A paleolit táplálkozás mennyivel drágább, egyáltalán drágább-e, mint a mostani, alapvetően az orvostudomány által javasolt táplálkozás amit folytatok? Illetve jelent-e plusz időráfordítást a kaja elkészítése (itt is az átlagoshoz viszonyítva)
Gondolkozok rajta, hogy elkezdem a paleót.
Kérlek titeket, most ne olyanokat írjatok, hogy ez hülyeség, az ősember nem is találkozott a mai alapanyagok felével stb... Ezeket a kritikákat magam is olvastam és az értelmeseket figyelembe véve, mérlegelve gondolkozok a paleón.
Attól függ. Kb. 50 fajtája van már, és senki nem tudja megmondani hogy melyik fajta az "igazi", ezért ezt nem egyszerű. Amit tudok, hogy az alapkiindulás az, hogy glutén és tejtermékek egyenlő halál, hüvelyeseket ne, gyümölcsöket csak nagyon mértékkel és megszorításokkal, hús és zöldség a jó.
Ha valaki tényleg zöldségeket és húsokat vásárol, az nem drága. Mondom ezt én, aki most is napi szinten eszik húst és sok "luxusterméket" is eszik. Viszont akinek a paprikás krumplira futja csak heti hat nap, annak marha drága lesz.
Ja, és annak is nagyon drága lesz, aki nem bír lemondani új életmódja mellett a sütikékről, nasikról és mindenről, ami jó volt a hagyományos életmódban. Ugyanis a paleó kompatibilis lisztek, édességek, nasik horribilis áron kaphatóak. (Mandulaliszt 250 gram több ezer forint és hasonlók.)
tényleg rengeteg fajta van, akár vegán paleo is, olvass ezekről, angolul még több infót találsz, videókat is.
lehet olcsón és drágán is csinálni.
a glutén és tejmentes étrenddel csak nyerhetsz!
Attól függ, most mennyire figyelsz oda a minőségi táplálkozásra, és mennyit költesz kajára.
Ha valaki mindig olcsó, jórészt silány feldolgozott ételeken él, annak drágább a paleo, és sokkal többet kell foglalkoznia főzéssel, ételkészítéssel, mint előtte.
De meg lehet oldani ésszerűen, viszonylag kevesebb pénzből is. Idényzöldségeket, gyümölcsöt, tojást érdemes kis piacokon vagy közvetlenül termelőtől venni. Vannak olcsóbb fajta húsok, belsőségek, kinek mit enged meg a pénztárcája. De lehet tartani saját tyúkot, malacot vágni, veteményest fenntartani, akinek a körülményei megengedik.
Magliszteket, drága paleós "kenyeret", "péksütiket" nem muszáj venni, max. néha kóstolónak.
Ami nekem fontos, és nem olcsó, az az olivaolaj, a kókuszzsír, de ha épp nem tudok venni, a házi disznó- és kacsazsír is nagyon megfelel. Illetve a csonthéjasok, igény szerint (nekem szerencsére van diófám). Az ajánlott vitaminok, egyéb étrendkiegészítők még drágíthatják a paleózást, de ez egy általános étrendnél is így van, és az egészségünket szolgálja.
Szerintem én nem költök többet kajára, mint régebben, mivel már nem veszek étolajat, cukrot, nasikat, vajkrémeket, pékárut, tejtermékeket, üdítőket, és nem eszem gyorséttermekben, büfékben, kifőzdékben.
Van sok olyan étel, ami gyorsan elkészül, temérdek tojásétel, gomba, saláták, párolt zöldségek, egyszerű levesek. Én hétközben ilyeneket eszem, a nagyobb sütés-főzést hétvégére hagyom, és a maradékot utána sokszor 2-3 napig esszük, csak egy kis köretet kell hozzá készíteni.
Elég olcsó tud lenni, hacsak nem egészségtelen hiperolcsó étkezésed volt eddig. Napi 2-300 forintból nem tudsz egészségesen enni, de ha már van 500-1000 forintod, akkor igen, szinte bármilyen étrend mellett. A paleo is lazán belefér.
Nekem a paleóra váltás semmi többletköltséget nem okozott, a ketogén diétánál viszont határozottan lecsökkent az ételköltségem. Pedig azt is drága étrendnek tartják, fene se érti, miért. Amikor növényi étrenden vagyok egy ideig, az is olcsó.
De természetesen vagyonokat is lehet költeni így, választás kérdése. S nekem is vannak drága alkatrészeim, csak nem azokra alapozok. Ki xilites mandulalisztes sütiket eszik paleóban nap mint nap, ki rántottát szezonális zöldséggel... Lehet szénhidrátdúsan és extrém szénhidrátszegényen is paleózni...etc.
Szóval merőben étrendfüggő, hogy mennyibe kerül (még a kalóriaigény sem számít olyan rengeteget, mivel plusz kalóriát nagyon olcsón be lehet vinni. azért valamit persze jelent, ha az ember napi sokezer kcalt igényel, de ez ritka).
Ami az időráfordítást illeti, az ételfüggő. Megsütni valami fehérjét és megragadni hozzá valami zöldséget, ez pár perctől indul. Nassnak, kis étkezésnek foghatsz valami olajos magvat, gyümölcsöt vagy egyéb kész dolgot.
De amikor kísérletezem, sütök és amúgyis édességet készítek, az időrabló, főleg hogy mosogatni és konyhapultot törölni is kell utána :). De enélkül is lehet ételt készíteni, gyorsan, egyszerűen, finomat és táplálót, szinte bármely étrenden.
Köszönöm szépen a válaszokat! Hasznosak voltak!
Az ilyen extra, nagyon különleges speckó dolgokat mellőzném, egyes receptekben olyan alapanyagokat láttam, amiról még életemben nem hallottam. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!