Mi az élet értelme?
Az első vagyok.
Hogy érdemi választ is adjak:
Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.
Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú.
Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.
Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami.
Hát akkor mi?
Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.
Örkény István
Utolsó: szerintem akkor is csak a madzag teszi. Nem tudom, ki mondta, hogy harmadrangú...
Kérdező: megválaszolom neked, ha előbb meghatározod pontosan, hogy mit értesz "értelem" alatt. S ha már itt tartunk, az "élet"-re is kéne egy jó meghatározás. Még a biológusok is nehezen boldogulnak vele. Függ a válasz attól, hogy hiszel-e a halál utáni életben, mettől meddig nézed, illetve, hogy az emberi életre, a földi életre, az esetleges összes, a világegyetemben előforduló életformára, esetleg a saját életedre gondolsz.
Az értelem meg végképp meghatározhatatlan. Mitől van valaminek számodra "értelme"? A céljára vagy kíváncsi? Az okára? Kinek a szempontjából?
Ez az, amiért senki nem tudja ezt a kérdést megválaszolni. Túl sok a meghatároz(hat?)atlan dolog benne.
"Szerintem semmi értelme.. Megszületünk ,meghalunk. Bármit csinálok ez fog történni."
Mindennap elfekszed az ágyadat, mégis valamiért minden reggel beveted. Minden nap koszos lesz a ruhád, mégis kimosod újra és újra. Úgyis éhes leszel újra, mégis eszel. Úgyis minden válasz után újabb kérdéseket fogsz találni, mégis keresed a válaszokat. Úgyis meghalsz, mégis élsz.
Egy a célja,hogy szaporodjunk de azt is minek? Úgyis meghalunk nem? Vagy a természet mit akar ezzel elérni?
Van értelme az életnek?
Az ember is csak biokémiai reakciók sokasága.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!