Miért hiányzik ennyire a gyerekkorom?
Valahogy úgy érzem sokkal jobb világ volt a 90 években.
Mostanra minden olyan mű, felszínes.... lehet a korral jár de lehet, hogy egyszerűen csak rossz felé változunk.

"Leírtam már, hogy sok embernek nem használnak ezek a dolgok."
De használnak, csak nem tesznek meg mindent a saját gyógyulásuk érdekében. Úgy vannak vele, hogy a szakember majd megoldja helyette, neki nem kell semmilyen erőbefeketetést tenni ezért. Pedig a lelki traumákat fel lehet dolgozni. Hosszú időbe telik, de feldolgozható. Élő példa erre párom. Szar gyerekkor, sok trauma, ami kihatással is lett a felnőtt korára, de napi szinten tesz azért, hogy jobb legyen. Az elmúlt jó pár évben jó pár szakembernél megfordult, szakkönyveket olvasott, videókat nézett és sokkal jobban van, mint akkor, a legelején. De van még mit tenni saját magán.
"Nem élek náluk harmincszor egészségesebben, azt elhiheted."
Nem tudhatod, hogy nekik milyen rejtett lelki nyomoruk van, ami eleve megbetegíti a szervezetüket folyamatosan, ami pl. neked nincs.
"Amit te csinálsz, azt meg áldozathibáztatásnak hívják."
Nem, nem az. Én arra világítok rá, hogy egy felnőtt ember igenis saját maga életének a kovácsa, minden egyes tettünkért, gondolatainkért mi magunk vagyunk a felelősek. Persze vannak kivételek, de ez igencsak kis százalék. Minden egyesen tettünknek vannak következményei, amiért megintcsak mi magunk vagyunk a felelősek.
Persze, rengetegen szenvednek ártatlanul, ez tény. De pl. azért kérdezzük meg, hogy ők vajon teljesen ártatlanul vannak ott, ahol vannak?
Amikor a hírek mutat egy szegény roma éhező családot, ahol legalább 10 gyerek van egy ütött kopott viskóban, akkor fel lehet tenni azt a kérdést, minek csinált annyi gyereket? Akkor most ki a felelős azért, hogy éhezik és nyomorog a család egy olyan faluban, ahol szinte alig van munkalehetőség?

"Élő példa erre párom. Szar gyerekkor, sok trauma, ami kihatással is lett a felnőtt korára, de napi szinten tesz azért, hogy jobb legyen. Az elmúlt jó pár évben jó pár szakembernél megfordult, szakkönyveket olvasott, videókat nézett és sokkal jobban van, mint akkor, a legelején. De van még mit tenni saját magán."
Látod, te is azt írtad, hogy van még mit változtatnia a párodnak saját magán. Pedig tesz a lelki egészségéért, de akkor sem jó minden. Sok ember van hasonlóképp ezzel.
"Nem tudhatod, hogy nekik milyen rejtett lelki nyomoruk van, ami eleve megbetegíti a szervezetüket folyamatosan, ami pl. neked nincs."
Ha valóban rejtett a lelki nyomoruk (tehát még ők maguk sem tudnak róla), akkor aztán tényleg nem tehetnek arról, hogy megbetegszenek. Az pedig nem érdeme senkinek, hogy szerencsés élete van és így nincs lelki nyomora.
"Én arra világítok rá, hogy egy felnőtt ember igenis saját maga életének a kovácsa, minden egyes tettünkért, gondolatainkért mi magunk vagyunk a felelősek."
A gondolatokért szerintem tényleg nem lehet hibáztatni senkit. Neked tényleg sosem jutott eszedbe olyan dolog, aminek nem kellett volna? Sosem hibáztál még?
"Akkor most ki a felelős azért, hogy éhezik és nyomorog a család egy olyan faluban, ahol szinte alig van munkalehetőség?"
Arról legalább részben tehetnek, hogy sok gyerekük van, de az már nem az ő hibájuk, hogy nincs a falujukban munkalehetőség. Az egész környezetét nem tudja megváltoztatni senki.

