Kissé "antiszociális" emberre hogyan hat a kollégiumi élet?
én egy hónap után otthagytam. már a legelején szörnyen álltam az egészhez, totálisan elmerültem az önsajnálatban. igazából visszagondolva nem is volt annyira rémes, az egyik szobatársamat már vagy tíz éve ismertem, néha tényleg jól elvoltunk és olykor én voltam a fő hangadó, de valami megmagyarázhatatlan ok miatt mégis irtó rosszul éreztem magam legbelül, szinte állandóan szorongtam. most már szörnyen bánom, de csak azért, mert kissé lejjebb vitte az önértékelésemet, hogy semmi kitartás nincs bennem.
amúgy attól is függ, hogyan érted azt, hogy "antiszociális" vagy. szerintem ez általában a gátlásosságból fakad, akkor eleinte tutira rossz lesz, de úgyis beleszoksz valamennyire. és hát gondolom az állandó önsajnáltatás sem szimpatikus, de az meg egy idő után elmegy az ember füle mellett. és ha szerencséd van, egész normális szobatársakat kapsz.
különben én középiskolai kollégiumban voltam, ráadásul egy egész szigorúban. az egyetemi biztosan sokkal jobb, nem köteleznek szinte semmire, ha nagyon eleged van, lelécelsz egy kicsit. előbb-utóbb meg valószínűleg rájönnek a problémádra és békén hagynak.
de felesleges pofatépés helyett pár szóban: szerintem a legrosszabb az, hogy ott van körülötted az a rengeteg ember, mégis rohadtul egyedül érzed magad, de az ember szinte mindent képes megszokni.
állj hozzá semlegesen, bármi megtörténhet.
azért kéz és lábtörést :)
08:28vagyok
23:39
zavar hogy írnak a kérdésedbe? hülye kérdésre hogy lehet értelmes választ adni?
ha most megtudod a választ, mi változik? leírhattad volna a kifejtésben hogy mindenképp be kell vonulnod
hülyeség ezen agyalnod, mindenkire másképp hat. amit tehetsz hogy mihamarabb elköltözöl majd.
02:19
lehet egy pár kérdésem feléd? (írnál privátba?) nem homo társkereső vagyok, megnyugodhatsz.
02:29
ha kifejtetted volna, jobban megértették volna.
sajnos azt kell mondanom még az olyan közhelyek mint "megszoksz vagy megszöksz" is értelemmel bírnak itt. ha kapsz egy balhés szobatársat és nem tudsz kiállni magadért, akkor te fogsz szívni. az meg hogy sok ember van 1 házban nem jelent sokat szerintem, de függ a kollégium felépítésétől is. kellemes szappanleejtős zuhanyzók...
23:34
ez nagy szerencse, mert ha valakit régóta ismersz akkor jobban kibírod, kivéve ha tudod hogy valami hatalmas különbség van köztetek.
igen ez az "antiszociális" itt elég tág fogalom, erre próbáltam én is rájönni de nem igazán adott használható választ.
más az hogy fél valaki az emberektől meg a következményektől vagy gyűlöli őket. én arra tippelek hogy benne az utóbbiból több van mint az elsőből.
ha valaki már gyakorlott "antiszociális", akkor tudja hogyan lépjen ki bizonyos helyzetekből. mint ahogy mondtad, sok sétálás, buszozás, bármi csak ne szóljanak hozzám, és így valamennyivel elviselhetőbb a kollégium is.
de mint hangsúlyoztam, semmi értelme ilyeneken aggódni, mert mindenkire másképp hat, főleg hogy szerencséstől függ milyen lesz a helyzet.
