Ha árpalisztből készítek magamnak kenyeret, az egészségesebb, mintha BL55-ből (fehér búzaliszt) készítenék?
Ez egy nehéz kérdés, de nekem szimpatikusabb, ha ezek az ő adatai, igen. Pont a GI és a rost az, amit figyelembe tudok venni egy szénhidrátbombánál (plusz a fehérje, az is változó a gabonáknál. s a kisebb sikértartalmat preferálom, bár valamennyi kell a keléshez), bár alapból egyik sem szokott érdekelni, mert a rengeteg szénhidrát, ha lassan is, de megdobja a vércukrot s nekem jobb, ha az lent marad. De ha már kenyeret akarok enni, jobbnak tűnik a sima lisztnél, nem mintha azt használnám. Vajon milyen az íze...? S hol lehet kapni? Sosem láttam még, bár lehet, hogy nem figyeltem, általában nem eszem gabonát.
Én tönkölylisztet használok (ha lehet, teljes kiőrlésűt, de az azért változtat az eredményen, így attól függ, mit sütök konkrétan s eszem-e belőle, mert a páromnak jó a 100% tk tönkölykenyér is), az se rossz (bár nem vágom fejből a pontos adatait), ízre pedig csodás. Plusz szezámmaggal s egyebekkel dúsítom a kenyeret. S igyekszem nem enni belőle sokat, de túl finomak...
Hát interneten lehet rendelni kilója 500-600Ft (bijó webshopja, Dénes Natura), de ilyen egészségpiaci boltokban, de nyílván ilyen Tesco, Spar üzletekben nincs (legalábbis én még nem láttam).
De a zab(pehely)lisztnél (amit a fittneszesek, meg a bodysok annyira használnak tésztákhoz, pl.: palacsinta) biztos jobb, mivel kevesebb benne a foszfor és alacsonyabb a GI elméletileg (a fehérje kb. ugyanaz, azon az 1-2%-on sok nem múlik).
Mivel eddig nem tudam, hogy ilyen alacsony GI-vel rendelkezik, és ilyen sok rost van benne. Azt gondoltam, hogy hasonló a BL55-höz. Elméletileg a BL190-nek 51 GI-je van, ennek 43-as (a hüvelyeseknek van ilyen GI-je). Tehát még kisebb. Elméletileg kevesebb benne glutén is, mint a búzában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!