Te ezt írtad, idézem: "sok embernek nem használnak ezek a dolgok"
A másik válaszodban pedig ezt írtad: "Látod, te is azt írtad, hogy van még mit változtatnia a párodnak saját magán. Pedig tesz a lelki egészségéért, de akkor sem jó minden. Sok ember van hasonlóképp ezzel."
A két idézett rész üti egymást. Az elsőben te azt írod, hogy nem használnak ezek a dolgok. Én erre azt válaszoltam, hogy de igenis használnak.
Igen, van még mit változnia, mert annyi traumát kapott, hogy egyszerűen még nem jutott még a végére, hogy feldolgozza, és ezek időbe telnek. De ezek a dolgok igen is használnak.
Blőd számadatokkal, hogy megértsd: kapott 100 traumát gyerekkorában, amiből már 60-at feldolgozott felnőttként. Maradt még 40 feldolgozatlan, ami időbe telik feldolgozni.
Érthető így?
Rejtett dolog: te minden lelki problémádat, vagy bajodat kiteregeted mindenkinek, hogy tudjanak róla? Itt a rejtett dologgal kapcsolatban arra utaltam, hogy nem kötik a másik orrára, ha valami problémájuk van. Létező, tudtak róla, de te nem tudsz róla, ennyi, mert nem rád tartozik.
"A gondolatokért szerintem tényleg nem lehet hibáztatni senkit."
De igenis lehet. Mert csak rajtad múlik, hogy milyen gondolatokkal veszed magad körbe. Nézz utána a pozitív és negatív gondolkodásnak, ha eddig erről nem tudtál. Hasznos lesz.
Teszteld le magadon ezt, gondolkodj el hétig pesszimistán, hogy úgyse sikerül semmi, milyen szar az élet, nekem úgyse jön össze semmi, megint drága minden...stb.
Másik héten pedig gondolj pozitívra, pl. szép az idő, süt a nap, élek, egészséges vagyok..stb.
Aztán figyeld meg magadon, hogy milyen a hangulatod, közérzeted. Teljesen más lesz.
"Arról legalább részben tehetnek, hogy sok gyerekük van, de az már nem az ő hibájuk, hogy nincs a falujukban munkalehetőség. Az egész környezetét nem tudja megváltoztatni senki."
El lehet menni másik faluba dolgozni, lehet segítséget kérni munkalehetőséggel kapcsolatban..stb. Mindig van választási lehetőségünk.

"Igen, van még mit változnia, mert annyi traumát kapott, hogy egyszerűen még nem jutott még a végére, hogy feldolgozza, és ezek időbe telnek."
Szerinted tehet arról, hogy még nem jutott a végére és ezért lelki problémái vannak? Mert szerintem nem.
A rejtett dolgokkal kapcsolatban arra gondoltam, hogy sok olyan rossz emléke is lehet az embernek, amire már nem emlékszik, de attól még hatással van az egészségére. Szerintem erről sem tehet senki.
"De igenis lehet. Mert csak rajtad múlik, hogy milyen gondolatokkal veszed magad körbe."
A gondolatok maguktól is jöhetnek. Te tényleg semmi olyanra nem gondoltál még, amire nem kellett volna? Erre nem válaszoltál, szerintem nem véletlenül.
"El lehet menni másik faluba dolgozni, lehet segítséget kérni munkalehetőséggel kapcsolatban..stb. Mindig van választási lehetőségünk."
Lehet, hogy a környező falvakban sem veszik fel őket dolgozni sehová. Nem önszántából és jókedvében nyomorog senki, azt azért elhihetnéd.

Arról nem tehet, hogy nem jutott még végére, viszont ő nem is keres kifogásokat, nem sajnáltatja magát, felelősséget vállal a saját életéért, és tisztában van a hozott traumáival is.
És mint már említettem, a pszichológiai dolgok használnak, (amire te azt írtad, hogy nem használnak), ha teszel is érte. Belefektetett energia nélkül nincs jutalom.
"A rejtett dolgokkal kapcsolatban arra gondoltam, hogy sok olyan rossz emléke is lehet az embernek, amire már nem emlékszik, de attól még hatással van az egészségére. Szerintem erről sem tehet senki."
Ezért jó foglalkozni önismerettel, hogy a tudat alatti dolgokra fény derüljön.
Szokták mondani, hogy a "A törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól!"
"A gondolatok maguktól is jöhetnek. Te tényleg semmi olyanra nem gondoltál még, amire nem kellett volna?"
De gondoltam egy pillanatra, viszont én 100%-ban tisztában vagyok a gondolatok teremtő erejével. Az, hogy egy pillanatra valamire gondolsz, az nem egyenlő azzal, hogy a nap 24 órájában mire fókuszálsz leginkább, milyen gondolatokkal veszed magad körbe.
"Lehet, hogy a környező falvakban sem veszik fel őket dolgozni sehová. Nem önszántából és jókedvében nyomorog senki, azt azért elhihetnéd."
Önkormányzattól, munkaügyiközpottól vagy hasonló szervektől, pl. szociális munkásoktól, lehet segítséget kérni és majd ők eligazítják őket ebben a dologban. Valahol el kell kezdeni a munkakeresést és nem a segélyre kell appellálni.