07:03
nem tartom hülye kérdésnek. ha benne lennél, valószínűleg nem így gondolnád.
volt, aki megértette komolyabb f@szverés nélkül is. nem mindenkinek nehéz a felfogása.
az anitszociális nálam is elég tág fogalom. nagy általánosságban nem figyelnek rám az emberek, társaságban eléggé egyedül vagyok, sokszor jelentéktelennek érzem magam, zajlik körülöttem az élet, de velem nem. másrészt meg gyakran felidegesít az emberek ostobasága vagy nyomoronc problémái, és bizonyos helyzetek, mikor ezeket az embereket tűrni kell. tehát így vagyok antiszociális, amit annyira nem bánok, de néha frusztráló. szóval megvagyok én így is, mert van egy saját szobám, és bármikor elvonulhatok, ha úgy döntök, hogy mondjuk most írni vagy filmet nézni akarok 2 napig, és nem beszélek senkivel. és erre azért nem lesz lehetőségem. arra voltam kíváncsi, egy hasonló emberben mi változik, ha mégis marad a kollégiumban.
lehet, hogy felesleges ezen aggódni, de szeretem előre számításba venni a lehetőségeket, mert így általában többre jutok.
07:03 vagyok
teljesen mindegy milyen helyzetben vagyok, nincs értelme feltenni egy olyan kérdést amiben nincs választás, érted? :)
az meg hogy kire milyen hatással lesz nagyon helyzet és egyénfüggő. attól hogy xy leírja a tapasztalatait nem biztos hogy neked is az lesz
ilyen alapon írhatnánk azt hogy g.h. egyetemista lövöldözött a tanszéken, tehát aki kollégiumba megy mind be fog kattanni.
ezen nincs mit felfogni, egyszerűen nonszensz a kérdés :) nem életszerű. olyan mint a túlvilágról elmélkedni miközben nyilvánvaló hogy úgysem tudjuk meg mi van a halál után csak ha odakerülünk. ez is ilyen, neked "nincs választásod" hogy oda kerülj vagy sem, van egy saját jellemed amit még te magad is idézőjelesen antiszociálisnak neveztél, tehát nem is ismerünk, és azt se tudjuk, milyen iskolába fogsz járni, hol, de ha mindezeket tudnánk, akkor sem számolhatjuk ki milyen embereket fognak felvenni oda abban az évben...
tehát a kérdésedre értelmetlen bármilyen nem általános választ adni.
miért? hogyan hat az élet általában az emberekre? egyikre így, másikra úgy.
azt szépen megértettük hogy aggódsz és jaj mi lesz de nem várhatsz el semmilyen "használható" választ.
vagy akkor miért nem azt a kérdést tetted fel hogy "rajtatok hogyan változtatott a kollégiumi élet?" és akkor jön mindenki az élménybeszámolójával
de ha neked f.verés hogy valaki válaszol a kérdésedre akkor bocsánat hogy foglalkozunk veled
remélem ez esetben kikapsz egy olyan embert aki fejleszt egy kicsit a beszédstílusodon...
nos nézzük akkor kedves "antiszociális ember": a te nyomoroncságodra, hülyeségedre másoknak hogyan kellene reagálniuk? gondolkoztál már ezen, mielőtt kimondasz valamit? ha igen, akkor mire jutottál? hogyan vagy képes szembenézni magaddal? mit teszel annak érdekében hogy változz?
mert sok emberrel beszeltem már aki másnak képzelte magát a többinél, de vajon valóban mások voltak? vagy csupán vakok észrevenni, hogy ők mennyire emberek?
tudod mi jellemez egy gyereket? egy gyenge embert? hogy elmenekül a problémái elől, mert képtelen megoldani őket. mert egyszerűbb elvonulni mint türelemmel magyarázni.
ez a te felelősséged lesz, hogy ezen változtass, mert az élet most egy olyan helyzetet hozott, amiből nem tudsz majd elmenekülni.
