Ha kevesebbet eszünk ezekből az agyon tartósított és színezet ételekből akkor kevésbé leszünk betegek?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
NEm kell félkész vagy kész ételeket venni és akkor nincs semmiféle szinezék meg tartósítószer benne.
Friss, nyers alapélelmiszereket kell venni és otthon készíteni el öket, akkor nincs ilyen gond.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Én nemrég kezdtem el egészségesebben táplálkozni. Nem hirtelen, hanem fokozatosan: kevesebb cukor (pl. nem iszom már az agyoncukrozott szénsavas üdítőket, a kávét pedig mézzel édesítem); több természetes étel, bár régebben sem vittem túlzásba a félkész és kész kajákat.
Ez volt a bevezető ahhoz, hogy "megtanultam" normálisan húslevest főzni, azaz nem csapom már össze fél óra alatt (amikor is tényleg nem volt színe és íze külön ízesítő nélkül - én Vegetát használtam régebben). Egy csirke- vagy tyúkhúsleves minimum két-három óra, és ételízesítő nélkül is SOKKAL jobb íze van. Ugyanannyi zöldséget teszek bele, mint régen, szóval ez nem okozhat különbséget. Viszont már nem a bolti nullkilométeres csirkét veszem, hanem falusit a piacon vagy bioboltban, ez pedig sokat jelent íz szempontjából.
De egyébként szerintem egy-egy ilyen leveskocka minimális mennyiségben tartalmaz vackokat, szóval néha-néha nem probléma. Akkor már igen, ha minden levesbe beleteszi valaki. Bármiből finom levest lehet főzni a hozzá illő fűszerekkel (pl. zöldbabhoz fokhagyma, piros paprika, bors; zöldborsóhoz petrezselyem stb.)
Nem akarok "okoskodni", de szerintem biztosan köze van ezeknek a mesterséges adalékanyagoknak, színezékeknek, különböző cukroknak a betegek számának növekedéséhez.
Sokszor egyébként nem is lenne szükség tartósításra, pl. én pár éven át készítettem befőtteket és lekvárokat, nem tettem bele tartósítót, mert mondták, hogy a cukor bőven elég, és tényleg elég volt.
Néhány évtizeddel ezelőtt a tej és a joghurt csak pár napig állt el, nem hetekig, hónapokig; lehet, hogy valamilyen más eljárást alkalmaznak most már a készítésük során, de nekem "gyanús", hogy inkább tartósítószerek miatt van ez így. (Amúgy meg a joghurtokat is agyoncukrozzák és -színezik, szóval már arra sem mondanám, hogy teljesen egészséges.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!