megbeszélése, meg úgy alapból a családi beszélgetések. Ill. elég régóta csodára vártam, nem tudom mire pontosan, valami szikrára.
Most "tisztának" érzem magam, nem vagyok elkeseredve.
Köszönöm a biztatást és a tanácsokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!