Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért számít pszichés betegség...

Miért számít pszichés betegségnek az Orthorexia nervosa?

Figyelt kérdés

Hol a határvonal az egészséges életmód és a Orthorexia nervosa között? Olvasgattam erről a betegségről, de nem igazán értem, miért is cimkézik fel pszichés betegséggel küzdőnek azt, aki a tökéletességre törekszik egy egészséges életmód követésében.

Valaki tudna egy kis magyarázatot, felviágosítást adni erről? Mert úgy látom, hogy már a legtöbb embert felcimkézik ezzel a betegséggel, akik szeretnének szimplán egészséges életmódot követni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2018. aug. 17. 13:48
 1/5 anonim ***** válasza:
90%

Az ortodexia nervosa a nervosa típusú betegségek kötébe tartozik, csakúgy mint az anorexia nervosa és a bulimia nervosa.

A nervosa annyit tesz, hogy olyan tudatállapot jellemzi az érintettet, amely szervesen befolyásolja a táplálkozási mechanizmust. Az anorexia ugye a tápanyag megvonását jelenti, a bulimia, annak görcsös eltávolítását a szervezetből, míg az ortodexia a megrögzött csak egészséges ételek fogyasztását jelenti.

Ami a közös pont, az a tudatállapot, vagyis hogy megrögzöttséget foglal magában. Téveszmék, és kvázi képzelgések vannak mögötte. A megrögzötten csak egészséges ételek hajkurászása ugyanolyan ártalmas az egészségre, semmint ha valaki csak zsíros, cukros dolgokat eszik. A táplálkozásban az egyensúlyt kell keresni, márpedig a megrögzött kalória, ásványi anyag, meg nyomelemek analízise már ebbe nem fér bele.

Bármilyen furcsán is hangzik, olykor mérgezni kell a testet. Persze csak módjával; de mérgezni kell, így edződik, így lesz egyensúlyban az egész lényünk.

Kb. erről szól.

2018. aug. 17. 18:05
 2/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a választ!!!!! <3
2018. aug. 17. 20:34
 3/5 anonim ***** válasza:
Az egyik munkatársamnak ez volt. Nagyon durván csinálta semmi cukrot nem evett, így rengeteg ételt kizárt. Általában csak főt lencsét evett, illetve salátát. Hetente 3-4x vitte a férje az ügyeletre, mert a vércukra annyira alacsony volt, hogy elájult vagy kegyetlen migrénjei voltak. Ami szerintem a mentális betegség ebben, hogy gyűjtőtte az információkat az ételekről. Ha vele ebédeltél felsorolta, hogy mi a baj az ételemmel, milyen betegséget okoz a sajt, tészta stb. Rengeteget ivott, állandóan ott volt a kezében egy fél literes bögre. Szerintem legalább 5-6 litert ivott, éjszaka meg nem tudott aludni, mert fél óránként rohant wcre. Amikor beszélgettem vele erről, szinte hisztérikusan viselkedett, büszke volt rá, hogy milyen egészségesen él..
2018. aug. 17. 22:16
 4/5 A kérdező kommentje:
És mi lett a vége?
2018. aug. 18. 10:43
 5/5 anonim ***** válasza:
Nem tudom, felmondott, elköltözött Németországba.
2018. aug. 18. 11:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!