"És mint már említettem, a pszichológiai dolgok használnak, (amire te azt írtad, hogy nem használnak), ha teszel is érte."
Ha valaki olvassa az önismereti könyveket, az már tett érte valamit, hogy használjanak. Ettől függetlenül sok embernek nem segítenek ezek a dolgok.
"Ezért jó foglalkozni önismerettel, hogy a tudat alatti dolgokra fény derüljön."
Mindenre soha nem fog fény derülni. Egyszerűen nem képes az ember mindenre visszaemlékezni.
"Valahol el kell kezdeni a munkakeresést és nem a segélyre kell appellálni."
Szerinted miért nincs munkájuk, ha nekik is jobb lenne úgy, ha lenne? Szerinted ők szándékosan keresztbe tesznek saját maguknak?

"Ha valaki olvassa az önismereti könyveket, az már tett érte valamit, hogy használjanak. Ettől függetlenül sok embernek nem segítenek ezek a dolgok."
Elolvasni a könyvet csak egy dolog, attól még nem változik meg semmi. De alkalmazni is az ott leírtakat az megint egy másik dolog. Na, azt hívják cselekedetnek.
"Mindenre soha nem fog fény derülni. Egyszerűen nem képes az ember mindenre visszaemlékezni."
Jó szakemberek segítségével felderíthető a tudatalatti. A pszichológia foglalkozik a tudatalattival.
"Szerinted ők szándékosan keresztbe tesznek saját maguknak?"
Igen, szándékosan. Direkt csinálnak sok gyereket, hogy ne kelljen dolgozniuk, mert a segélyre mennek. Direkt nem tanulnak rendesen, mert ez a hozott családi minta, hogy könnyebb lopni, csalni, hazudni.

"De alkalmazni is az ott leírtakat az megint egy másik dolog. Na, azt hívják cselekedetnek."
Az is cselekedet, ha valaki elolvas egy könyvet. Arról megint csak nem tehet senki, ha alkalmazni nem tudja valamiért az olvasott dolgokat.
"Direkt nem tanulnak rendesen, mert ez a hozott családi minta, hogy könnyebb lopni, csalni, hazudni."
Arról sem tehet az ember, ha szar családi mintát lát. Ők sajnos mást nem ismernek, csak ezt. Nem véletlen, hogy csak keveseknek sikerül kitörni ebből. Ha tudnának, akkor ők is másként élnének.

"Az is cselekedet, ha valaki elolvas egy könyvet. Arról megint csak nem tehet senki, ha alkalmazni nem tudja valamiért az olvasott dolgokat."
Te tényleg ennyire felelősséghárító vagy?
Amikor te az iskolába jártál, és el kellett sajátítanod a dolgokat, de csak elolvastad a könyvek és kész? Vagy többször elolvastad és több időt szántál neki?
Ha valaki nem tudja alkalmazni a leírtakat, mert mondjuk nem ismer pár szót, akkor ott a Google, utána lehet keresni az ismeretlen szavaknak. Vagy, ha azt sem érti, akkor vagy értelmi fogyatékos, vagy egyszerűen nem érdekli az egész, hogy meggyógyuljon, de ez megint csak az ő hibája.
Az egyszerű pszichológiai, önfejlesztő könyveket bármi meg tudja érteni, még az nulla értelmi és érzelmi intelligenciával rendelkező párom apja is megérti, csak nem alkalmazza, mert nem akarja.
Attól, hogy hozol egy mintát otthonról, jogodban áll felülvizsgálni, hogy az a minta jó vagy rossz, hogy az a hasznodat szolgálja-e vagy sem. Van diplomás roma ismerősöm, egy fősulira jártunk, csak ő másik szakra, tehát, ha akarnának, akkor ki tudnának törni abból a légkörből. De ők, azaz a többség, úgy dönt, hogy nem törnek ki a nyomorból. Ez az ő döntésük, ő felelősségük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!