Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mikortól számít valaki ortorex...

Mikortól számít valaki ortorexiásnak?

Figyelt kérdés

(Aki nem tudná a szó jelentését: [link]

Ezt én is elolvastam, csak kíváncsi vagyok egy kívülálló véleményére.

Szóval az én esetem: mindig is sok problémát okozott a kinézetem és enyhe betegségfóbiám van, tehát az egészséges életmód segít számomra a stressz levezetésében és kiegyensúlyozottságot ad, ha szigorúan tudom követni ezeket a céljaimat. 1 éve áttértem a növényi étrendre (később szeretnék majd félig nyersre), kezdek odafigyelni, hogy lehetőleg bio dolgokat vásároljak, de a tisztítókúrák is vonzanak (még nem végeztem, viszont nagyon sok vizet, teát fogyasztok). (Az étel mennyisége néha túl kevés, néha túl sok, de próbálom ezt is szabályozni idővel.) Ezenkívül évek óta rengeteg vitamint szedek, habár majdnem tökéletes a vérképem, de ehhez valamiért ragaszkodom. (Kisebb negatív tünetek esetén szüneteltetem pár napot vagy lecserélem.) A tornázást néha kihagyom, ha túl fáradt vagyok, de igyekszem legalább egy keveset mozogni, mert nem érzem jól magam a súlyfeleslegemmel (mások szerint nincs vagy nem sok, de nekem még legalább 5-10 kg kell a vékonysághoz). Alkoholt eddig se gyakran fogyasztottam, max 1-2 havonta, de most már a baráti találkozó ötlete bűntudatot kelt, ahogy a cigifüstöt se bírom már a közelemben elviselni, habár évekig nem zavart. Jelenleg orvosi kivizsgálás alatt állok már 1 hónapja a furcsa rosszulléteim miatt, de nem találtak semmit egyelőre (pedig megalapozottak voltak azok a beutalók) és ettől csak még jobban szorongok, úgy érzem csak az segíthet, ha még jobban tovább tolom ezt. Viszont szeretném mégis kontroll alatt tartani, mivel ugye nem akarok átesni a ló túloldalára. Szóval szerintetek mennyire megy ez nekem? Ugye ez még nem betegség? Lehetőleg olyanok válaszát kérném, akik szintén az egészséges életmód hívei.

2018. aug. 27. 15:08
 1/2 anonim ***** válasza:
48%

Amiket jelenleg csinálsz az egészségtudatosság keretében, az nekem normálisnak tűnik, a szorongás persze nem.

Én egészségtudatos és "antihipohonder" vagyok, eszembe se jut, hogy valaha is bármi bajom legyen, ha mégis, meggyógyulok mindenből (szemet és fogat kivéve és a törött csuklóm se forrt össze, szóval azért vannak határok). Az egészségtudatosságot is lazábban veszem, de azért elég erős és totálisan megértem azt, aki mindig szigorúan a szerinte ideális életmód szerint él, ha teheti. Nem ez a beteges egészségtudatosság, hanem amikor iszonyúan rápörög az ember és ha kényszerűségből beesik egy rosszabb nap, akkor irreális, komoly lelki válságba kerül meg ilyesmik.

Aki csak nagyon ügyel és megtesz mindent, hoigy egészségesen, sőt ideális állapotban tartsa magát, az számomra tiszteletre méltó s érthető dolog. Én nagyon szegény vagyok, nálam a bio dolgok általában kiesnek (de tudom, hogy nincs tökéletesség úgysem s rábízom az immunrendszeremre a tökéletlenségeket, sokkal többel is elbánna, csak nem akar megnehezíteni a dolgát), de ma tűnődtem el, hogy margarint és napraforgóolajat a legnagyobb nyomorban sem lennék képes magamhoz venni minden héten... Pedig azoktól még beteg se lennék. De meghoztam a döntéseimet és jobbára tartom magam hozzájuk, azonkívül nem is ízlenek a fent említettek, én pedig nagyon hedonista vagyok :)

Cigi, alkohol, mozgás... Amit ezekről írsz, az is normális, sőt, még lehetnél szigorúbb (nem kell, ne érts félre, de akkor is normális lennél).

A tisztítókúrákat elég feleslegesnek tartom, de lehet, hogy van, akinek jók, ez nálam a jobbára ártalmatlan szint, amit más csinálhat, ha akar, én nem fogom.

Ennyi a véleményem, nem tudom, segített-e bármit.

2018. aug. 27. 15:49
 2/2 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hasznos volt. :) Nem én pontoztalak le. :(

Én is, ha elkapok valamit, akkor úgy vagyok vele "túlélem" és lábon kihordok bármit. Az olyanoktól félek viszont, amik maradandó károsodást okoznak. Most például pont olyasmire gyanakszom. Amiből probléma szokott lenni, hogy én ragaszkodom, ahhoz amit eszem és mások mindig belémkötnek emiatt, de már kiskorom óta (ezért is függ össze nálam az étkezési zavar és a szorongás). A pénz engem se vet fel, így inkább kevesebb, de minőségibb cuccokat szerzek be. Amikor tényleg szegény voltam, akkor bevallom, hogy elég gusztustalan dolgokat is megettem, mert rá voltam kényszerülve, talán ez is rátesz még egy lapáttal. Amikor volt egy kis zsebpénzem, depressziós tiniként mindig a Mekibe meg ehhez hasonló borzasztó helyekre jártam, ezt is nagyon megutáltam már szerencsére. Van, hogy szeretek enni és intenzívebbek az ízek ilyenkor, de néha alig sikerül 500-1000 kalóriát bevinnem, minden fűrészpor ízű. Ráadásul a plusz torna még ebből is elvesz (de mozgás nélkül is rossz), így hiába fogyok, aggódok az egészségem miatt és akkor inkább beveszek valami vitamin bogyót, de nem tudom, hogy mivel teszek már rosszabbat. :(

2018. aug. 29. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!