Hogy kene raterni egy egeszseges vegan etrendre? 15/l
Egyél változatosan.
Sok zöldség, a vitaminok miatt.
Minden növényi ételben van szénhidrát, fehérje és zsír. A legtöbb zöldségben, gyümölcsben 10-15% fehérje, 80% szénhidrát és 5-10% zsír van. Az emberei servezetnek a napi energiaszükségletének 12-15%-ának kell fehérjéből állnia. (kivéve ha célod testépítés, akkor több kéne) Szóval ha elegendő kalóriát viszel be a szervezetedbe, alapból megvan a napi ch-fehérje-zsír arány. A zöldségek, gyümölcsök a legalacsonyabb fehérje tartalmú ételek, mégis elegendő fehérjét biztosítanak, ha kielégíted az energiaigényed. A hüvelyesek, gabonafélék, köles, quinoa, tofu, szója magas fehérjetartalmúnak számítanak. Feltételezem, hogy nem csak zöldségeken szeretnél élni, ha változatosan eszel, akkor nem lesz semmiféle hiánybetegséged.
Ha meg kételkedsz/szüleid nyaggatnak, akkor szedhetsz dm-es veganer tablettát, 600ft, és elég 2-3 naponta enni.
Ezt érdemes elolvasnod a fehérjékkel kapcsolatban (még mielőtt elhinnéd, hogy csak zöldségből és gyümölcsből elég fehérjéhez jutsz):
"A legtöbb zöldségben, gyümölcsben 10-15% fehérje, 80% szénhidrát és 5-10% zsír van."
Honnan szedted ezeket a számokat, 2-es? Akárhogy is bújom a tápanyagtáblázatokat, sehogy se értem.
A zöldségek fehérjetartalma pár kivétellel 1-3% között van (hüvelyeseket nem ideértve), a legtöbb gyümölcsé 1% alatt.
Zsírtartalom: a gyümölcsök zömében 1% alatt (legmagasabb a szederé, 1,8%), zöldségek szintén 1% alatt, kivéve az avokádót a maga 15%-ával.
Szénhidrát: a gyümölcsökben 5-25%, legmagasabb a banáné, zöldségek között nagy a szórás, 2 és 28% között, ebből a krumplié 18%.
Amit írtál, a hüvelyesekre sem igaz, talán a gabonákra gondolhattál.
Bírom, hogy kitalálnak mindenféle elnevezéseket étrendekre, a flexi-vegán szerintem simán vegetáriánus. De hallottam már pegánról is, ami szerintem inkább egyfajta paleo.
Kérdező, szerintem maradj vegetáriánus, az a legegyszerűbb és legbiztonságosabb, főleg egy 15 évesnek. A szójával pedig légy óvatos.
Az, hogy valaki eszik halat és tojást, óriási különbség a teljes vegánsághoz képest. Ha azt is elhagyja, azzal máris problémásabb a teljes értékű fehérje, zsírok és B12 vitamin bevitele. Nem testépítő, de mivel fiatal, sokkal többet fejlődik a teste, mint egy naturál testépítőnek, és nem csak az izmok, még nincs végleges csontozat sem. Szerintem ilyenkor sokkal nagyobb a kockázat. Ilyen fiatalon pedig nagyon valószínűtlen, hogy jó étrendet tudjon összerakni magának, sok felnőtt sem képes rá. A húst el lehet hagyni gond nélkül, de az állati fehérjeforrások teljes mellőzése szerintem butaság és felesleges kockázattal jár.
Utolsó, szerintem a kalóriatartalomhoz mérten értette a makrók arányát. Valóban hülyeség csak így leírni, még valaki elhiszi, hogy tele vannak tápanyaggal a zöldségek, gyümölcsök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!