Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mit tegyek, ha a szuleim nem...

Mit tegyek, ha a szuleim nem veszik komolyan a laktozerzekenysegemet?

Figyelt kérdés
Fel eve kiderult,hogy laktozerzekeny vagyok. Egy korty tejtol vagy egy kana joghurttol perceken belul futok a wc-re. Rengetek szeretett etelrol le kellett mondaom. A szuleim egyaltalan nem veszik a komolyan a dolgot, szerintuk ez kitalalt betegseg. Tegnap volt a szulinapom, es kaptam egy hatalmas turotortat. Mindenki evett belole rajtam kivul. Rendre olyanokat foznek, amiket nem ehetek, mert van bennuk valamilyen tejtermek. Ha nem eszem, igy jartam. Tudodm fozzek magamnak, de 15 eves vagyok, nincs keresetem, es anya nem igazan enged be senkit a konyhaba.
2015. nov. 6. 11:27
1 2 3 4 5
 41/50 anonim ***** válasza:
100%

Menjetek be együtt a gyerekorvoshoz, kérd meg, hogy magyarázza meg a szüleidnek, hogy ez nem vicc. A hasfájás és a hasmenés még a legenyhébb (bár kellemetlen) tünetek, jöhet erős migrén, extrém esetben bélcsavarodás stb. Több laktózérzékeny embert ismerek, van, aki nagyon rosszul van, ha nem tartja be a diétát, többször kórházba is került emiatt.

15 évesen nehogy már a Kérdezőnek kelljen gondoskodnia a megfelelő ételekről!!! Nem luxus termékekről van szó vagy a 10. farmerről a hónapban, hanem az általa fogyasztható, alapvető élelmiszerekről... A szülei kötelessége lenne ezeket biztosítani.

Talán még emelt családi pótlék is érvényesíthető erre.

2015. nov. 7. 12:38
 42/50 anonim ***** válasza:
utolsó, igen érvényesíthető. fogyatékosság miatt. 15 v 30e nem emlékszem pontosan.
2015. nov. 7. 13:36
 43/50 anonim ***** válasza:
ha azoktól is van, amiket írsz, lehet, hogy nemcsak laktóz, hanem tejfehérje is (az több feldolgozott ételben van, nemcsak tejtermékben), és nem tudom, hogy vizsgálták, de menj(etek) vissza az orvoshoz, mond el, mi mindentől van tüneted, megvizsgál, ha kiderül a tejfehérje is, akkor .... jó hír: kapnak emelt családi pótlékot a szüleid!! ez talán nekik is érv!!! te meg eheted, amit lehet, és jó lesz neked is. amúgy nyugi, van élet a tejen kívül is :-))), rengeteg recept van, nem kell méregdrága dobozos műtejet venni.
2015. nov. 7. 22:01
 44/50 anonim ***** válasza:
lol utolsó te miről beszélsz?:D milyen műtej? 260 a legolcsóbb laktózmentes és elhiheted hogy nem porból van, mint a többi laktóztartalmű szemét. 260 meg nehogymár drága legyen..Ill van még rizstej is ami igaz drága, de rohadt finom .
2015. nov. 8. 07:53
 45/50 anonim ***** válasza:

A kókusztej a finom, rizstejet viszont rém olcsón lehet készíteni... De nem erről volt szó, hanem a szülők hozzáállásáról, ami elég rossz ahhoz, hogy egy megfizethetőbb tejfélét se vegyenek meg szerintük feleslegesen.

Bár tényleg nem kellenek laktózmentes cuccok, annyi mást lehet enni.

2015. nov. 8. 10:57
 46/50 anonim ***** válasza:
amúgy az meg a másik igen. Elég sok kaját ellehet késziteni tejtermék nélkül. Én glutén és laktózérzékeny is vagyok, de csak a glutén miatt szivok igazán.
2015. nov. 8. 11:20
 47/50 anonim ***** válasza:

Én nem eszem glutént, laktózt (max. nyomokban), normál cukrot és mézet, keményítődús ételeket, általában húst és gyümölcsöt sem. Nem szívok semmivel, jókat eszem. Tejtermék nélkül élni eléggé egyszerűnek tűnik számomra, még azt a legkönnyebb helyettesíteni (mert pl. a krumplit, a rizst és a normális állagú kenyeret lehetetlen).

HA az ember önálló és magának főz, ugye. Nagyon sajnálom azokat, akik olyan helyzetben vannak, mint a kérdező.

2015. nov. 8. 12:30
 48/50 anonim ***** válasza:
Rizst miért kéne nélkülözni? Vagy a krumplit? Illetve glutén és laktozmentes kenyeret is lehet kapni és iszonyatosan puha es isteni ize van, csak hát 1400ft fel kiloja
2015. nov. 8. 14:42
 49/50 anonim ***** válasza:
Kérdező, javult a helyzet?
2015. nov. 13. 08:15
 50/50 anonim válasza:
Egyrészt valóban vizsgáltasd meg magad orvossal (gasztroenterológussal), hogy tényleg a laktózérzékenység okozza-e a panaszaidat, mert lehet pl. tejallergia is, és a kettő nem ugyanaz. A tejallergiánál teljesen le kell mondanod a tejről, de ha laktózérzékeny vagy, az a jobbik eset, mert pl. a millandjoy rágótabletta elfogyasztása után ehetsz tejcukros ételeket is, így azt is, amit a szüleid főznek.
2016. jan. 27. 12:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!