Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Mit csinálnátok az adott...

Mit csinálnátok az adott szituációban?

Figyelt kérdés

Nem tudom, hogy mekkora a képzelőerőd. Mennyire tudod beleélni egy más szerepbe. Egy szituációs játékra invitállak.

Vagy te, aki néma. Kiborulsz valamin. Egy nagyon fontos életmentő dolgon. Igen! A te életed forog kockán. Egy számodra olyan fontos, becses tárgy haldoklik, mint a lélegeztető gép a rászorulónak. Nem tudom, hogy kitaláltad-e. Az okostelefonról van szó. Ami több mint telefon, hiszen soha nem beszéltél rajta. Benne laknak a barátaid. Pou, a virtuális halaid. A facebook s ami a legfontosabb. Ez a nyelved. Ha nincsen chatprogram vagy a felolvasó program elvesztél. Szóval érthető teljes mértékben a kiborulásod.

Nem tudom hogy reagálnál ilyen helyzetre. Én nyugodtan hidegvérrel próbáltam megjavítani, de egyszerűen nem megy. Közlöm anyámnak a problémát. Megvitatjuk. Szokás szerint nem tud segíteni. Kész vagy idegileg. Piszok éhes vagy, de nem tudsz enni. Leblokkoltál. Ilyenkor Fekszel a sötét szobában, mert a sötét nyugtat. Mire annyira megnyugodtál (nem teljesen), hogy enni tudjál rohansz a konyhába és rámolod ki a hűtőt. A konyhában anyád ál s majszol valamit. Te ügyetlenül dobálod az asztalra a kaját, mivel ideges vagy és szomorú. Minden leesik az asztalról. Bár nem borul. Kár nem történik. Anyád felriad, akinek félórája mondtad el viselkedésed okát: miért dobálsz? Figyelem! Néma vagy, telefon nincs nálad. Szóval válaszolni nem tudsz. Ebben a pillanatban megjelenik a minden lében kanál, mindenbe beleugató nevelőapád. Egy tök idegen, hiszen nem a véred. Ott áll összekulcsolt kézzel elállva a 120 kg testével az ajtót és néz, szugerál a szemével. Balra nézel. Anyád detto ugyanezt. Idegesen elkezded felvenni a lehuppant dolgokat. Mindenki csak néz továbbra is s eszükbe se jut segíteni. Erre Nevfater is feltesz egy kérdést. Annyira stressz alatt vagy hogy hallod, de nem fogod fel. Ismerős a szitu. Valami készül s nem jó dolog.

A kérdés az. Mit csinálsz némán s idegesen ismerve a múltból valami nem jó fog készülni, bepánikolva?

Most kérlek figyelmesen újra olvasd át az egészét! Csukd be a szemet s képzelj!

Mit csinálsz?

A) megvárod mi történik. Megbántanak. Te kiborulsz. A holnapod teljesen el van rontva. Kiborulsz ideges leszel ha ideges, blokkol a szervezet nem tudsz enni, se járni, remeg minden porcikád. Más hülyesége miatt szenvedsz.

ott nyomban összeesel s idegrohamot színlelsz. Szóval hazudsz. No meg úgy se veszik be, hiszen ennyitől nem szoktál rosszul lenni.

C) menekülsz kifele. A biztonságos zónába. Védelemért, amit a telefonod nyújthat. Igen ám, de el van torlaszolva az út. Nem adod fel. Még mindig pánik alatt vagy. Szépen óvatosan kipróbálsz bújni az apró résen amit hagy neked. Mondanom se kell, eszébe se jut félrállni. Majd mikor végre kint vagy. Megszólal: lökjél fel! Te engem ne lökdöss hangvétellel! Amint a szobádba érsz s áöleled a telefont nyugodtság árad végig rajtad. Majd provokációnak fogod fel a dolgot. Hiszen mi más lenne? Nem enged ki, mikor látja, hogy kiakarok menni. Kérdést szegez, mikor tudja hogy néma vagy.

2013. márc. 22. 05:46
 1/10 anonim ***** válasza:

Bele tudom magam kepzelni a szituacioba (ha a telefont elolenyre csereljuk a sztoriban)

Nem tdunek semmin ennyire kiborulni, vagyis rajtam nem igy csapodik le a feszultseg. Ha megis potyignak a dolgok a kezembol a dolgok idegessegemben, colt mar ilyen, akkor leulok es azt mondom a paromnak/szuleimnek, hogy

"kerlek segits!"

Ok atolelnek es elmondjak, hogy nincsen semmi baj, nyugodjak le, de nem a kimondott szavak, hanem a hangjuk es kozelseguk, a biztonsagerzet nyugtat le.

Ugye a konfliktuskerules nem megoldas, de ebben a helyzetben a B

Viszont azt sem ertem, hgy eltorlaszolva az ajto a neveloapaddal, akkor miert faj kommunikalni?

"Kerlek allj arrebb!" Vitat kezdemenyez....

Akkor

Most ennek a vitanak a lefolytatasahoz tul ideges vagyok, csak osszevesznenk.

Telefon....

Nem lehet egy targytol ennyire fuggeni, ez aegy targy, potolhato. Lemented az adatokat, amit gondolom mar regen megtettel, azelott, hogy problemaja lett volna, mert biztonsagi mentes kulon keszulekr (szamtogep) kell csinalni, mert barmikor tortenhet valami, pl ellopjak.