"lehet, hogy felesleges ezen aggódni, de szeretem előre számításba venni a lehetőségeket, mert így általában többre jutok."
ez jó dolog, csak mint mondtam ez helyzet és személyfüggő, így igazán hasznos választ nem tudunk neked adni.
ha fejlődőképes vagy, akkor fejlődni fogsz, ha nem, akkor nem változol, ha valami nagy hatás ér, akár bekattanhatsz és megölhetsz valakit, vagy magadba roskadhatsz egy életre. fogalmam sincs és senki más nem tudja ezt megmondani. néha fél év is kevés kiismerni egy embert vagy egy helyet, fél perc alatt senki sem fog a jövődbe látni. a fenti lehetőségeket megvizsgálva semmire sem tudsz felkészülni, tanácsokat adhatunk esetleges helyzetekre, mint például hogy járj el sétálni, vagy állj ki magadért, de ez megint attól függ milyen emberek vesznek majd körbe.
azért sok szerencsét hozzá, és mindenképp "beszélgess el magaddal" mert könnyen lehet hogy egy valódi antiszociális ember 1-2 hasonló megnyilvánulásodért jól bemosna neked. a különbség viszont az lenne szerintem hogy személyesen nem mernél senkiről sem így nyilatkozni. ez az antiszociális emberek másik jellemző tulajdonsága, hogy képtelenek megfelelően kommunikálni.
szálljál le a magas lóról, mert még le találsz esni róla :)
attól függetlenül, hogy egyetemes válasz nincs, még lehet értelmesen is hozzászólni, meg lehet vagdalkozni is :D
ki kérte, hogy bárki is kiszámolja, hogy mi történik velem?
"a rajtatok hogyan változtatott a kollégiumi élet?" azért lenne értelmetlen ebben az esetben, mert az emberek nagy része nem küszködik ilyen módon társasági/beilleszkedési problémákkal, vagy mondjuk úgy, különlegességekkel (én inkompatibilitásnak nevezem). az emberek nagy részének nem okoz gondot, hogy jól érezzék magukat adott társaságban, vagy elviseljenek maguk mellett x embert.
a f@szverés a "leírhattad volna a kiegészítésben, hogy..." részhez tartozik. olyan téren meg miért tartoznának hozzá külön információk a kérdéshez? aki válaszolni akar, és nem szőrszálat hasogatni, az tudja, hogy mire válaszoljon, és nem kell neki grafikonnal ábrázolni vagy miniszteri kérvényt benyújtani.
a beszédstílusom az én dolgom, szerencsére tudok disztingválni. tanárok előtt például nem használok olyan szót, amit indulatból vagy pongyolaságból megengedek magamnak, de megint nem értem, hogy jön ez ide.
hogy hogy hogyan kéne reagálniuk? most ezt meg kéne válaszolnom? gondolom elküldhetnének melegebb éghajlatra vagy kerülhetnének - amit nemigen szoktak megtenni, szóval passz.
képes vagyok szembenézni önmagammal. attól, hogy szeretsz messzemenő következtetéseket levonni, magas lóról osztani az észt, még nem biztos, hogy igazad van :) folyamatosan vezetek naplót, számon tartom a személyiségfejlődésemet, és egy regényben próbálom feltérképezni a diákéveim "sötét foltjait" és azok hátterét. magamhoz őszinte vagyok, és azokhoz is, akiket tartok valamire - de csak azokhoz.
kutatom a hibákat, és próbálom kielemezni őket - mérlegelni szoktam minden döntéshozatal előtt.
a változtatáshoz először egy nagyon komoly lelki eltökéltség szükségeltetik, és hogy túllépjek a saját korlátaimon. itt még nem tartok.
nézd, nem kötelező elhinni, hogy más vagyok, mint a többi... elég, ha én és a szoros környezetem tudjuk, hogy miben és mennyire különbözöm. egy nyilvános weboldalra írogató idegen, akinek nem egyszer felcsesszintették az agyát, nyilván nem fog mélylélektani diagnózist írni rólam :)
én magam is gyengének tartom magam, de ahhoz elég passzívnak és most már érzéketlennek is, hogy alig tegyek gyakorlati lépéseket a problémáim megoldására. szeretném őket megoldani, de valahogy nem érdekel eléggé. viszont a türelemből elegem van. rengetegszer voltam már lelki szemetes, támasz, létra, amin magasabbra lehetett mászni, satöbbi... mindig csak a türelem, meg a protokoll-mosoly.
