Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Rasszista az ,ha nem vagyok...

Rasszista az ,ha nem vagyok anti-rasszista?

Figyelt kérdés
A testvérem azt mondja ,hogy az vagyokk , ha nem állok ki ellene.

2021. júl. 3. 23:21
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
39 szavazat
1 2
 1/20 anonim válasza:
94%
Mivan? 🤨 Ezt így nem tudom feldolgozni magyarázd már el
2021. júl. 3. 23:24
 2/20 anonim ***** válasza:
23%

A rasszizmus a gyűlöletről szól és az előítéletekről. Az "anti rasszisták" is rasszisták. Ők is gyűlölködnek és előítélettel vannak.

Nem kimondottan az a rasszizmus, hogy látok egy cigányt és na ez biztos lop, csal, hazudik, nőket erőszakol.

Az is rasszizmus, ha a kihalt utcán látok egy kevésbé jólszituált embert és kevésbé érzem magam biztonságban. A külseje alapján ítélem meg. Lehet jó ember, csak éppen szegény.

De attól még az van bennem, hogy ez lehet mindjárt megkésel, kirabol vagy valami.

A rasszisták többsegének akiben van faji alapú gyűlölet is annak oka van amit akár súlyos évtizedek égettek belé. Az, hogy pl a tesód is vakon gyűlöli az ilyen embereket az ugyan úgy rasszizmus. Hogy mivel valaki "rasszista", már nem jó ember.

2021. júl. 3. 23:32
 3/20 anonim ***** válasza:
92%

nem vagy rasszista

2.

"Az is rasszizmus, ha a kihalt utcán látok egy kevésbé jólszituált embert és kevésbé érzem magam biztonságban. A külseje alapján ítélem meg. Lehet jó ember, csak éppen szegény."

ez nem rasszizmus, hanem előítélet, a "rasszizmus: fajgyűlölet, fajüldözés, faji alapon való kirekesztés", az hogy valaki csórónak néz ki, és ez alapján azt gondolod, hogy ki fog rabolni, marhára nem rasszizmus

2021. júl. 3. 23:40
 4/20 anonim ***** válasza:
10%

[link]

"A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külső vagy belső tulajdonságait kiemeli, ezekhez morális, társadalmi vagy politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között – feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján – hierarchiát állít fel.[1] A rasszizmus nyelvi alapon megnyilvánuló formája a lingvicizmus."

Jól mondod amúgy, hogy az előítélet. De a te felfogásodban a rasszizmus is az hogy valakivel előítéletes vagy faji alapon. Jó lenne, ha ismernéd a jelentését a szónak.

Te vagy nem vagy rasszista vagy csak eléggé tudatlan vagy. Azért jó lenne, ha tudod, hogy mihez is írsz hozzá. Amit elmondtam az a szótári megfogalmazásban is rasszizmus. Csak a köztudatban nem ez van beleégetve. Csak a zsidózás, cigányozás és társai. De attól nem ennyi a rasszizmus. Mindenkiben van egy rasszista hajlam, csak éppen nincs vele tisztában.

2021. júl. 3. 23:47
 5/20 anonim ***** válasza:
12%
Én nem tudom mi a határa a rasszizmusnak és a szimpátia hiányának. Azt viszont tudom hogy a rasszizmus jelentésén felbővítették, eredetileg a gyűlölködés mint olyan nem volt kimondott része a definiciónak (lehet olykor most se feltétlenül) szal olyasmit jelentett hogy valaki a saját rasszát jobbnak titulálta illetve a másikét rosszabbnak és ezt többnyire igyekezett megmagyarázni ezzel is alátámasztva hogy komolyan gondolja nem csak bal lábbal kelt fel és beszólogat. Mint pl mikor egyetemi bulikon különböző jogi karokon tanulók beskatulyázzák a másik presztizsét "oké hogy x tárgy tekintetében nálatok tanít több szaktekintély de y,w,z tárgyakban nálunk szóval a mi diplománk fog majd többet érni stb
2021. júl. 3. 23:56
 6/20 anonim ***** válasza:
32%
Mondjuk ha a a rasszistákat utálod, az már rasszizmus :D :D
2021. júl. 4. 00:04
 7/20 anonim válasza:
63%

#4 a "rassz" fajt jelent.

"A rassz szó a francia race kifejezés magyarosított alakja, amely emberfajtát jelent. Az emberi rasszokat a 19. század közepétől az Európán kívüli népek gyarmati leigázását morálisan elfogadható, „természetes” folyamatként normalizálni törekvő nyugat-európai gondolkodásmód külön fajoknak állította be.[2] Ez az ideológia a 20. század elejére Európa-szerte, illetve az oda érkező európai bevándorlók által uralt „fehér-telepes” társadalmakban uralkodó nézetté vált. Mára a nyugat-európai eszmeiség is rákényszerült annak a – világ társadalmainak nagy része által soha meg nem kérdőjelezett – ténynek az elfogadására, hogy minden ember egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartozik. A korábbi szóhasználat nyomán a rasszizmust „fajelméletnek”, „faji megkülönböztetésnek” is nevezik." - ugyan onnan idéztem, mint te.

Tehát #3-nak igaza van. Az inkább előítélet.

2021. júl. 4. 00:11
 8/20 anonim ***** válasza:
80%
Nem vagy anti rasszista: nem ítéled el a rasszistákat. De viszont nem itéled el a különböző rasszokat akkor rasszista sem vagy.
2021. júl. 4. 00:35
 9/20 anonim ***** válasza:
57%
Szerintem vagy rasszista vagy, vagy nem, nincs köztes út.
2021. júl. 4. 00:36
 10/20 anonim ***** válasza:
41%

Nekem már zúg a fejem ettől a sok okosságtól

1 az előítélet nagyon vékony határ választja el a tapasztalatból.

2 a kérdéssel mostanában úgy szembesültem, hogy ha nem ítélem el a fehéreket, azzal máris rasszista vagyok.

Hát akkor már inkább, minthogy hülye legyek. Mert, ha még elítélema fehéreket, akkor nem is sakkozhatok többet, mert ugyanebből a lyukból fúj az a szél is, hogy az is rasszista játék.

3 ezért is kerülöm az izmusokat.

Majd eldöntöm külön-külön, ki a jó arc,ki nem az.

2021. júl. 4. 00:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!