Ha kevesebbet eszünk ezekből az agyon tartósított és színezet ételekből akkor kevésbé leszünk betegek?
NEm kell félkész vagy kész ételeket venni és akkor nincs semmiféle szinezék meg tartósítószer benne.
Friss, nyers alapélelmiszereket kell venni és otthon készíteni el öket, akkor nincs ilyen gond.
Én nemrég kezdtem el egészségesebben táplálkozni. Nem hirtelen, hanem fokozatosan: kevesebb cukor (pl. nem iszom már az agyoncukrozott szénsavas üdítőket, a kávét pedig mézzel édesítem); több természetes étel, bár régebben sem vittem túlzásba a félkész és kész kajákat.
Ez volt a bevezető ahhoz, hogy "megtanultam" normálisan húslevest főzni, azaz nem csapom már össze fél óra alatt (amikor is tényleg nem volt színe és íze külön ízesítő nélkül - én Vegetát használtam régebben). Egy csirke- vagy tyúkhúsleves minimum két-három óra, és ételízesítő nélkül is SOKKAL jobb íze van. Ugyanannyi zöldséget teszek bele, mint régen, szóval ez nem okozhat különbséget. Viszont már nem a bolti nullkilométeres csirkét veszem, hanem falusit a piacon vagy bioboltban, ez pedig sokat jelent íz szempontjából.
De egyébként szerintem egy-egy ilyen leveskocka minimális mennyiségben tartalmaz vackokat, szóval néha-néha nem probléma. Akkor már igen, ha minden levesbe beleteszi valaki. Bármiből finom levest lehet főzni a hozzá illő fűszerekkel (pl. zöldbabhoz fokhagyma, piros paprika, bors; zöldborsóhoz petrezselyem stb.)
Nem akarok "okoskodni", de szerintem biztosan köze van ezeknek a mesterséges adalékanyagoknak, színezékeknek, különböző cukroknak a betegek számának növekedéséhez.
Sokszor egyébként nem is lenne szükség tartósításra, pl. én pár éven át készítettem befőtteket és lekvárokat, nem tettem bele tartósítót, mert mondták, hogy a cukor bőven elég, és tényleg elég volt.
Néhány évtizeddel ezelőtt a tej és a joghurt csak pár napig állt el, nem hetekig, hónapokig; lehet, hogy valamilyen más eljárást alkalmaznak most már a készítésük során, de nekem "gyanús", hogy inkább tartósítószerek miatt van ez így. (Amúgy meg a joghurtokat is agyoncukrozzák és -színezik, szóval már arra sem mondanám, hogy teljesen egészséges.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!