ebben igazad van, az én felelősségem lesz. illene kiállni magamért, ha már ilyen szépen körvonalazódnak a dolgok. ez még a jövő zenéje.
nem kértem, hogy a jövőmbe lássanak.
azért tettem idézőjelbe az antiszociális szót, mert mint már mondtam, nem szenvedek antiszociális személyiségzavarban. a szót a köznapi, azaz nem pszichológiai/orvosi értelmében használom.
tévedsz, mert mernék... csak baromira nem érek el vele semmit. az emberek nem tudják összeegyeztetni az álarcom, meg a néha mögüle kibúvó valamit. vagy nem érdekli őket. végül is mindegy.
nem én vagyok a magas lovon, hanem aki f.verésnek minősíti mások hozzászólását. de ha gondolod megindokolhatod miért érzed úgy hogy feltétlenül le kell hurrognod mások segítőkészségét
"értelmesen" ez is egy szép relatív szó
én nem igazán látok így sem lényeges különbséget, főleg úgy hogy manapság minden második ember "antiszociális" meg "egyedi" meg "művész".
ez az egyetlen motívum nem olyan kiszámítható változásokat kínál, amivel használható válaszokat kapsz.
hogy konkrét esetet mondjak, volt akinek pszichiáterhez kellett mennie, volt olyan aki megölt egy embert, meg vannak olyanok is, akik "megjavultak" vagy jól viselték.
mivel egyik a másiknak teljes ellenkezője, nem lehet érdemben beszélni erről.
de még ha létezne is egy reprezentatív statisztikai felmérés erről, akkor is csak súlyozni lehetne a valószínűségeket
"aki válaszolni akar, és nem szőrszálat hasogatni, az tudja, hogy mire válaszoljon, és nem kell neki grafikonnal ábrázolni vagy miniszteri kérvényt benyújtani. "
értsük úgy hogy aki nem gondolatolvasó, az le van tojva? tulajdonképpen te most kérdezel, vagy egy bizonyos választ vársz? én megpróbáltam magyarázni, innentől kezdve a te dolgod.
"de megint nem értem, hogy jön ez ide. "
sokmindent nem értesz még
"attól, hogy szeretsz messzemenő következtetéseket levonni, magas lóról osztani az észt, még nem biztos, hogy igazad van "
szerintem ez a baj veled, hogy magadnak is hazudsz. ha szembe mernél nézni magaddal, nem hárítanál másokra, ugyanis te vagy az aki magaslóról osztja a miniszterelnöki kérvényt azoknak, akik nem gondolatolvasók
és ha tudnál disztingválni, nem vetítenél ki olyan dolgokat amik valószínűleg benned vannak, azaz különbséget tudnál tenni a kérdés és a messzemenő következtetések közt.
ez így neten még elmegy, mert biztonságban érzed magad, de ha személyesen ilyeneket mondtál volna... csak hogy személyesen nem mondasz semmit
nézd, nekem igazán mindegy hogy mit hitetsz el magaddal, hogy nézel szembe magaddal, milyen módszerekkel próbálod védeni az álláspontodat, nekem nem kell beismerned semmit, nem vagyok ítélőbíró, de ha ilyen tiszteletlenül beszélsz másokról, ne lepődj meg ha valaki elküld melegebb éghajlatra: az antiszociális és a bunkó közt van különbség.
talán ez a baj, hogy eddig még senki sem rakott téged helyre egy jókora pofonnal, vagy egy fejleordítással, ezért feszegeted a határaidat.
