Vegán életmód? (többi lent)
Sziasztok eddig is egészségesen táplálkoztam de ki szeretném próbálni a vegán étkezést is.
Nem tudom ,hogy megy ez az egész tanácsokat szeretnék hogy mit ehetek és mit nem és ,hogy nektek milyen tapasztalatok van ezzel az egésszel. Aki esetleg tud egy étrendet is írhatna :) köszönöm előre is a válaszokat 16/f
Tessék:
Én is linkelgethetek. Olvasd el a hozzászólásokat is. Egy csomó tapasztalatot írtak le az emberek akik kipróbálták és, hogy milyen katasztrófa volt egy idő után. Én is linkelgethetek ilyen szövegeket neked szóval ...
#21: "Csont vékony legyengült emberek.. Egy kisebb 4-5 órás hegyi túrát sem bírnátok végigcsinálni, nem hogy mondjuk fizika munkát végezni. De hát ti tudjátok. A butaság határtalan. :). Hatalmas ellentmondások vannak ebben az "életmódban". Egy hülye elindította, mert jó marketing és pénzt tudok lehúzni az agyatlan emberekből, de be is jött neki. :) Végezz el egy orvosi egyetemet s majd rájössz mi az igazság. :)"
Ezek csupán ad hominemek. Kérlek, hogy valódi érvekkel válaszolj.
"Én is linkelgethetek. Olvasd el a hozzászólásokat is. Egy csomó tapasztalatot írtak le az emberek akik kipróbálták és, hogy milyen katasztrófa volt egy idő után. Én is linkelgethetek ilyen szövegeket neked szóval ..."
Lektorált tanulmányokat kértem, nem pedig cikkeket. Az elmúlt pár évben elég sok cikk íródott a veganizmusról, melyek sokszor érzelmi alapon próbálják az étrendet "megcáfolni". Az általad linkelt oldal híres az anti-vegán cikkeiről. Nem fogom hosszasan kifejteni, de azért nézzük át gyorsan:
"Because B12 is critical for life and isn’t found in any amount in plants (except some types of algae), it is by far the most important nutrient that vegans must be concerned with."
Vegán étrenden B12 pótlása szükséges. Ha valaki egy B12 hiányos vegán étrendet próbál lerombolni, akkor csupán egy szalmabábot rombol le.
"Animal protein contains all the essential amino acids in the right ratios. It is important for muscle mass and bone health, to name a few. Vegans don’t get any animal protein, which can have negative effects on body composition"
Az itt felhozott tanulmányok különböző fehérjeforrások izolált hatását mérik, mely szerint például a tiszta gabonafehérje fogyasztása kevésbé hatékony az állati fehérjéknél. Mivel a vegán étrend sokfajta növényre, köztük hüvelyesekre, szójatermékekre (az izolált szójafehérje a felhozott tanulmányok szerint is optimális fehérjeforrás) és gabonára, így ez nem jelent problémát.
"Creatine helps form an energy reservoir in cells. Studies show that vegetarians are deficient in creatine, which has harmful effects on muscle and brain function"
"It has been shown previously that oral intake can have beneficial effects on cognitive function in vegetarians rather than in omnivorous individuals, suggesting that the former may show some deficit in brain content. However, the present study refutes this hypothesis, reinforcing previous experimental data suggesting that brain content relies primarily on local endogenous synthesis rather than on dietary intake."
(Yazigi Solis MY, de Salles Painelli V, Artioli GG, Roschel H, Otaduy MC, Gualano B. Brain creatine depletion in vegetarians? A cross-sectional 1H-magnetic resonance spectroscopy (1H-MRS) study. Br J Nutr. 2013 Nov 29:1-3.)
"Carnosine is protective against various degenerative processes in the body and may protect against aging. It is found only in animal foods"
Valóban, mivel a karnozin AGE-inhibitor, így a fogyasztása protektív lehet cukorbetegség ellen, illetve segíthet a Alzheimerben és Parkinsonban szenvedőknek. A kutatások azonban korai stádiumban vannak, a szupplementáció haszna kérdéses. Azt pedig nem értem, ez miért került a listába, hiszen a hiánya nem eredményez semmilyen hiánytünetet, így ez a kérdés szempontjából irreleváns.
"Docosahexaenoic Acid (DHA) is the most active form of Omega-3 fatty acids in the body and primarily found in animal foods."
A szervezet ALA-ből hozza létre, szuboptimális konverzió esetén pedig alga-kiegészítő szedhető.
"Two other nutrients that have been demonized by vegan proponents are saturated fat and cholesterol."
"2. There Are No Studies Showing That They’re Better Than Other Healthy Diets"
Mivel nem érveltem az egészségügyi érv mellett, így ez a kérdés szempontjából teljes mértékben irreleváns.
"3. Proponents of Vegan Diets Often Make False Claims"
Lásd az előző mondatomat.
"4. Vegan Diets Work For Many People, But Not Others"
Bizonyíték? Nem meglepő, hogy a cikk ezen része egyetlen hivatkozást sem tartalmaz tanulmányokra.
"5. There is No Health Reason to Completely Avoid Unprocessed Animal Foods"
Egészségügyi érv. Már fent kifejtettem.
"A lényeg ez a vegán a mostani évek hülyeségei ezelőtt nem voltak ennyire barmok az emberek ..."
Ez azonban nem érv.
#25: "Te se lektorált orvosi kombókat nyomatsz, hanem mindenféle oldalról összegyűjtött információkat. Hitelesség pls."
Hol? Az egészségügyi állításaimnál mindenhol szakmailag lektorált tanulmányokat, vagy ilyen tanulmányokat magába foglaló szakmai értékeléséket idéztem.
#28: "Aha. Persze. :)"
Ha ezt így gondolod, akkor nyilván tudsz konkrét példát mutatni.
Kedves mindenki,
mindenki sajat maga donti el milyen eletstilust szeretne folytatani. Mintahogy minden dietanak, a vegan is lehet veszelyes ha nem kiegyenzulyozott. Ugyanugy mint a mindenevo dieta.
Lehetsz vegan es nagyon egyhangu a dietad (edesseg, sult krumpli, feldolgozott todu hamburgerek tele adalekanyagokakkal). Sport nelkul, alkoholt fogyasztva es cigizve.
Es lehetsz vegan aki kiegyensulyozottan, sok teljes kiorlesu, zoldsegben es huvelyesekben (feherje) gazdag eletmodot folytat, sportol es nem cigizik, alkholt alkalmankent iszik.
Ugyanez vonatkozik a mindenevo emberre is. Abban mind egyetertunk hogy mi az egeszseges tapalalkozas, innen el kell dontenie mindenkinek melyik a megfelelobb szamara.
En kutato doktorandusz hallgato vagyok, biomedicina temakorben. Sok betegseg megelozheto helyes taplalkozassal, legyen az vegan vagy sem.
Remelem tudtam segiteni.
Maduixa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!