Az en esetem, annyi volt, holy a karomban tartott kabatzsebem melle tettem valahogy, ugy esett, hogy a kepernyoje betort, es meg alami lett, mert ezutan se kep, se hang... Barmikor tortenhet ilyen.

Ami nalad van az olyan nagyfoku fuggoseg, ami nem normalis, a szuleidnek pedig fogalma sem volt eddig errol. Nagyon ijeszto egy fuggo ember kinlodasat latni, foleg ha eddig nem is tudtak errol...

Tovabb kell lepni ezen..

En is megkerdeztelek volna, hogy mit csinalsz.

Mert biztos nem azt amit elterveztel, mert gondolom nem a foldre akartad dobalni az etkezeshez szukseges dolgokat...

2013. márc. 22. 06:25
 2/10 anonim ***** válasza:
Miért vagy néma?
2013. márc. 22. 06:32
 3/10 anonim ***** válasza:

Elso vagyok

Aki nema az tud kommunikalni, nem csak telefonnal ( a kerdeseket jelbeszeddel is le lehet kommunikalni!)

2013. márc. 22. 06:58
 4/10 anonim ***** válasza:

A történetből az hiányzik, hogy egy néma ember családtagjai ismerik a jelbeszédet, tehát velük tud kommunikálni egyéb eszköz nélkül.

Ha átmeneti némaság (pl. hangszálgyulladás), akkor meg ezen kár ennyire kiborulni, néhány nap alatt elmúlik.

2013. márc. 22. 06:59
 5/10 anonim ***** válasza:
56%
Némaság ide vagy oda, egy semmiség lett túlreagálva.
2013. márc. 22. 07:00
 6/10 A kérdező kommentje:
Egy betegség miatt vagyok néma már több, mint 1 éve. Nem kell nagy ész hozzá, hogy lássuk milyen is fontos a kommunikáció. A szüleimnek tudniuk kell, hogy milyen fontos eszköz a telefonom, hiszen látják, hogy egy éve ezen kommunikálok velük. Ők arrogánsak, inkább bántanak, mint nyugtatnának. Szóval a B választ. Hazúg vagy és ha lebuksz, nagyobb bajba kerülsz. Gratulálok! Megbuktál! Nincsen képzelőerőd. Mondd! Meddig bírnád némán? Hmm...??
2013. márc. 22. 12:19
 7/10 A kérdező kommentje:
A család tagjai csesztek megtanulni a jelbeszédet.
2013. márc. 22. 12:21
 8/10 anonim ***** válasza:
Sz*r lehet neked,nem tudom mit tennék a helyedben!:(
2013. márc. 22. 13:31
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
Ugyan nem tudom elképzelni milyen a némaság, de azt az érzést ismerem, amikor senki nem érti meg a problémád és sehol sincs egy csöpp segítő szándék sem. Tudom, hogy nagyon fontos egy ilyen telefon ebben a helyzetben, de egy nagy ölelés talán most mindennél többet segítene rajtad. Ezt sajnos egy gép előtt pötyögő idegen, mint amilyen én vagyok, nem tudja megadni, bármennyire szeretném. De őszintén sok sok szerencsét kívánok neked, hogy egyszer megtaláld a boldogságot.
2013. márc. 22. 23:39
 10/10 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm. Valóban ki vagyok éhezve a szeretetre s egy nagy ölelésre. Az Úr segít rajtam. Talpraesett srác vagyok. Majd kimászok belőle. Viszont ez az eset és még amik még történtek velem azelőtt öröke belevésődnek az agyamba.

Sajnos, vannak emberek kiknek előbb elfogy a türelmük. Ugyanis amíg te leírsz valamit, azt elmondani 2 perc, leírni 10. Így fáziskéséssel tudsz kommunikálni. Gondolj csak bele! Elhangzik egy mondat beszélgetés közben, mire te leírod a választ, elhangzik még 50 mondat. Majd felmondod a telefonoddal. 50 évesen már az előző mondatra sem emlékeznek. Ez csak egy program. Van többfajta chatalkalmazás. Pl. google talk. Rögzíti a leírtakat. Jóvoltamból az összes családtagot kiképeztem okostelefonra. Tudom, hogy nehéz egy 50 évesnek memorizálni, de akkor olvassa el! Puskázzon! Minden le van írva a telefonra. Szörnyű nehéz velük és így nekik is velem.

Én valójában könnytett jelbeszédet fejlesztettem ki. Direkt számukra. Nagyon egyszerű! Mindkét kezeddel formálod a betűt. Ez hosszadalmas, de egy órán belül elsajátítható. Tapasztaltam. Ugyanis egy érettségivel rendelkező idegen nő gyorsan elsajátította. Egy vadidegen! Igaz anyám is. A férfitagok nem! Szóval iszonyú nehéz! Majd utána jön egy év múlva az iszonyú felismerés. Több ezer mondatot az érzéseimről mindhiába írtam le. Semmit nem fogtak fel belőle. Pedig lásd ha elbírtam magyarázni/írni az okostelefon működését, akkor ezt is meg kellett volna érteniük.

Fokozzam még? Mindezért engem hibáztatnak. Másnap az óminózus estét követően bejött nevelőapám a szobámba. Több hónap után először. Azt mondta: -Baj van a viselkedésemmel! Pont ő mondta. Egy világ omlott össze bennem akkor. Idegösszeroppanás szélén álltam. Feküdtem a hideg padlón és öleltem Krisztust magamhoz. Fél napig tartott megnyugodnom.

Köszönöm a bíztatást mégegyszer!

2013. márc. 23. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!