de nem azért vagyok itt hogy megfejtselek
további magyarázat szükségtelen ha úgysem érted meg/fogadod el
"a változtatáshoz először egy nagyon komoly lelki eltökéltség szükségeltetik, és hogy túllépjek a saját korlátaimon. itt még nem tartok. "
ez igaz, és örülök hogy legalább ezzel tisztában vagy.
de ha tanácsolhatom, vedd a listádba a tisztelet megtanulását, betartását mások iránt, főleg ha segítő szándékkal közelednek, valamint azt is jegyezd meg, hogy a saját relatív fogalmaid és elképzeléseid az emberek nem fogják egyből kiolvasni a fejedből
ez arrogancia, és ha olyan emberrel találkozol, mint én, aki nem tűri ezt, számíts arra hogy a megszegése esetében rossz következményei lesznek.
"nézd, nem kötelező elhinni, hogy más vagyok, mint a többi... elég, ha én és a szoros környezetem tudjuk, hogy miben és mennyire különbözöm."
de ennek az ismeretnek hiányában érdemben nem is lehet arról beszélni hogy mi fog veled történni a kollégiumban. mert ugyanúgy szólhatott volna a kérdés a szőke emberekről vagy a magas emberekről, de 1-1 motívum nem meghatározó ebben.
"egy nyilvános weboldalra írogató idegen, akinek nem egyszer felcsesszintették az agyát, nyilván nem fog mélylélektani diagnózist írni rólam :) "
ha ez rám célzás, egyrészt nem ismerlek, így nem írhatok rólad diagnózist, másrészt nem tűröm az arroganciát, és ez ellen mindig fel fogok szólalni. de bátorkodom azt állítani hogy ez a legtöbb emberre igaz lenne bárhol a neten.
ha meg te magad is tudod hogy hogy érzéketlen vagy, akkor ne tegyél úgy mintha meglepődnél azon, hogy valakinek nem tetszik, hogy kollektíven le"húdeértelmes"ezed a válaszolókat
ráadásul én az eddigi mosolyaidat is eléggé protokollmosolynak értelmeztem
ha eleged van belőle, akkor vállald fel a véleményed élőben is, mert ha mindig csak mosolyogsz, akkor pozitív megerősítést adsz a negatív dolgokra is. és innen szerintem már csak egy lépés a vigyorgó öltönyös bohóc, aki szerint mindig minden rendben lesz ha elég mélyre nyalunk.
meglehet hogy eddig nem volt sok emberrel dolgod hogy kifejleszd ezeket, de ha nem változol, akkor csak magadnak fogsz ártani ezzel.
és nem azért kell kiállnod magadért mert illene, hanem mert saját érdeked, de egyszer el kell kezdeni a "kellene" részt átalakítani "csinálom"má ha nem akarsz örökké a szerencsében reménykedni. ehhez kell motiváció, és szerintem ennek a hiányában vagy. meglehet 1-2 durva esemény elindítja majd benned a motivációt, amiből tettek lesznek. de reméljük hogy a kisebbek is hatni fognak.
"nem kértem, hogy a jövőmbe lássanak. "
én, és még pár ember úgy értelmezte, hogy a valódi kérdés az, hogy mi lesz veled a kollégiumban. mert én úgy vettem észre hogy a legtöbb kérdés mögött van egy valós kérdés, amire kíváncsi a kérdező. tehát a fenti kérdést nevezhetjük közvetítő kérdésnek is.
ez olyan mint amikor valaki megkérdezi hogy mi értelme az életnek, és az emberek azt válaszolják, hogy ne legyél öngyilkos. az sem a feltett kérdésre válasz.
ha meg a feltett kérdésre válaszolunk: sokféle módon hathat, amivel ugye megint nem mész semmire.
"a köznapi, azaz nem pszichológiai/orvosi értelmében használom. "
ez érthető is, de ez nem magyarázza meg mitől tartod magad annak, és mint köznapi használat nagyon szabad értelmezésű lehet.
