Bűnnek számít ha hívőként néha kételkedek a hitemben?
Szia, en istenhivo vagyok.
Vegul is nem vilagos szamomra, hogy ateistakent ketelkedsz, tehat nem vagy benne biztos, hogy nincs Isten?
Ha engem kerdezel, egyentol fugg, de nalam van egy erzes, igen: egy isteni jelenletet erzek a vilagban, magamban stb. Ezen kivul belegondoltam az alternativaba, hogy mi az ateizmusnak mint vilagnezetnek a lenyege, es azt nem tudom elkepzelni igaznak. Ketelyeim nem Isten letevel kapcsolatban szoktak lenni, inkabb az egyhazak vagy a vallas tanitasaval kapcsolatban, tehat nem fogadok el belole mindent. Sok mindennel szemben szkeptikus vagyok.
De azt is megertem, ha valakinek meg ugy all ossze a vilag, hogy nincs isten, plane ha nem erzi azt, amit en. Illetve ha valakivel olyan oriasi trauma tortenik, amit mar nem tud egy szereto, gondviselo istennel osszeegyeztetni. Sok embernel a szenvedes valtja ki a hitet, sok embertol az veszi el.
Egyebkent szerintem ahogy az istenhivoknel normalis a ketelkedes idonkent, ugyanugy, gondolom, az ateistaknal is az.
Emlitetted a "hit" jelenteset is. Szerintem az, hogy valaki ateista vagy teista (istenhivo, vallasos stb), az inkabb vilagnezet, ez a szo mindkettot definialja.
#44 Rád vártam. (Jó értelemben)
Szépen fogalmazol, és többet sejtek nálad mint egyszerű vakhit.
"Vegul is nem vilagos szamomra, hogy ateistakent ketelkedsz, tehat nem vagy benne biztos, hogy nincs Isten?"
Egyáltalán a hitben kételkedem, akár Isten létében vagy nem létében, mert a nem létében is hinni kell, ha azt hiszem hogy nincs.. de ezt megmagyarázom. Ha azt hiszem hogy nincs Isten, az olyan mint egy önellentmondás, mert ha van egyáltalán valami létező, az okot ad hitre, ha nem látom át tökéletesen azt ami van, kitöltendő a tudáshiányt. A hit csak akkor nem merülne fel ha nem lenne semmi, vagy ha mindent tudnék, de mivel van valami, és nem tudom miért van, felmerül a hit, a hiányos tudásom miatt. Mindent amit nem tudok, csak hinni tudok, de viszont a hit az egyenlő a gondolattal, vagy képzelettel, egy érzés az pl. nem hit. Mi a véleményed?
46.
Fuha. Ezen meg gondolkodnom kell. De megigerem, hogy visszajovok (de mar csak holnap).
44 vagyok.
Szia!
Jézus tanítványai úgy érkeznek bele a földi létbe, hogy nincs kapcsolatuk Jézussal.
Életük egy bizonyos pontján megtapasztalták, hogy Jézus valóban feltámadt és most is él. Mellette döntöttek, keresik Isten országának működését.
Ebben a bizonyságban is próbálkozhat a sötét oldal a hitükkel, de már leperegnek a hazugságai. Ő a kőszikla!
Zsoltárok 18:2
Az Örökkévaló az én Kősziklám és erős kőváram! Istenem a kősziklám, hozzá menekülök! Ő véd meg engem! Benne van minden erőm, ő vezet a győzelemre! Ő a rejtekhelyem, magasan fönn, a hegyeken.
Lukács ev. 6.
A bölcs és az ostoba háza
46 „Miért mondjátok nekem: »Uram, Uram!«, ha nem teszitek meg, amit mondok? 47 Aki hozzám jön, meghallgatja tanításomat, és engedelmeskedik a szavamnak, 48 az hasonló ehhez: egy ember házat épített, és jó mélyre leásta az alapját. Egészen a kőszikláig ásott, és arra alapozta a házát. Azután jött az áradat, beleütközött a házba, és el akarta sodorni, de nem tudta megingatni, mert erős alapra építették.
49 Aki pedig hallja a szavamat, de nem engedelmeskedik, az hasonló ehhez: egy ember házat épített, de minden alapozás nélkül, csak a földre. Amikor jött az árvíz, a ház azonnal összedőlt. Csak egy romhalmaz maradt belőle.”
Áldjon az Úr és őrizzen szüntelen!
Vicces, amikor valaki azzal próbálja bizonyítani egy mesekönyv valóságtartalmát, hogy idéz a mesekönyvből.
Már a hatéves fiam is érti, hogy ez miért logikai hiba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!