"vagy nem érdekli őket."
hidd el, engem sem érdekel, hogy valaki álarcból vagy valóságból bunkó, ha nem bánik velem úgy, ahogy én azt elviselhetőnek tartom, nem leszek számomra vonzó az illető...
nyilván gyümölcsözőbb mindenkinek álarcozni meg hazudni, példának ott vannak a politikusok, meg a celebek, de akkor fogadd is el a következményeit.
szóval eljutottunk odáig hogy nem akarom tovább húzni, nekem végül is mindegy az életed mert nincs hozzá közöm, de remélem hogy találtál azért ezek közt használható választ és sikerül kijavítani a "hibáidat".
sok szerencsét a kollégiumhoz
az engem nem izgat, ha nem látszik a különbség :)
nem bizonyos választ vártam, hanem egyéni gondolatokat.
tényleg sok mindent nem értek. például hogy mi okod van ide írogatni, irreveláns módon bizonygatni az igazad. ugyanis magamnak nem hazudok, legalább is nem tudok róla. másrészt meg úgy érzem, hogy jogom van megítélni, hogy melyik válasz számomra mennyit ért. ha ez bunkóság, akkor nagyon sajnálom.
a tiszteletet majd akkor tanulom meg, ha lesz neki értelme. tudod, én nem tartom magam egy alpári embernek, másrészt meg ha az emberek nem mondanak hülyeségeket vagy nem szurkálódnak ok nélkül, akkor majd én is tisztelettel viseltetek az ő irányukba. ennyi.
legközelebb majd világos megfogalmazásra törekszem, vagy nem törekszem semmilyenre. rossz következményei? például önérzetes emberkék feketelistára tesznek? :D
de te nem is akarod elhinni, hogy más vagyok, mint a többi (még magyarázattal megtoldva sem). innentől kezdve azt is írhatnám, hogy porfíriás és hermafrodita vagyok, meg 6 személyiségem van. neked ugyanannyira lenne hiteltelen, mint az, amit eddig mondtam, szóval tök mindegy :) próbálj meg egy ateistát győzködni Istenről, vagy egy keménykalapos hívőt a tudományról. kb ugyanez az eredménye.
"csak egy lépés a vigyorgó öltönyös bohóc, aki szerint mindig minden rendben lesz ha elég mélyre nyalunk." ehhez a bekezdéshez csak annyit, hogy igazad van, de hogy még tovább görgessem a lavinává gyűlt hógolyót, szerintem az emberek túlnyomó többsége ilyen, és ezért nem is érdemes foglalkozni a jelenséggel... aki az, az, aki akarja megszólja vagy elkerüli, aki meg nem, az meg várhatja, hogy tisztességből mikor kovácsol magának egzisztenciát.
sajnos ilyen a mai világ. még a nyalás sem garantál több előrehaladást, max nehezebb tőle tükörbe nézni.
a valódi kérdés az volt, amit feltettem, mondjuk annyival tényleg nem ártott volna kiegészíteni, hogy "ha van ilyen jellegű személyes tapasztalatod, akkor szívesen várom"... aki nem tudja vagy nem akarja megérteni, annak millió egy oldal áll még a rendelkezésére, nem kötelező leragadni.
nem érted. :) és nem is fogod. az emberekkel több mint elviselhetően bánok, csak épp ez se ér többet, mintha egyfolytában arrogáns bunkó lennék (ami amúgy nem vagyok, de nem akarlak meggyőzni az ellenkezőjéről, higgy, amit akarsz)
valóban voltak benne érdekes gondolatok, meg ugye tévedések is.
köszönöm
én másképp látom, de mivel mindketten úgy látjuk hogy elbeszélünk egymás mellett, nincs értelme folytatni a deigendenem jellegű dolgot
sok szerencsét
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!